9. března 2016

Premiér nesmí tolerovat podvody s dotacemi

Server Neovlivní.cz dnes přinesl nové závažné informace o neoprávněném čerpání dotací na víkendové sídlo Andreje Babiše. Z nich vyplývá, že Andrej Babiš lhal, když tvrdil, že dotace pro jeho luxusní rezidenci Čapí hnízdo byly opakovaně prověřovány domácími audity a nebylo zjištěno žádné pochybení.

Nejenže nyní honosnou farmu prošetřuje evropský Úřad pro boj s podvody, ale přepychové sídlo mělo za neoprávněné čerpání dotací dostat mnohamilionové pokuty už v minulosti. Tato kauza by ve své nepostižitelnosti nebyla myslitelná v dobách před nástupem Andreje Babiše k moci. Po celá dvě desetiletí svobody zde ministři museli pokládat své funkce při mnohem méně závažném podezření. Za současný stav, kdy nelze donutit vrcholného politika k přijetí zodpovědnosti, nesou vinu zejména jeho koaliční partneři, tedy ČSSD a KDU-ČSL. Andrej Babiš by měl ze svého jednání vyvodit politickou odpovědnost. Pokud to neudělá, musí začít bezodkladně jednat ti, kteří s ním vládnou. 

Vyzývám proto premiéra Sobotku, aby se postavil k takto závažným informacím čelem a začal jednat. Vyzývám také vládní strany, aby se tématem zneužívání dotací ministrem financí zabývaly a vyvodily z tohoto případu patřičné důsledky. Zároveň vyzýváme orgány vyšetřování, aby si udržely svoji nezávislost a neměly strach.
prof. Petr Fiala

předseda strany