6. září 2021

Rada ministrů financí schválila český plán obnovy. S premiérem Babišem je však jeho čerpání v nedohledu

(www.ods.cz) Rada EU ve formátu ministrů financí dnes na svém neformálním jednání odsouhlasila český plán obnovy, pomocí kterého má být v následujících letech investováno cca 180 mld. Kč na postcovidovou obnovu, ale také na opatření související s ochranou životního prostředí a digitalizaci ekonomiky.

„Schválení ministry financí považuji za formální krok poté, co plán již v červenci schválila Evropská komise. Varovat by nás však mělo upozornění, že pokud Česká republika nepřijme opatření proti střetu zájmů, tak se žádného čerpání dočkat nemusíme. A jak víme z dnešního vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu, Česká republika se řešení tohoto problému snaží co nejvíce oddálit,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Z tohoto chování české vlády se dá odvodit, že dokud bude Andrej Babiš premiérem, žádné peníze na modernizaci české ekonomiky neuvidíme. Naštěstí kromě vlády mohou tento problém vyřešit i občané v říjnových volbách. Bez Andreje Babiše v čele vlády střet zájmů premiéra existovat nebude.“

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství