22. března 2020

Městské informační linky se osvědčily, nejčastěji je využívají senioři

během úterý byly spuštěny městské telefonní poradenské linky, které k pátečnímu poledni využilo více jak 150 lidí. Na třech telefonních číslech poskytují pracovníci odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu poradenskou a zprostředkovatelskou pomoc pro volající, kteří se vzhledem k celorepublikové karanténě dostali do krizové situace. Telefonní čísla jsou v provozu ve všední dny od 8 do 16 hodin.

„Zatím se na linku dovolalo něco málo přes 150 volajících. Nejčastěji se jedná o seniory, kteří potřebují zprostředkovat pomoc s nákupem potravin nebo donáškou léků. Toto se zatím úspěšně daří koordinovat, jelikož pracovníci sociálního odboru, kteří linky obsluhují, jsou v intenzivním kontaktu s pečovatelskými službami a také dobrovolníky, a jsou schopni tuto službu zajistit. Poměrně hodně dotazů je také v souvislosti s nařízením vlády mít zakryté dýchací cesty ve veřejných prostorách. Senioři volají s prosbami o zajištění roušek, většinou se jedná o takové případy, kdy se bojí vycházet ven a nebo nejsou schopni si například roušku ušít,“ shrnuje dotazy primátor města Alexandr Hrabálek. Vzhledem k vysoké poptávce roušek pro seniory, kteří si je nemohou obstarat sami, byl vytvořen seznam lidí, kterým bude město roušky distribuovat. 

Pracovníci sociálního odboru evidují také řadu nabídek pomoci. Lidé chtějí pomáhat s donáškami nákupu či léků nebo chtějí darovat ušité roušky. Odbor sociálních věcí vede seznam těchto dobrovolníků, které se snaží propojit s osobami, kteří pomoc potřebují. „Vznikl tady skutečně povedený projekt, na kterém se s velkou péčí podílí zaměstnanci magistrátu. Stejně tak je obrovské množství dobrovolníků, kteří chtějí nezištně pomoci. Zároveň si cením toho, že tyto linky využívají lidé přesně k tomu, k čemu jsou určené. Nedochází zde k žádnému přetížení ani zneužívání,“ říká primátor. 

Na linkách jsou také evidovány dotazy ohledně otevírací doby pro seniory v obchodech s potravinami. „Došlo k nedorozumění ohledně otevírací doby. Senioři mohou navštěvovat obchody i v běžném provozu, ale podle nařízení vlády budou v obchodech mezi 7. a 9. hodinou jen sami, lidé pod věkovou hranicí 65 let mají během těchto dvou hodin do obchodů zákaz vstupu,“ vysvětluje primátor. 

Tel. čísla na magistrátní linky pomoci (po-pá 8:00-16:00 hodin): 607 042 086, 607 041 577, 607 042 219

Zdroj: tiskové oddělení magistrátu města Hradec Králové

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové