28. srpna 2022

1. volební noviny

Proč vznikla koalice stran ODS a KDU-ČSL pro komunální volby v Roudnici nad Labem?

V současném zastupitelstvu naše strany tvořily aktivní opozici dosluhujícímu vedení města. V této roli jsme si vyzkoušeli, že se programově nerozcházíme a že se naše názory prolínají. Známe problémy našeho města a chceme být partnerem při probuzení Roudnice, protože naše město nevzkvétá ani 32 let po revoluci. Neslibujeme vám megalomanské projekty na líbivých vizualizacích. My vám nabízíme rozumná řešení a odpovědnou práci ve prospěch obyvatel našeho města.

Jsme tady pro všechny, ať už jste aktivní, či potřební, mladí, či staří. Usnadníme život lidem v produktivním věku, zároveň poskytneme pomoc těm, kteří jsou v nesnázích. Chceme vytvářet podmínky a příležitosti pro rozvoj našeho města a jeho obyvatel.

Vytvoříme město pro všechny generace, které bude bezpečné, funkční, otevřené. Zlepšíme podnikatelské prostředí, změníme přístup úřadu a města k jeho obyvatelům, zaměříme se na odbornou péči o zeleň a veřejná prostranství. Budeme otevřeni komunitním aktivitám a návrhům obyvatel. Vypracujeme energetický audit města a zajistíme energie z obnovitelných zdrojů zejména na městských a bytových objektech. Roudnici nad Labem budeme strategicky rozvíjet tak, aby zde chtěly žít i budoucí generace.

ROZHOVOR ZDENKY VACHKOVÉ S MUDR. TOMÁŠEM PETRÁKEM

Na osobní zkušenosti z práce v končícím zastupitelstvu jsem se zeptala pana doktora Petráka, který se rozhodl v letošních komunálních volbách za KDU-ČSL již nekandidovat.

Tomáši, asi bychom nenašli moc lidí, co tě v Roudnici neznají. Několik generací Roudničáků jsi doslova přivedl na svět, mimo pracovní rovinu se celý život věnuješ mládeži, sportu, volnočasovým aktivitám. Jsi také aktivní politicky. Letos už ale do komunálek nekandiduješ. Mohli bychom tedy udělat takové shrnutí tvého působení v roudnickém zastupitelstvu. S jakými očekáváními jsi do politiky vstupoval?

V Zastupitelstvu Roudnice nad Labem jsem už byl od roku 1989 do roku 2002, tedy třináct let. Potom už jsem se nechtěl politicky angažovat. Mám ale tu partu kolem Sokola, prosili mě, abych do toho šel, že můžu pro Roudnici udělat ještě mnoho přínosného. Obával jsem se, že to nebude dobré, ale bylo to nakonec daleko horší, než jsem si dovedl představit. Pánové Lála a Padělek a lidi kolem nich si řekli, že ve vedení chtějí mít komunisty. Tím pádem jsem z celou omladinou, která mohla být prospěšná pro Roudnici, zůstal v opozici. Lidi, kteří měli být funkční a udělat něco pro mladou generaci, zůstali bez možnosti chod města ovlivnit.

Povedlo se ti i přesto něco prosadit?

Já jsem přišel s pár nápady, které jsem každý rok předkládal, byly to drobné věci, které mohly vylepšit život ve městě, jako například pítko na náměstí. Pítko má člověka osvěžit tím, že si cáknete do pusy a napijete se. Místo toho Strabagu zbyl takový klacek, ke kterému se musíte zhluboka uklonit. To není pítko, to je klacek, který tam umístili, aby Petrákovi zavřeli pusu. A takhle to bylo se vším. Chtěl jsem třeba kadibudku k cyklostezce u Labe. Chodí tam velké množství lidí, maminky s malými dětmi, běžci, bruslaři, cyklisté, spousta turistů, lidé sem chodí na procházky a není si kam odskočit.

Vzpomínám si na to. Říkal jsi, i že i ty sám bys ji využil. Tam tě veřejně urazil místostarosta Čtverák, který prohlásil, že kdyby měl postavit kadibudku podle prostaty pana doktora, tak by musela stát na každých 20 metrech.

Ano, bohužel, podobné jednání, včetně poměrně častých urážek ze strany vedení města, nebylo ojedinělé. Oni si brali jakoukoliv kritiku osobně. Já jsem přitom ke své roli v zastupitelstvu přistupoval opravdu vážně, nastudoval jsem všechny materiály, poctivě se na jednání připravoval. Pan Padělek mě minule napadl, že jsem se nepřipravil, když jsem po několikáté požadoval, abychom na zastupitelstvu promítali obrazové materiály k jednotlivým bodům, tak jak je to běžné v jiných obcích. Stačí obrázek promítnout, laserovým ukazovátkem ukázat, o jaké území se jedná. Například při projednávání územního plánu, u prodeje pozemků, atd. Pouze z materiálů to často není zřejmé, obzvlášť veřejnosti. Před deseti lety jsem byl ve vesnici Všenory, to je vesnice s 1800 obyvateli, promítali tam všechno, měli otevřenou radnici a zajímali se o lidi. U nás mi to připadá jako buranov. Komunikace naprosto schází. Snaha přiblížit jednání obyvatelům je nulová, body se projednávají bez jakéhokoliv vysvětlení, vše se omezí jen na formulaci „dle přiloženého materiálu“. Přitom lidi přece mají přijít, podívat se, zjistit, jak politik, kterého volili, pracuje. Poslední čtyři roky bylo ale na roudnické radnici nežádoucí, aby lidé přišli. Jakmile se jednání zastupitelstva osobně účastnil jakýkoliv občan, okamžitě vznikla nervózní a napjatá atmosféra. Na přímé dotazy se nedávala přímá odpověď, buď se neodpovědělo vůbec, nebo oznámili, že odpověď zašlou. A odpověď se pak poslala pouze dotazovateli, tedy soukromě. Vyhýbali se veřejným odpovědím. Ta jednání je nezáživné a pro občana se na nich nic nevysvětlí. Když jsem je přistihl, že zrušili umístění busty Masaryka, tak slíbili, že bude. Ale za čtyři roky nebyli schopní pro to cokoliv udělat. Místo toho vykácely Smetanovy sady, že se tam možná jednou něco někam dá. Já už nikomu z nich nevěřím.

Abychom nebyli jen negativní, Tomáši, je něco, za co bys vedení za poslední čtyři roky pochválil?

V podstatě ne. Transparentnost nulová, osobní napadání a urážky, to nemá s férovou politikou nic společného. Celá investiční strategie je udělat dva tři projekty za 30, 40, 80 milionů a pak říct, že na nic jiného už nejsou peníze. Udělá se Stadická a kousek Školní ulice, ale co to říká lidem na Bezděkově? Ti mají být nadšení, že mají ve Školní ulici kousek nového chodníku? To samé teď v Riegrově ulici. Více než rok rozkopané město a výsledek? 300 metrů nového povrchu. A vůbec nejhorší, a na to jsem opravdu strašně naštvaný, je údržba zeleně a nová firma Vykrut, která nahradila Veselku. Za celé čtyři roky je jediné kritérium výběrového řízení cena. Nikdo se neptá na reference, zkušenosti. Kritéria přece musí být dána přes kvalitu. 30 let tady měla na starosti údržbu zeleně místní firma, ti přesně věděli, kolik zde údržba stojí a byli to odborníci. Vykrut přijede někde z Moravy, podhodí cenu o 120 tisíc a vyhraje, ale my to zaplatíme násobně více, protože současně nakupujeme další služby od jiných subjektů a od odborníků, protože Vykrut to nezvládá a neumí. Stav zeleně je šílený, lidi nemají v Libušince kde projít, protože jsou keře do půli chodníku, je to hrozné! Nejedná se ani tolik o trávníky, nemusí být všechny zelené plochy posekané nakrátko, tomu rozumím, ale všude se vykácely vzrostlé stromy, přitom se parky neupravily, a tam, kde byl jakýsi městský lesopark, je teď džungle. Městská zeleň nebyla nikdy v tak špatném stavu.

Dobře, chválit tedy podle tebe není co, vyzdvihl bys tedy největší nešvary koaličních politiků pod vedením pana Padělka?

Opravdu šokující byla celková přezíravost k opozičním názorům, kterými se prostě vůbec nezabývali. Jako kdyby člověk, který nemá možnost je přehlasovat, nemohl říct něco, co je smysluplného. To je do politiky strašné. Často si takový názor vůbec nevyslechli, a i když ano, nepřišla vůbec žádná reakce. Vše je zcela ponecháno bez komentáře.

Líbí se jim velké investice, přehodí zodpovědnost na firmu a nezajímá je, jak ta rekonstrukce probíhá, pak přijdou střihnout pásku. Malé věci přitom stojí pár korun, je to pro lidi. Všechno, co se navrhovalo ke komunitnímu oživení, se smetlo ze stolu. Například prostranství od Penny do Bořivojovy ulice, tam jsem navrhoval mini náměstí s kašnou, něco jako mají v Litoměřicích. Smetli to s tím, že se tam nahrnou cikáni a budou se tam koupat. Veřejně řekli, že se tím nebudou zabývat, že to cikánům stavět nebudou.

Stanovili jediné kritérium pro investice a to byla cena. Do výběrového řízení najmenují sice pět odborníků, ale to si umí spočítat dítě z druhé třídy, že 150 je víc než 120 a vybere se 120, to ale přece nejsou smysluplná výběrová řízení. Proto ten výsledek vypadá tak jak vypadá. Laciná práce nakonec vždycky dopadne hrozně.

A na závěr, nejsmutnější je ten komunistický duch v zastupitelstvu. Není divu, když mnozí v té straně byli, někteří za ní ještě 32 let po revoluci kandidují a jiní tam vstoupit do roku 1990 prostě jen nestihli. Je tam vidět komunistická minulost, přítomnost a bohužel i budoucnost a z toho nemůže nikdy vzejít nic dobrého.

A jak to vidíš do budoucna? Má Roudnice nějakou naději?

V parlamentních volbách jsem volil koalici s ODS. Tím, že se v Roudnici nad Labem udělala koalice stran ODS a KDU-ČS, tak jsem přesvědčený, že je to kombinace smysluplná. Je to parta slušných lidí, kteří již něco profesně dokázali. Tady bych rád zmínil i tebe, Zdeno, a tvůj úspěch v krajských volbách. Tvůj hlas se tak může prezentovat i na kraji a tím pádem přitahuje Roudnici nějaké peníze. Rád bych zmínil například dotaci na opravu kina, kterou poskytl Ústecký kraj také díky tobě. Město slíbilo, že něco přihodí a nakonec nedali ani korunu.

Co by sis tedy přál pro Roudnici?

Abyste se vy, slušní lidé, dostali do vedení města. Aby obyvatelé města viděli, že politika není jen prebenda a lumpárna. Že když využijete zkušenosti, které máte ze zaměstnání, nebo z podnikání, že to můžete předat městu, aby se zde mohlo dobře a spokojeně žít.

Mgr. Zdenka Vachková

PROGRAM KOALICE STRAN ODS A KDU-ČSL PRO VOLBY DO ZASTUPITELSTVA MĚSTA ROUDNICE NAD LABEM VE DNECH 23. - 24. ZÁŘÍ 2022

  1. Město pro všechny generace

V Roudnici nad Labem se musí dobře žít všem generacím. Proto budeme více podporovat školy na území města stejně jako umělecký, sportovní a další volnočasový rozvoj dětí a mládeže. Rozšíříme síť hřišť a sportovišť otevřených pro širokou veřejnost. Zřídíme speciální Juniorskou komisi, do které pozveme roudnické studenty středních a vysokých škol, aby se tak už nyní sami mohli podílet na podobě města nejen pro současnou, ale i budoucí generaci. V rámci naší bytové koncepce počítáme se startovacími byty pro mladé, s podporou výstavby nových bytových i rodinných domů, ale i se systémem prostupného bydlení pro sociálně slabé. Zdravotní, sociální i lidskou pomoc zajistíme i těm, kteří již díky věku, nebo různým handicapům potřebují více péče.

  1. Doprava a bezpečnost

Síť a systém dopravy v Roudnici nad Labem nám má život usnadňovat, ne komplikovat. Budeme koordinovat dostavbu třetí části obchvatu a nového mostu přes Labe se stavbou terminálu a vysokorychlostní trati v bezprostřední blízkosti města. Obě stavby podporujeme a aktivně jednáme s Ministerstvem dopravy, Správou železnic i Ústeckým krajem o jejich podobě. Naše město současně musí být přívětivější také k chodcům, aby si každý mohl bezpečně kamkoliv dojít nebo dojet na kole. K tomu prospěje vybudování lávky, která spojí sportovní areály a cyklostezky za řekou. Pro oživení roudnických náměstí zavedeme krátkodobé bezplatné parkování a prosadíme symbolickou částku za otevření předzahrádek u provozoven v centru.

  1. Komunikace s občany

Volení zastupitelé musí s obyvateli průběžně a otevřeně komunikovat. Zorganizujeme pravidelná setkávání s obyvateli jednotlivých částí města, a to alespoň dvakrát ročně. Navržené a schválené projekty skutečně zrealizujeme. Budeme lépe informovat o probíhajících opravách a investičních záměrech v jednotlivých lokalitách. Přijímaná opatření a vyhlášky budou předem diskutované jak s odbornou, tak s širokou veřejností. Vstřícnost a otevřenost směrem k občanům budeme vyžadovat také od zaměstnanců radnice. Stížnosti a žádosti budou řešeny osobně, bez zbytečného dopisování.

  1. Pořádek a zeleň

Roudnice nad Labem vždy byla městem plným zeleně. Takovou musí zůstat. Obnovíme zeleň v místech, kde došlo k neuváženému kácení dřevin. Využijeme zejména místní firmy, které jsou se situací nejlépe obeznámeny. Chceme město čisté, bezpečné a příjemné pro život.

  1. Energetika a strategický rozvoj

Dopady zvýšených cen energií je třeba řešit i na úrovni města. Snížíme energetickou závislost a budeme podporovat systém komunitní energetiky. Roudnici nad Labem budeme jako město příležitostí rozvíjet tak, aby zde nastupující generace chtěla zůstávat.