6. dubna 2020

„My tu svini přemůžeme“

(Čtrnáctka)

Tento titulek k článku hokejistů Komety Brno mě zaujal. Ne, ne, nešlo o nepříjemného soupeře, rivala z hlavního města,jak by se na první pohled mohlo zdát. Soupeř je daleko nebezpečnější, neviditelný, globální. Na zadek posadil celý nablýskaný blahobytný i šedý, chudý svět. Úplně všechen. Miniaturnípotvora, proti které nemá nikdo natrénováno. Její nejzákeřnější vlastností je vysoká nakažlivost. Uvědomme si to všichni, prosím. Důsledně dodržujme veškerá hygienická doporučení. Je to opravdu moc a moc důležité.Pokud se nebudeme vídat, vzájemně se nemáme jak nakazit. Sociální odstup má jeden cíl, který je možné vyjádřit i číslem, které značí, kolik dalších je jeden infikovaný člověk schopen nakazit. Našim společným úkolem je číslo snížit. Řekněme, že by se dostalo na 0,3. Pak by to znamenalo, že jeden člověk by v průměru nakazil méně než jednoho dalšího a virus by časem vymizel. Teď je cirka dva.
Věty „sorry, nestíhám, mám tři schůzky, podíváme se to zítra…“, běžný slovník mnoha z nás. Do 10. 3. 2020. A teď společné snídaně, rodinná vaření, domácí učení, společenské deskové hry. Ruku na srdce, kdy na to byl jindy čas? Býtspolu je přece to nej. Co by za ten mumraj dali osamělí lidé. Těm je třeba pomoci. Nemusíme být vědci, abychom si uvědomili, že dlouhá společenská a sociální izolace může mít negativní vliv na psychiku. No a ke zdravotním potížím je pak jen krok. Hledejme způsob komunikace. Typické krátké interakce třeba na Twitteru nebo Instagramu, jednoduchý komentář či „lajkování“ obsahupřinesou chvilkové potěšení. Delší a plnohodnotnější internetová korespondence tak je určitě přínosnější náhradou za jinak obvyklou osobní komunikaci. V časech, jako je tento, tak paradoxně technologie nemusí být zdrojem odtržení od společenského života, ale naopak dobrým pomocníkem pro setrvání v něm.
A tak měsíc březen nemusí být jen měsícem chaosu, změn, odříkání, ale i tradičním měsícem knihy a nových přátelství. Budete-li chtítpomoci nebo jen trochu „pokecat“, dejte vědět na odslehovec@centrum.cz

Jonas Ridderstrale: Hra na náhodu skončila. Vezměte osud do vlastních rukou.
Držte se a opatrujte se!

MUDr. Kateřina Pavlíčková

předsedkyně místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most
neuvolněná zastupitelka MČ Praha 14

Štítky:
koronavirus