8. května 2019

Stavba CTP Invest a postoj ODS k hlasování zastupitelstva

Proč zastupitelstvo hlasovalo o souhlasu s využitím městských pozemků a s dočasným napojením areálu na místní komunikaci jako přístupové cesty k rozestavěnému areálu CTP?

Zastupitelstvo svým rozhodnutím de facto napravilo problematické jednostranné rozhodnutí minulé Rady města a zastupitelstva o zrušení udělených souhlasů, které mohlo vést k soudnímu sporu a legitimnímu vymáhání škody ze strany CTP. A to až 200 milionů Kč.

Důležitá v celém sporu jsou některá fakta. Areál stojí v lokalitě, která je k tomu platným územním plánem určena. Stavební úřad nedodržel zákonem dané lhůty pro vyjádření a hlavně, historicky společnost CTP získala souhlasy od společnosti FATO, která je zase získala od města. Společnost CTP je koupila naprosto legálně. Město v čele s bývalým primátorem Finkem je následně jednostranně odňala. Toto rozhodnutí zadává velmi reálnou hrozbu žaloby města a následného legitimního požadavku na náhradu škody, která by se mohla vyšplhat na stovky milionů korun. Ve prospěch tohoto tvrzení mluví také právní posudky, které měli zastupitelé k dispozici. Hradec Králové v současné době potřebuje investovat, nikoliv platit pokuty. Deficit z let minulých vidíme na téměř každém kroku městem.

Argument, že souhlasy byly v době odebrání neplatné také není pravdivý. Souhlasy sice byly časově podmíněné, ale byly také podmíněny vydáním územního rozhodnutí, které bylo v době odnětí souhlasů vydané a tím pádem souhlasy nadále platily.

Nicméně, firma CTP, aniž by měla řádné stavební povolení, začala se stavbou a tím porušila zákon. Stavební úřad jí udělil pokutu, kterou firma ihned zaplatila. Přesto trvala i nadále nechuť a nevůle rady města i zastupitelstva k tomu, aby firmě CTP bylo umožněno požádat znova o stavební povolení a černou stavbu, která na předměstí Hradce existuje legalizovat a dokončit. Tento postup umožňuje stavební zákon a firma CTP chtěla tuto možnost využít.

Protože neochota zastupitelstva města poskytnout firmě potřebných 18 m2 trvala, podala firma na město Hradec Králové žalobu o náhradu škody. I když by se mohlo zdát, že tato žaloba je nesmyslná, neboť město nic nezákonného neučinilo, přesto vyhlídky na úspěšné dovedení sporu, vzhledem k dřívějšímu příslibu přístupu na staveniště firmě FATO, byly pro město relativně nepříznivé a mohlo se stát, že město spor prohraje.

Na druhou stranu – jestliže by spor vyhrálo, nebylo zdaleko jisté, že firma torza hal na své náklady odstraní.

Proto se nové vedení města rozhodlo s firmou vyjednávat, přičemž jako podmínku si dalo v první řadě odvolat žalobu na město, což ředitel firmy Apltauer učinil. Protože viděl, že vedení města je ochotno s ním seriozně jednat, omluvil se radě města, zastupitelstvu i občanům a nabídl finanční kompenzaci za problémy, které městu firma svým nezákonným konáním způsobila.

Po celé řadě schůzek a vyjednávání, která vedl a organizoval primátor města Alexandr Hrabálek, nakonec u 21 zastupitelů zvítězil pragmatický pohled na celou záležitost a firma potřebný souhlas dostala.

Lze říci, že tito zastupitelé se, ačkoliv jsou obviňováni z neetického a neprincipiálního chování, zachovali tak, jak jim ukládá jejich slib, který složili. Pracovat ve prospěch města a chovat se jako řádní hospodáři.

V opačném případě by totiž s relativně velkou pravděpodobností mohli město dovést k prohranému soudnímu sporu, a nebo k nutnosti po řadě let torzo staveb odstranit na náklady města.

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové