1. dubna 2020

ODS: Bijme na poplach k záchraně OSVČ, jinak jim zazvoní umíráček!

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté apelují na vládu, aby co nejrychleji poskytla finanční pomoc OSVČ. Je třeba jednat rychle, bez složitých postupů. Pro mnoho podnikatelů může být tato krizová situace likvidační, jen za březen pozastavilo živnost 10 000 OSVČ, a v příštích měsících mohou být čísla zásadně vyšší. ODS navrhuje rozdělit pomoc na dvě platby – okamžitou a později vyplacenou část. Je připravena také jednat s vládou o dalších opatřeních, ale teď není času nazbyt.

„OSVČ jsou nejohroženější skupina a je jim třeba poslat okamžitou finanční pomoc, injekci, jinak nepřežijí. Stát by měl ohrožené OSVČ okamžitě podpořit co možná nejjednodušší, plošnou, rovnou platbou v řádu desetitisíců korun tak, aby v těchto kritických dnech bez naděje na rychlé ukončení restrikcí vůbec přežily, neukončily svá podnikání a nehlásily se na úřadech práce. Na vymýšlení spravedlivějších parametrů pomoci podle výše ztráty, podle výše fixních nákladů apod. bude čas v následujících týdnech. Teď se ale hraje o čas, o přežití! V takové chvíli platí stará pravda kdo rychle dává, dvakrát dává!

Finanční pomoc OSVČ klidně rozdělme na dvě části: na okamžitou pomoc v podobě rovné platby a na druhou, později vyplacenou část, vypočítanou podle míry škod, která na jednotlivé OSVČ dopadne v různé míře. Tak, abychom i v pomoci OSVČ zachovali elementární principy spravedlnosti a potřebnosti. Rychlou, rovnou platbu pro OSVČ může stát vyplácet bez jakýchkoliv složitých žádostí. Dostatek identifikačních údajů, včetně čísla bankovního účtu mají finanční úřady v daňových přiznáních z uplynulých let,” uvedl místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček.

„ODS navrhla příspěvek pro OSVČ ve výši 30 tisíc jako bezodkladnou a rychlou pomoc už na začátku nouzového stavu, aby byl prostor jednat o komplexnějších opatřeních. Vláda dnes po mnoha dnech nabízí finální podporu ve výši 25 tisíc Kč s velmi nelogickými, nespravedlivými podmínkami a zdlouhavým procesem, které znamenají, že příspěvek někteří živnostníci, přestože jsou v problémech, nezískají. Pojďme to udělat jednoduše! Navíc jsme s vládou stále připraveni jednat i o dalších, nezbytných opatřeních, například o odkladu splatnosti DPH, kterou plátci musí odvést i z nezaplacených faktur, nebo o daňových prázdninách daně z příjmů,” sdělil poslanec ODS Vojtěch Munzar.