20. března 2020

Středočeský kraj začne testovat formou drive-thru

„Jsme rádi, že vedení kraje vyslyšelo náš návrh na zřízení odběrných míst na testování fornou drive-thru, s kterým jsme přišli na začátku týdne. Tento způsob testování umožní daleko pohodlnější a bezpečnější způsob odběru vzorků,“ říká předseda klubu zastupitelů ODS Tomáš Havlíček.

„Stále je v kraji zásadní nedostatek roušek a dalších ochranných prostředků. Zarážející na tom je srovnání počtů, který se dostane do ostatních krajů a k nám. Přestože má náš kraj největší počet obyvatel a po Praze nejvíce nakažených, tak podle oficiálních zdrojů dostáváme až směšné příděly. Skoro to vypadá, že se nám chce někdo mstít,“ říká Martin Kupka.

„Každý se snažíme pomáhat jak jen to jde. Podařilo se nám zajistit od několika společností ochranné pomůcky a desinfekce, tak věřím, že to společně všechno zvládneme. Kdyby vláda od začátku hrála férově a nelhala, tak jsme mohli začít pracovat už dříve a všechno by proběhlo lépe,“ přidává Tomáš Havlíček.

„Upozorňovali jsme na chybějící informace o počtu nakažených. Často se k nim dostali dříve média než starostové. Způsobovalo to pak pro krizové štáby opravdu nepříjemnou situaci. Je správné, že se na základě odezvy starostů situace mění. Chci vyzdvihnout práci samospráv, které organizují pomoc dobrovolníků, zajišťují nákupy pro seniory i distribuci ručně šitých roušek. Ukazuje se, že v místních komunitách se krizovou situaci daří zvládat lépe,“ dodává Martin Kupka.

„V neposlední řadě bych také chtěl poděkovat všem zdravotníkům, obsluhujícím v obchodech, všem, kteří se zapojili do obrovské vlny dobrovolnické pomoci. To mě naplňuje optimismem, že tuto krizi společně zvládneme,“ shrnuje na závěr Martin Kupka.

Štítky:
tisková zpráva