18. ledna 2020

Nominační projev před volbou 1. místopředsedy

(www.ods.cz) Projev Alexandry Udženija před volbou 1. místopředsedy ODS.

Dámy a pánové, Praha si skutečně v posledních volbách zvolila ty nejlepší. ODS po dvanácti letech v Praze zvítězila. A s tím nikdo z našich oponentů nepočítal.

Slávku, děkuji ti, že jsi našel odvahu a chuť jít do toho s námi znovu a smekám před tvým nasazením…. Byl jsi jako vždy skvělej.

Zároveň děkuji všem krajským lídrům, kteří také našli sílu, odvahu a chuť bojovat za co nejlepší výsledek pro ODS v letošních krajských volbách.

A hlavně jim přeji, aby měli po svém boku takový tým, jaký měl Bohuslav Svoboda, protože vše je o společné práci a společném nasazení.

Bez pomoci ostatních člověk sám nic nedokáže.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, milí ODSáci, J

ten čas tak neskutečně letí… Jako bych tu stála včera a říkala vám tuto větu: Můj cíl je pro ODS znovu získat Prahu!

Žádala jsem vás o pomoc a podporu. A vidíte, společně se nám to podařilo… Také jsem říkala, že se na volby musíme co nejlépe připravit, že musíme být odvážní, protože nikdo jiný to za nás neudělá. Moje slova dnes platí o to více!

Čeká nás znovu hodně práce a nebude to lehké. Ale ODSka má jednu obrovskou výhodu: a to je množství osobností s vlastním názorem. Takoví lidé myslí mimo zajeté koleje a hledají k řešení reálných problémů často i netradiční cesty.

Já se o to také snažím. J A jasně, občas to způsobí nějaký menší poprask. Ale to jsem přece já… Potřebujeme více nových nápadů od nás od všech. Musíme lidem nabídnout konkrétní řešení, která jim přinesou konkrétní užitek.

Moc dobře vím, že někteří z vás už zase cítíte nejistotu a máte obavy z dalšího vývoje. Nedivím se, čekají nás krajské a senátní volby a jde o hodně. Ale obavy a strach do politiky nepatří. Motorem politiky je odvaha, odhodlanost a trochu toho štěstí… Říká se, že štěstí přeje připraveným. A my připraveni bojovat a vítězit jsme a budeme!

Politika je přeci tanec mezi možným a nemožným, mezi přáním a realitou.

Víte, na co uprostřed toho tance občas zapomínáme? J Na naše úspěchy. Na víru v to, že poctivá a dlouhodobá politická práce na všech úrovních se postupně vždy vyplatí!

Rozhlédněte se! Kolik je nás tady poslanců, senátorů, starostů, zastupitelů a všech dalších úspěšných ODSáků? A kolik skvělých věcí jste vy všichni, kteří ODS reprezentujete, udělali pro to, aby se v našich obcích a městech žilo lépe?

ODS byla vždy stranou individualit, lokálně známých lidí, kteří svými výsledky, svým osobním nasazením a svým charakterem daleko převyšují všechno, co naše politická scéna nabízí.

My děláme pravicovou, konzervativní politiku, protože víme, že svoboda, rodina, individualismus, národní hrdost, pracovitost jsou naše hodnoty. A ty vedou k tomu, abychom byli úspěšná společnost, která nabídne podmínky, aby se každý mohl realizovat, dosáhnout svých cílů a být spokojený…

Atmosféra ve společnosti se mění. Jsou před námi nové výzvy, jsou před námi jiné problémy a potřeby občanů než tomu bylo v minulosti… A k těm novým výzvám nesmíme otáčet záda a neustále si říkat, jak jsme to v minulosti dělávali jinak a dobře. To, že jsme konzervativní, neznamená, že jsme zabrždění. J Přece jsme moderní stranou

Často v naší komunikaci zabředáváme do podrobností, nimráme se v detailech a už dopředu přemýšlíme, kdo a jak nás bude kritizovat… Ale pokud chceme uspět, tak tohle musíme změnit. Naše politika musí být srozumitelná a dávat lidem smysl.

Všichni také víme, že nežijeme ve standardní politické době. Politická mapa je naprosto překreslená a s ní i disciplína politického marketingu. Můžeme se stokrát ujišťovat, že Babišovy vize jsou jen nenaplněné sliby a prázdné fráze, ale tahle strategie mu funguje a MY máme mít vlastní odpověď, jinak se můžeme s úspěchem rozloučit.

A máme tady dalšího nestandardního soupeře, a tím jsou Piráti. A přitom jsou to obyčejní progresivisti, kteří žijí ve své bublině falešné nadřazenosti a myslí si, že stačí vše jen zauditovat, prověřit a nahlásit. K tomu se velmi agresivně snaží zničit hodnotový řád a kromě destrukce vlastně nic jiného neumí.

Ostatně dobrým příkladem je jejich prázdná politika v Praze. Místo aby dostavěli okruh, tak se pirátský primátor raději zviditelňuje na zahraniční politice, což mu vůbec nepřísluší. No, co si budeme povídat, podepisování smluv, které mi připravil někdo jiný, je mnohem lehčí než dělat něco konkrétního…

Dnešní doba tweetů, postů a názoru všech na všechno svádí k jedné věci. K tomu, že stačí na sociálních sítích předstírat, že něco děláte a většina vám v ten moment uvěří.

Ale stejně jednoho krásného dne dojde na lámání chleba a lidé se budou ptát, kde jsou ty opravdové výsledky. A to je ta naše parketa, tam, kde každého předbíháme. Můžou nám vyčítat leccos, oprávněně, neoprávněně, ale s ODS je jedna jistota, a to jsou výsledky práce!

Jsme stranou, která stála u historických momentů naší novodobé republiky. Jsme stranou, která pomáhala tuto zemi zachránit a znovu postavit na nohy. ODS přinesla České republice svobodu. ODS zlepšila životní prostředí a nastartovala neskutečnou ekonomickou prosperitu, kterou zažíváme dodnes. Ať si každý říká, co chce, to je pravda!

Za vlád ODS se stavělo, investovalo, za nás se země rozvíjela

A abychom opět měli možnost naši zemi rozvíjet, tak musíme být ještě lepší, ještě pracovitější, otevřenější a srozumitelnější než naše konkurence. Nesklouzávejme pouze k přílišné negaci někoho nebo něčeho.

Jsme tradiční strana plná zkušených politiků a moc dobře víme, že pokud chceme znovu vládnout, tak musíme začít tvořit širší koaliční potenciál. Lidé potřebují naději, vedení a víru v budoucnost.

Jak říkal Charlie Chaplin: „Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.“

A jak se tedy zajímají o budoucnost? Mladí lidé se bojí mít děti, 70 procent lidí ve věku 25 až 34 let bydlí u rodičů, 80 procent mladých lidí se bojí přechodu ze školy do práce, pouhých 9 procent žen pracuje na zkrácený úvazek, přičemž je evropský průměr 32 procent, 41 procent Čechů se bojí chudoby a přitom naše země patří k evropským zemím, které jsou nejméně ohrožené.

Teď jedna pozitivnější zpráva, znalosti českých dětí jsou nadprůměrné. Ale prudce vzrostla nerovnost ve vzdělání a Česko patří mezi prvních 10 zemí, kde největší vliv na úroveň vzdělání má původ dítěte.

A to jsou ty nové výzvy! Jsou to obavy lidí o budoucnost, pro které MY chceme mít řešení.

V minulosti, kdy docházelo k transformaci naší společnosti od socialismu ke kapitalismu, jsme samozřejmě řešili věci úplně jiné povahy. Ale… nedotknutelné soukromí, levný stát, nezadlužená budoucnost, solidarita zodpovědnýchJ Jo, jo… Víte… Poděbradské artikuly!

Nic bych na nich neměnila, platí stejně dnes jako v minulosti, akorát se nám nějak v čase z toho vytratil ten ČLOVĚK, ten spokojený občan, který je hrdý na svou zemi a nebojí se budoucnosti.

Nechceme oslovovat jen podnikatele a manažery. Musí o nás slyšet učitelé, zdravotníci, řidiči, studenti, senioři, pracovníci v sociálních službách, policisté a vojáci, mladé rodiny, obyvatelé středních či větších měst, ale i venkova.

A každý z nich musí vědět, že je tu Občanská demokratická strana pro něj, musí vědět, jaký smysl mu volba ODS dává a co konkrétního mu přinese!

Pojďme všichni společně přesvědčovat lidi o vizi státu, kde vládne právo a spravedlnost skutečně pro všechny… Vizi státu, který pomáhá potřebným, aniž by toleroval zneužívání systému… Vizi státu, kde byrokracie nedusí každou tvůrčí myšlenku a nezaklekává na lidi, protože mají jiný názor a jsou úspěšní… Vizi státu, který investuje do vědy a vzdělání, protože to je to nejcennější, co můžeme našim dětem dát… Vizi dobré budoucnosti pro náš národ, kterou nestáčí jen slibovat, ale musíme ji všichni společně odpracovat.

Považuji to za svůj osobní úkol!

A za náš společný úkol považuji, aby se v nadcházejících senátních a krajských volbách opět prohnala naší zemí modrá tsunami.

Abychom zůstali nejsilnějším klubem v Senátu a získali toho hejtmana a ještě lépe ty hejtmany.

Budu vám k dispozici, budu vám pomáhat, budu vás podporovat. Můžete čekat moje 100% nasazení.

Zde mi dovolte vypíchnout Středočeský kraj, který je úzce spjat s Prahou. Milí Středočeši, jsem připravena udělat vše pro to, abychom ve středních Čechách vyhráli stejně tak jako v Praze.

Chci, aby ODS byla stranou budoucnosti, volbou číslo 1 pro většinu občanů, pro většinu vlastenců i liberálně smýšlejících lidí, pro mladé i staré, chudé i bohaté, ambiciózní i méně ambiciózní.

Prostě pro všechny, pro které jsou svoboda, rodina a vzdělaná společnost těmi největšími hodnotami.

K tomu všemu budu potřebovat nejen vaši důvěru, ale i vaši pomoc… Žádám vás dnes o obojí… Za vaši důvěru nabízím svou energii a práci a za vaši pomoc lepší a normální svět pro nás a naše děti.

Náš společný cíl jsou spokojení občané v zemi, která vítězí!

Děkuji za pozornost!

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP