4. dubna 2018

ODS: V komunálních volbách se zaměříme na veřejnou správu, infrastrukturu, kvalitní veřejné služby a pestrý život ve městech a obcích

(www.ods.cz) Občanští demokraté dnes představili 4 priority, na které se zaměří v centrální části programu pro komunální volby, každá z nich bude mít svého garanta z řad jejich zákonodárců. První z priorit je dostupná a přátelská veřejná správa, kterou bude garantovat poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka, oblast kvalitní infrastruktury ve městech a obcích zaštítí senátor Zdeněk Nytra, veřejné služby pro kvalitní život bude mít na starost poslanec Jan Bauer a pestrý život ve městech a obcích si vzal pod křídla poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa. Garanti jednotlivých sekcí představili základní obrysy jednotlivých témat a na jejich konkrétní podobě budou nyní spolupracovat s širokou veřejností i odborníky. Občanští demokraté zvolili tyto okruhy proto, že jsou společné pro většinu měst a obcí, proto se na ně chtějí zaměřit centrálně a společně s poslanci a senátory také navrhnout legislativní řešení daných problémů. Konečnou podobu centrálního programu představí ODS v květnu, na tu potom navážou programy zaměřené na konkrétní obce.

„Poctivá práce a rozumná řešení - tak zní nabídka ODS pro podzimní komunální a senátní volby, kterou dnes představujeme. Jsme tradiční politická strana, která působí celostátně ve všech úrovních politiky, a díky tomu můžeme nabídnout kompetenci od místní samosprávy až po Senát. Jsme rozumnou alternativou pro naše města i obce. ODS má zkušenosti, kompetenci, ODS má za sebou řadu dobrých a trvalých výsledků, na kterých může stavět. Naši voliči se mohou spolehnout, že budeme prosazovat rozumná řešení a poctivě pracovat, abychom je uvedli do praxe,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Oblast dostupné a přátelské veřejné správy blíže představil starosta Líbeznic a místopředseda ODS Martin Kupka: „Chceme jednodušší a rychlejší úřady. Musí být samozřejmostí, že všude zaplatíte kartou nebo převodem. Chceme také, aby u složitějších povolení nemuseli lidé obíhat celý úřad, ale mohli vše vyřídit v jedněch dveřích. Co nejvíce služeb by také mělo být možné zajistit na dálku z počítače nebo mobilního telefonu. Zároveň ale chceme, abyste na úřadech našli radu a pomocnou ruku, pokud internet využít nechcete nebo potřebujete prostě jen poradit.“

„Chceme se zaměřit i na urychlení výstavby potřebné infrastruktury, ať už jde o chodníky, silnice nebo cyklostezky. Nesmíme ale zapomínat ani na kvalitní veřejné prostory, sportoviště a dostupný rychlý internet. Základem musí být moderní, aktuální a dlouhodobé územní plány, urbanistické studie a generely,“ přiblížil oblast kvalitní infrastruktura ve městech a obcích kandidát na primátora Ostravy a senátor Zdeněk Nytra.

„Vedle kvalitních sociálních služeb pro seniory chceme rozvíjet další veřejné služby, které pomohou udržet v menších městech a na venkově mladé lidi a rodiny. Budeme proto mimo jiné podporovat kvalitní a dobře plánovanou veřejnou dopravu a zajistíme podmínky pro dostupnou zdravotní péči, ať už přímo v obci, anebo v místě dobře dostupném veřejnou dopravou. Obce by měly mít vliv na směrování sociálních dávek na bydlení, aby se dostaly k těm, kteří je potřebují, a nebyly zneužívány příjemci nebo nepoctivými pronajímateli,“ představil 3. prioritu poslanec a bývalý starosta Prachatic Jan Bauer.

Oblast pestrý život v obci na závěr představil náměstek plzeňského primátora a místopředseda ODS Martin Baxa: „V programu se zaměříme na výstavbu a rekonstrukce školek i základních škol a soustředit se budeme i na sportovní aktivity dětí a mládeže, ať už prostřednictvím sportovních klubů nebo pomocí výstavby sportovních hřišť. Za nezbytnou považujeme i podporu kulturních akcí, spolků a knihoven. Chceme podporovat i projekty pro seniory.“

„Situace v Praze je trochu jiná než v ostatních obcích. S kampaní jsme začali brzo, protože věcí, které lidem v Praze komplikují život, je opravdu hodně. Město stagnuje, chybí investice, selhává běžná údržba. To chceme změnit. Chceme, aby se z Prahy zase stalo fungující město,“ situaci v Praze představila 1. místopředsedkyně a šéfka klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija.