25. prosince 2021

Aktuální dění na radnici Prahy 14

Tisková zpráva k aktuálnímu dění na radnici Prahy 14

Po včerejším jednání zastupitelstva MČ Praha 14 došlo ke změnám ve vedení radnice.
Do posledního roku funkčního období vkročí městská část s personálními změnami na radnici. Přes veškerou snahu ODS udržet v chodu MČ, se ukázalo, že členové TOP 09 a Pirátů přestali zastupovat zájmy svých občanů a začali prosazovat pouze své vlastní zájmy. Po kritice ze strany ODS se bývalí členové rady za TOP09 a Piráty ani nepokoušeli své jednání obhajovat. Rezignovali dříve, než je mohlo zastupitelstvo MČ z jejich funkcí odvolat.
Bývalý místostarosta Radek Vondra (TOP09) i další bývalí členové rady rezignovali dne 21. 12. 2021 na jednání zastupitelstva na své pozice. Okamžitě přitom začali zpochybňovat rozhodnutí, na nichž se sami podíleli, což svědčí o tom, že nové vedení radnice, to nebude mít v následujících měsících jednoduché. Členové Pirátské strany se bezdůvodně pokusili vyvolat hlasování o odvolání starosty Prahy 14, Jiřího Zajace (ODS), avšak neúspěšně.
‘‘V rámci fungování radnice byla ODS nucena přistupovat na nestandardní a velmi netransparentní kroky ze strany TOP09 a Pirátů, jako je například kontrola rady lidmi, kteří neměli právo se jednání účastnit. Praktiky ze strany TOP09 a Pirátů překračovaly mez, kterou byla ODS schopna snést. Z toho důvodu došlo k vypovězení koaliční smlouvy. Bývalý místostarosta Vondra rezignoval na svůj post v době, kdy už bylo jasné, že mu nikdo z ODS nebude tolerovat jeho nestandardní jednání. Svou rezignací uznal chybu a já si ho za tento krok vážím.‘‘ uvádí starosta MČ Prahy 14, Jiří Zajac
Z pirátské strany byl vznesen požadavek na zavedení nového výboru. Jeho předseda měl docházet do rady MČ na kontrolu přijímaných materiálu v oblasti kultury a školství. Takový požadavek označila ODS jako naprosto absurdní. V zájmu celistvosti koalice ale ustoupili tlaku TOP09, která s požadavkem Pirátu souhlasila. S odstupem času přišli Piráti s dalším požadavkem, tentokrát aby se již zmíněný předseda zbytečného výboru stal placeným radním pro sociální a zdravotní oblast. Zbytečný výbor pak navrhla ODS zrušit, ale její požadavek byl TOP09 a Piráty zcela nelogicky zablokován.
‘‘Bez ohledu na změnu postojů a rétoriky některých současných členů vedení, jsme připraveni vést slušnou a seriózní kampaň bez faulů a podpásových úderů, s chladnou hlavou a rozumem v hrsti. Nechceme přistupovat na rétoriku ve stylu “pokud pro něco bude hlasovat opozice, tak je to jistě špatné“, nebo “když hlasuje opozice, tak koalice hlasovat nemůže. ODS proto, i v souladu se snahou o zlepšení ekonomické situace MČ, navrhla snížení počtu uvolněných funkcionářů, aby se zlepšila akceschopnost.‘‘ dodává starosta Jiří Zajac
Jiří Zajac (ODS) obhájil pozici starosty, místostarostou zůstal Jaromír Krátký (ODS). První místostarostkou byla zvolena PhDr. Zuzana Jelenová, místostarostkou se stala také Mgr. Mária Ševčíková, uvolněnými radními jsou Ing. Tomáš Novotný a Martin Kouklík a neuvolněnými radními jsou Ing. Karel Med, Ing. Adam Palát a Ing. Jan Liška.

Jiří Zajac

starosta MČ Praha 14
zastupitel MČ Praha 14
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 14
člen místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most