23. dubna 2019

Navržením Marie Benešové zašel Babiš příliš daleko. Premiér by se výběru ministra spravedlnosti měl vzdát

(www.ods.cz) Předseda ODS Petr Fiala kritizuje Andreje Babiše za navržení Marie Benešové na funkci ministryně spravedlnosti. Podle Fialy tímto krokem Babiš oslabuje důvěru občanů v nezávislou justici, proto by se měl práva vlastního výběru ministra spravedlnosti vzdát. Předseda ODS bude chtít situaci řešit také na mimořádné schůzi, kterou ODS společně s Piráty a KDU-ČSL svolala na čtvrtek.

„Navržením Marie Benešové na funkci ministryně spravedlnosti krátce poté, co se objevila informace o tom, že premiér Babiš může stanout před soudem kvůli dotačnímu podvodu, zašly věci příliš daleko,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Připomínám premiérovi, že je politikem, a nikoli manažerem ve své rodinné firmě. Jeho povinností je vykonávat ústavní pravomoci takovým způsobem, aby lidé neztráceli důvěru ve stát, v tomto případě důvěru v nezávislou justici. I toto je jeho odpovědnost. Zdá se mi, že si není této své odpovědnosti vědom. Pokud by měl premiér zájem jednat čestně a v zájmu důvěry v českou justici, měl by se vzdát svého osobního výběru ministra spravedlnosti. V normální demokratické zemi by tento post nechal koaličnímu partnerovi, nebo by hledal jinou dohodu, řekněme i s politickou opozicí na takové osobě, která požívá všeobecnou vážnost a která nebude vzbuzovat politické podezření,“ doplnil předseda ODS.

„Myslím, že je v zájmu pověsti předsedy vlády a v zájmu pověsti České republiky, aby sám předseda vlády s takovou nějakou variantou přišel. Ve světle událostí z konce týdne se jeví jako dvojnásobně důležité, že jsme spolu s Českou pirátskou stranou a KDU-ČSL svolali mimořádnou schůzi,“ uzavřel Fiala.

Petr Fiala

předseda ODS