23. ledna 2020

Teď budeme rozdávat karty

(MF DNES) Staronový šéf ODS Petr Fiala se stal na kongresu ODS opět předsedou. I když má dnes preference 12 procent, chce vyhrát i sněmovní volby. Jeho strana už je v opozici sedm let.

Kdyby volby dopadly podle současných průzkumů preferencí, Andrej Babiš by byl pověřen sestavením vlády. Kdyby vás do ní pozval, vládl byste s ním, anebo byste rezignoval v souladu se svým přesvědčením, že s Babišem ne?

Tak zaprvé, hra na kdyby je podivná. Nezpochybňuji seriózně dělané průzkumy veřejného mínění, ale moc velkou váhu jim nepřikládám. Pro mě jsou podstatné výsledky voleb a ty výsledky jsou přece jenom jiné, když se podíváme třeba na poslední evropské volby, kde se ten náskok hnutí ANO proti ODS snížil. Pokud jde o to jádro otázky – tam je odpověď jednoduchá, my jsme voličům řekli, jaké jsou naše podmínky pro vstup do vlády. Dali jsme je písemně voličům v podobě Vyšehradské deklarace a ty podmínky nejsou hnutím ANO naplněny, takže rozhodně bychom s hnutím ANO do vlády nešli.

Mezi vašimi kolegy v ODS je však cítit nálada, že už jsou dlouho v opozici a už by chtěli vládnout, a ne být v opozici 12 let.

Nic takového necítím. Naopak cítím podporu politiky, se kterou vedu ODS. Nemuseli jste se ptát v kuloárech. Stačilo poslouchat můj projev a projev těch, kteří byli zvoleni do čela ODS. My jsme přesvědčeni, že budeme vládnout a že my budeme těmi, kteří budou rozdávat karty.

Váš projev jsme slyšeli – i to, jak jste tam mluvil, že se náskok ANO zmenšuje. Ve volbách v roce 2017 jste dostali 11,3 procenta a teď v lednu máte podle STEM 12,3 procenta. Takže jste ten náskok stáhli jen o procento.

No a to je to, že vy žijete ve virtuální realitě, ale mě zajímá normální realita. Třeba ve volbách do Evropského parlamentu jsme měli 14,5 procenta a ten náskok dvacet procentních bodů se tu smrskl na 6,5 procenta.

Se 14 procenty byste ty karty také nerozdávali. Přestože je pravda, že volby vycházejí jinak než průzkumy. Abyste ale měli dvojnásobný výsledek ve volbách oproti průzkumům, to už je jako mít kouzelnou hůlku Harryho Pottera, o kterém jste v projevu také mluvil.

Já jsem zatím stanovil jasné cíle a ODS se z toho dna, na kterém byla, když jsem se stal předsedou, krok po kroku zvedá. Můj ambicióznější cíl – že budeme mít v každém typu voleb o 50 procent víc než v těch minulých – ten se naplňuje.

Jak nárůstu o 50 procent výsledku z předchozích voleb chcete docílit?

Lidem nabízíme, jakým způsobem dosáhneme toho, aby se tu konečně stavělo. ODS je schopna legislativními úpravami nebo snižováním byrokracie zajistit, že se posuneme o sto míst na světovém žebříčku v délce stavebního řízení. To zkrátíme, budeme moci stavět silnice i byty. Říkám lidem, kolik budeme investovat do silnic a vzdělání.

Loni jste v programu měli i dotované cestování pro osmnáctileté a teď tam není. Proč?

Dotované cestování jsme v programu neměli.

Byl to návrh Alexandry Udženiji.

To byl v programových prioritách bod k diskusi, který se týkal jednorázové vlakové jízdenky do Evropy. Návrh prošel diskusí uvnitř strany i s našimi voliči a ukázalo se, že to není cesta, kterou by nejvíc ocenili. Možná ne každý pokus je úplně dokonalý, ale snažíme se něco nabídnout mladým.

Do programu jste také vnesli nápad na osvobození mladých lidí do 26 let od daně z příjmu. To by pak ale mohl kdekterý miliardář přepsat finanční skupinu na dítě a firma s tisíci zaměstnanci by pak neplatila daně.

To se mělo týkat jen zaměstnanců.

Nic takového ale v programu nepíšete.

Musí to mít jasné parametry a musí to vypadat jinak, než jak se to zploštilo v mediální debatě. Abych to zkrátil, oba návrhy zazněly a jsou podrobeny debatě, jsou precizovány a propočítávány dál.

Ve vašem projevu v několika pasážích bylo, že ODS chce někomu něco dát, zrušit daň nebo zainvestovat o 300 miliard víc do infrastruktury a do vzdělání. Kde na to vezmete, když bude třeba krize?

Myslím, že my to máme oproti jiným stranám jednodušší, protože my to vážně počítáme a ukazujeme lidem. Třeba když říkáme, že se má sestavit vyrovnaný rozpočet, tak neřekneme jen – vy jste ten rozpočet měli sestavit o 40 miliard levnější a s nižšími výdaji. My si sedneme a v pozměňovacích návrzích ukážeme, kde bychom ušetřili. Letos jsme dokonce ukázali, že bychom ušetřili 46 miliard.

Kde byste je vzali?

Podívejte se do návrhů. Je tam celá řada položek, kde se ve státním rozpočtu dá šetřit. Příkladem jsou třeba dotace – podnikatelské dotace neinvestiční, které jsou často úplně zbytečné a jdou velkým firmám, kterým se tím zvyšuje jejich zisk. Nepomáhají dostatečně malým firmám nebo zvýšení kvality, což by měl být vlastně smysl dotací.

Mimochodem, na kolik by přišlo osvobození mladých lidí od daní?

To jsme ještě neparametrizovali. A znovu opakuji, byl to nápad, o kterém chceme dál diskutovat.

Líbil se vám na kongresu přímočarý projev a styl Pavla Novotného, který by mohl být tak trochu novým Jaroslavem Kuberou, protože má svůj styl a vyjadřuje se podobně? Co na srdci, to na jazyku.

Pavel Novotný je originál, úspěšný starosta Řeporyjí, člověk, který říká věci provokativním způsobem. Bereme ho takového, jaký je. Je to oživení, když si odmyslíme jeho styl, který někoho může i iritovat. Řada myšlenek, se kterými přišel, stojí za pozornost.

Mohl by být Pavel Novotný tváří ODS?

Pavel Novotný je člověk, který se živí tím, že dokáže zaujmout lidi, strhnout na sebe pozornost. Jaká bude jeho politická dráha, politická kariéra, to je vážně věc Pavla Novotného a členů ODS do budoucna.

V projevu jste měl zajímavou politickou predikci, jak by se měly strany a hnutí na pravici dávat dohromady. A to, že do voleb by místo pěti měly jít společně tři. Jak vás to napadlo a kterých stran by se to týkalo?

To jsem poctivě řekl, že vlastně nevím. Že se to ukáže. Navíc jsem řekl, že si dovedu představit, že místo těch pěti současných opozičních demokratických stran ve Sněmovně (ODS, Piráti, KDU-ČSL, STAN a TOP 09, pozn. red.) by spolu kandidovaly tři, což by splňovalo dvě kritéria, která jsou pro mě důležitá. Zaprvé, aby nekandidovali nějací zmatení kočkopsi, a zadruhé aby se neztratily hlasy středopravicových voličů. Jakým způsobem dosáhneme tohoto výsledku, je věcí diskuse. Také nemohu vyloučit, že ODS bude nakonec kandidovat sama.

Pokud najdete nějaké partnery, kdo by měl být případným premiérem?

O tom budou rozhodovat voliči.

Když budete kandidovat v koalici třeba ve třech, tak asi nejenom voliči.

V jaké formaci půjdeme do voleb, řekneme veřejnosti letos před Vánocemi. Považuji za nepřijatelné, nemožné a nepoctivé teď spekulovat o tom, co bude. My budeme poctivě pracovat, aby tu došlo k politické změně. Na to se může veřejnost určitě spolehnout.

(Autor: Eva Pospíšilová, Jakub Pokorný)

Petr Fiala

předseda ODS