11. září 2022

Rozhovor s náměstkem hejtmana Jiřím Kulhánkem

ROZHOVOR ZDENKY VACHKOVÉ S PAEDR. JIŘÍM KULHÁNKEM, STAROSTOU MĚSTA KADAŇ A NÁMĚSTKEM HEJTMANA ÚSTECKÉHO KRAJE

Už 20 let starosta Kadaně a současný náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek (ODS), úspěšný regionální politik, ale hlavně člověk, za kterým lidé vidí výsledky a proto mu věří. V mnoha ohledech inspirativní člověk, od kterého je možné se hodně naučit. Co si myslí o komunální politice, práci zastupitelů, o Roudnici i o naší společné kandidátce ODS a KDU-ČSL?

Jirko, přijeli jsme za tebou do Kadaně, abychom na vlastní oči viděli město, ve kterém jsi 20 let starostou. Je tady opravdu nádherně, všude uklizeno, nádherná zeleň, opravené silnice, chodníky, školy, ve městě spousta malých živnostníků, udělalo to na nás dojem. Můžeme se tě zeptat, co si myslíš, že je pro vedení města ve tvé každodenní práci to úplně nejdůležitější?

Podstatné je s lidmi ve městě hovořit, potkávat se a průběžně řešit jejich problémy. Přímá komunikace se nám vždy osvědčila. Chodím rád mezi lidi, diskutuji s nimi o všech možných problémech a společně hledáme řešení ku prospěchu všech. Na setkání ale lidé chodí hlavně proto, že ví, že co slíbíme, to také splníme. Lidé mají za ta léta zkušenost, že si poslechneme jejich návrhy, nápady a pokud je na nich vzájemná shoda, projekt se může realizovat. Téměř polovina investičních peněz jde každý rok do projektů, se kterými přišli obyvatelé Kadaně. Je třeba chtít věci dělat pro lidi, ne pro funkci. Starosta není funkce, starosta je služba a tu je třeba vykonávat s pokorou.

Vím, že jsi v Kadani zavedl systém prostupného bydlení pro sociálně slabé. I mně tento koncept velmi zaujal, když jsem zde byla na návštěvě se současným ministrem Jurečkou.

Ano, Kadaň měla problémy s vyloučenými lokalitami, proto jsme zavedli i systém prostupného bydlení ve třech stupních pro sociálně slabé. Prostup z nejhoršího do lepšího stupně je založen na zásluhovosti a snaze klienta. Pokud se takovému člověku podaří postoupit z nejhoršího stupně (holobytu) do lepšího, musí splňovat řadu podmínek, včetně řádného placení nájmu, spolupráce se sociálkou, sehnání práce, placení dluhů, řádné výchovy dětí atd. Pokud přestane plnit své povinnosti, padá zpět do holobytu. Takže motivace na sobě pracovat je silná a v praxi opravdu prostupné bydlení funguje. Už se na tuto praxi byla podívat u nás za ta léta řada ministrů, poslanců i evropských, dokonce i velvyslanec Spojených států a všichni byli nadšeni. Proto doporučuji i pro ostatní města našeho kraje zavést podobnou praxi.

Jak je to u vás s nemocnicí?

Kadaň má vlastní městskou nemocnici, dobře fungující a hospodařící se ziskem. Každopádně nemocnice, ať už má jakéhokoliv vlastníka, musí být partnerem městu. Aby občané nemuseli jezdit kilometry daleko, ale aby měli základní zdravotnickou péči dostupnou v místě bydliště.

Studovala jsem dotační tituly, které vypisuje město. Kladeš důraz na rozvoj města.

Ano, podporujeme živnostníky, aby město vzkvétalo. Přispíváme na vybavení provozoven, na opravy budov v památkové rezervaci. Podporujeme učitele přírodovědných předmětů, studenty, začínající podnikatele. Máme řadu programů, které přinesly za ta léta výsledky a městu se vynaložené prostředky vrátily.

Pojďme do Roudnice, protože k ní máš blízko. V Roudnici ses narodil a v místní nemocnici tě potom jako dítě po těžkém úrazu několik měsíců uzdravoval můj dědeček, tehdejší primář, MUDr. František Eidkum. Na gymnáziu jsi bohužel kvůli režimu studovat nemohl, ale jako učitel jsi chvíli vyučoval na 2. ZŠ. Z nedalekého Štětí si k nám také jezdil do tanečních a za kulturou. Máš nějaký vzkaz pro Roudničáky?

Jak si řekla, Roudnice je mé rodné město a mám k ní samozřejmě vřelý vztah a pochopitelně bych byl rád, kdyby se dokázala do budoucna rozvíjet a prosperovat obdobně třeba jako naše město Kadaň. Pochopitelně rád podpořím radou i morálně společnou kandidátku ODS a KDU-ČSL, kde je řada lidí, které osobně znám, včetně Tebe, Zdeno. Už několik let jsme spolu v kontaktu na krajském zastupitelstvu, kde odvádíš velmi dobrou práci nejen v oblasti školství, ale například i v přípravě vysokorychlostní trati, která jednou bude projíždět v blízkosti Roudnice nad Labem. Přeji mnoho úspěchů.

Mgr. Zdenka Vachková