18. června 2020

Nejméně 200 kroků pro lepší ochranu krajiny před suchem i povodněmi

„Ve Středočeském kraji chceme v příštích 4 letech pomoci s výstavbou nejméně 200 drobných vodních děl. Zaměříme se také na podporu čištění rybníků, což je rychlý a dostupný způsob, jak zvyšovat jejich schopnost zadržovat větší množství vody – a to dokonce o celou jednu třetinu více,“ zdůrazňuje lídr Středočeské kandidátky Martin Kupka. Vedle větší finanční podpory chystá ODS i cílenou prezentaci příkladů úspěšných úprav a projektů vodních děl. „Pomůžeme také s výsadbou nových stromořadí a většímu ozelenění měst a obcí. To je cesta nejen k lepšímu zadržení vody a zmenšení eroze, ale je to zároveň příspěvek k hezčímu prostředí pro život,“ doplňuje Martin Kupka.

Nedávno jsme se zasadili o výrazné zmírnění byrokracie při povolování vodních děl s plochou do 2 hektarů a výškou hráze do 2,5 metrů. I díky tomu bude možné budovat drobná vodní díla rychleji a laciněji.

Dalším krokem k lepšímu hospodaření s vodou bude posílení podpory výstavby kanalizace a ČOV v regionu. Středočeský kraj totiž drží smutné prvenství. Je na tom se 73,4 % odkanalizovaných domácností stále nejhůře v celé ČR. Roční podpora by se měla zvýšit až na 100 miliónů korun.

Středočeský kraj má také více pomoci s hledáním podpory pro velké investiční záměry propojení vodohospodářských soustav a ke zvyšování podílu využívání povrchové vody pro spotřebu domácností.

„Nechceme, aby úprava vodního zákona nahrávala aroganci moci. Není možné rušit udělená plánovaná oprávnění z moci úřední, naopak preferujeme prevenci. Pokládáme také za nešťastné, aby se rekonstrukce bytových domů i nová bytová výstavba prodražily kvůli povinnému využívání šedé vody i tam, kde je to neekonomické, nebo technicky neproveditelné. Požadujeme, aby se už při vytváření územních plánů pamatovalo na zadržení vody v krajině a větší ozelenění městských ploch,“ zdůrazňuje Petr Bendl.

„Jsem rád, že se ODS v tématu vody a sucha daří pracovat i na plénu Senátu, zejména v rámci stálé komise Senátu voda-sucho, jejímž jsem předsedou. Nastavili jsme si zde 4 základní priority – zadržování vody v krajině, propojování vodárenských soustav, výstavba nových vodních nádrží a osvěta. Velmi podporujeme generel lokalit na akumulaci povrchových vod, což je 47 vodních nádrží, z nich 31 je již projednáno s obcemi. Bohužel, jejich přípravu brzdí ministerstvo životního prostředí, které se zatím vyjádřilo pouze ke třem. Budeme se snažit o to, aby se celá situace zlepšila a tyto důležité krajinné prvky nebyly jen na papíře, ale staly se skutečností,“ doplnil senátor Jiří Burian.

Záznam tiskové konference: https://www.facebook.com/watch/?v=291613498680693