19. května 2017

Krize skončila? Ani náhodou!

(FORUM 24) Rozhodnutím jmenovat nového ministra financí z hnutí ANO zatroubil Bohuslav Sobotka k ústupu z barikády. Odvedl s sebou sociální demokracii, ale barikáda zůstala. Stojí na ní Andrej Babiš a mává vítězně fanglí.


V celém dramatu, které se rozehrálo tiskovou konferencí Bohuslava Sobotky, se bojující strany střídaly ve vedení a nečekané zvraty byly na denním pořádku. Sociální demokraté šli do čelního střetu se zhoubným novotvarem Zeman–Babiš a velká část veřejnosti stála na jejich straně. Lidovci předvedli to, co vždy. Stáhli se za tradiční fasádu s nápisem „klidná síla“. Dělají, že u ničeho nebyli, nic neovlivnili, nezpůsobili, jich se ta vládní mela netýká. Je to nejenom zbabělé a pokrytecké, ale zejména to je mimořádně nebezpečné.
 
Je však pravdou, že lidovci jsou nejmenší vládní stranou a největší díl odpovědnosti nutně nese sociální demokracie. Ta po tahu „Pilný ministrem financí“ prohrála, co mohla. Nezbývá než vznést na předsedu vlády otázky, které každého napadají.
 
1) Nechtěl jste odvolat z vlády Andreje Babiše, abyste z něj neudělal mučedníka? Odvolal jste jej a on už tuto mučednickou roli silně rozehrává. Proč?
 
2) Navrhnete, aby ministrem financí byl Ivan Pilný. Připomenu vám, co Ivan Pilný v pondělí 15. května prohlásil. „Nabídku být ministrem financí bych musel odmítnout. Taková funkce je zcela mimo mou odbornost. A když něco neumím, tak to nedělám.“ Jste prvním předsedou vlády, který vědomě dosazuje na jeden z nejdůležitějších úřadů v zemi člověka, který otevřeně říká, že na to nemá. Proč?
 
3) Chcete dovládnout do řádného termínu voleb. Jak to bude probíhat? Vy budete pilně úřadovat ve Strakově akademii, zasedat ve sněmovně, jezdit na mezinárodní jednání a váš hlavní soupeř bude pobíhat s koblihami a všechen čas věnovat kampani. Proč?
 
4) Uvolňujete veškerý prostor tomu, kdo chce stát řídit jako firmu. Tím fakticky rezignujete na hlavní pilíř demokratické politiky. Ve firmě se nediskutuje, její program určuje vlastník a zaměstnanců, kteří mu nevyhovují, se zbaví. To je právo vlastníka. Nesmí to však být nikdy právem politika demokratického státu. Ten je povolán do služby občanům. Není jejich vlastníkem a nemůže je ze státu vypovědět. Musí hledat řešení v diskusi a musí respektovat odlišnost názorů. Nebráníte demokratický základ státu daný ústavou, na niž jste opakovaně přísahal. Proč?
 
5) ČSSD a KDU-ČSL utvořily koalici s člověkem s temnou minulostí politickou i podnikatelskou. Zavřel jste oči a odmítl vidět to, co bylo vaší povinností. Teď jste prozřel? Máme skutečně věřit tomu, že až do zveřejnění nahrávek, které usvědčují Andreje Babiše ze všeho, co dosud popíral, jste nevěděl, jakým je rizikem pro demokracii? Vždyť jste o tomto riziku mluvil již na sjezdech sociální demokracie v uplynulých letech! Mluvil a mluvil, ale nedělal vůbec nic. Proč?
 
Další otázky se jenom hrnou, ale nemá valnou cenu je klást. Odpovědi jsou v hlavě premiéra a nikdy se nebudou shodovat se slovy, která od něj uslyší veřejnost. V tom je zakleta bezvýchodnost stavu, do nějž nás sociální demokraté s lidovci přivedli.
 
Historie nás dostatečně poučila, že zlo, není-li zastaveno hned na počátku, v jisté fázi již zastavit nejde. Klement Gottwald v roce 1929 vykřikoval v parlamentu o tom, jak demokratům zakroutí krkem a nebude přitom litovat žádných obětí. Demokraté mu odpovídali blazeovanými úsměvy. Za dvacet let jim to předvedl!
 
Bojím se, že nečinností sociálních demokratů a lidovců se ze spojenectví Andreje Babiše a jeho hlavního spojence Miloše Zemana stala obrovská překážka a riziko demokratického vývoje naší společnosti. Náprava bude dlouhá, složitá a bolestná. První obětí, jak to tak vypadá, budou sociální demokraté. Nepřeji jim to, není mi to jedno.
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR