Vážení členové ODS, milí přátelé,

rád bych Vás informoval, že v souladu s článkem 9, bodem 2 stanov Občanské demokratické strany svolávám na 18. ledna 2020 do Prahy 29. kongres ODS.

Těším se na setkání s delegáty, ale v tomto případě i se všemi členy ODS, kteří budou mít zájem zúčastnit se kongresu osobně. Prostory konání kongresu nám to tentokrát dovolují. Každý bude vítán.

Přípravy na kongres již začaly. Mám velmi dobrý pocit z našich regionálních sněmů konaných v těchto týdnech a z diskuzí, které v jejich rámci probíhají. A děkuji za důvěru, které se mi dostává.

Naposledy jsme se na kongresu sešli krátce po volbách do Poslanecké sněmovny. V nich jsme společně dovedli ODS na druhé místo, do pozice nejsilnější opoziční strany. A mysleli jsme už na to, jak náš vzestup potvrdí komunální a senátní volby v roce 2018.

Zformuloval jsem tehdy cíl 50+. Tedy abychom v každých dalších volbách získali o 50 % lepší výsledek než v předchozích volbách stejného typu. Byly silné pochybnosti, zda to dokážeme. Zda po návratu ODS mezi nejsilnější strany dokážeme jít ještě dál nahoru a posilovat.

Jak se nám dařilo? Fakta jsou jasná. V posledním „měření sil“ s hnutím ANO jsme jejich náskok z roku 2017 z poměru 29,6 % : 11,4 % stáhli v letošních volbách do Evropského parlamentu na 21,1 % : 14,5 % . Získali jsme v nich dvojnásobek procent a trojnásobek voličů v porovnání s předchozími eurovolbami. A před rokem naše kandidátky a naši kandidáti zvítězili nebo dosáhli výborných výsledků v komunálních volbách na mnoha místech republiky a ODS suverénním způsobem zvítězila v senátních volbách.

Proto když před blížícím se kongresem v médiích znovu pozoruji zesílený tlak zpochybňující postavení ODS, naši cestu a naši politiku, rozumím tomu. Proti reálným výsledkům se dají postavit jen pochybné průzkumy. Jde o součást politického boje a cíl našich soupeřů: když se nedaří zastavit nebo přibrzdit naši strategii 50+, chtějí nás, jako hlavní politickou alternativu, znechutit a zpochybnit. Propaganda kolem současné polokomunistické vlády nechce alternativu, kterou nabízíme. Oni potřebují najít poslušné náhradní koaliční partnery, když se vyčerpá voličský potenciál těch současných.

My jsme naopak zahájili kampaň za politickou změnu. Přál bych si, aby náš lednový kongres vyslal silný signál: nehodláme se vzdát, nedáme se odradit, ODS chce a přinese změnu. Máme vizi, máme silné priority, potvrdíme naše tradiční pravicové hodnoty a moderní program pro „zemi, která vítězí“. Naším nejbližším společným cílem je posilovat v dalších volbách: v krajských a senátních volbách na podzim příštího roku. Přeji si, aby ODS znovu převzala odpovědnost všude, kde to bude možné. A samozřejmě abychom z těchto voleb vyšli jako ještě silnější vyzyvatel hnutí ANO pro volby v roce 2021.

Abychom tohoto cíle dosáhli, musíme být silní, musíme být pracovití a musíme být jednotní v politickém souboji. Naši soupeři nejsou snadní a disponují velkými prostředky i mediálními možnostmi. My jsme ale vždy měli schopnost v klíčových momentech zabrat a táhnout za jeden provaz.

Udělejme to dnes a dělejme to i během celého příštího roku. Udělejme to pro sebe, pro ODS, pro občany, pro „zemi, která vítězí“!

Těším se na setkání na Kongresu ODS a srdečně Vás zdravím.
 

Petr Fiala
předseda ODS