21. listopadu 2016

Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo některé z našich předložených návrhů

(www.ods.cz/ustecky) Dnešní ustavující Zastupitelstvo Ústeckého kraje mělo na programu 25 bodů jednání. Již před schvalováním programu na náš návrh byl stažen bod č. 16 Petice o projednání plánu odpadového hospodářství. Klub zastupitelů ODS navrhoval také stažení bodů č. 17–23, které ale zastupitelstvo v programu ponechalo. Důvodem bylo především nedostatečné zpracování podkladových materiálů, na jejichž prostudování mělo 40 „nováčků“ v zastupitelstvu málo času.

 

Z důvodu efektivního fungování kraje jsme navrhovali snížení počtu náměstků hejtmana na dva a snížení počtu uvolněných členů rady na minimum. Ale tento návrh zastupitelstvo neschválilo. Naopak zastupitelé schválili další náš návrh, a to snížení počtu výborů zastupitelstva na tři, které jsou uloženy zákonem. Nicméně po desetiminutové pauze jeden ze zastupitelů prohlásil hlasování za zmatečné, protože se při hlasování údajně spletl, což považujeme za porušení jednacího řádu. Na základě této připomínky vzal svůj návrh zpět. Nicméně do programu byl zařazen nový bod dovolby výborů a toto koalice schválila, což znamená, že zastupitelstvo má osm výborů.

Zastupitelstvo většinou hlasů schválilo náš návrh usnesení, kterým byla všem uvolněných členům zastupitelstva a neuvolněnému náměstku Jaroslavu Foldynovi, uložena povinnost předkládat na každé zastupitelstvo písemnou zprávu o činnosti za uplynulé období. Důvodem tohoto návrhu je, aby všichni zastupitelé měli přehled o činnosti a efektivnosti práce radních a uvolněných členů zastupitelstva.

Kontrolní činností se hodláme intenzivně zabývat, a to především prostřednictvím Kontrolního výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje, jehož předsedkyní byla zvolena zastupitelka za ODS Drahomíra Miklošová.

Zastupitelé ODS nehlasovali pro hejtmana, ani pro jednoho náměstka hejtmana a ani pro jednoho radního Ústeckého kraje.

Nebráníme se rozumným věcem, které se tu budou projednávat. Rozhodně ale nebudeme hlasovat pro návrhy, které nejsou v souladu s naším volebním programem a politikou ODS.

 

Za klub zastupitelů ODS

PaedDr. Jiří Kulhánek

Jiří Kulhánek

starosta
zastupitel Ústeckého kraje

Štítky:
tisková zpráva