13. ledna 2018

Nominační projev před volbou místopředsedů

Projev Martina Kuby před volbou místopředsedů ODS.

Vážený pane předsedo, paní 1. místopředsedkyně, dámy a pánové,

Petrovi už jsem měl možnost blahopřát osobně, takže ještě blahopřání Sandře. Dámy a pánové, dovolte mi, abych z tohoto místa poděkoval jak karlovarskému, tak mému domácímu jihočeskému regionu za nominaci. A také musím přiznat, že jsem neobjížděl všechny regiony, abych těch nominací získal více. A tak myslím, že je tu v této chvíli dnes fér říci, že i když si těch nominací velmi vážím a opravdu pro mne hodně znamenají, tak na dnešním kongresu o pozici místopředsedy usilovat nebudu. Přesto si dovolím říci pár vět a možná vám sebrat tři, čtyři minuty z vašeho kongresového času a doufat, že mi odpustíte.

Těch důvodů, které mne k tomuto rozhodnutí vedou, je více, ale myslím si, že je to hlavně to, že se cítím spokojený ve svém pracovním životě a dělá mi radost s mými kolegy se v našich firmách věnovat projektům, které se nám, zaplať pánbůh, daří realizovat. Není to o tom, že bych věnoval politice méně času. Rád jsem se v loňském roce jako člen centrálního volebního štábu poměrně poctivě podílel na přípravě volební kampaně a v tomto roce chci už dělat maximum pro to, aby jihočeská ODS uspěla v komunálních volbách. Velmi si totiž vážím toho, že mi kolegové z jižních Čech dali i dále důvěru a možnost stát v čele jihočeské ODS. V čele týmu, který dnes velmi dobře funguje, a myslím, že jasným důkazem toho je, že jsme vám v loňském roce v parlamentních volbách z jižních Čech přivezli třetí nejlepší výsledek po Praze a středních Čechách. Věřím, že to je výsledek dobrého týmu, do kterého každý svou osobností přináší určitou část, a že právě pestrost a dobrá kombinace osobností je základem pro dobrý výsledek. Stejně jako ve firmě nemůžete mít ve vedení čtyři účetní, kteří se na svět kolem vás dívají jenom očima čísel a účetních knih, potřebujete PR(isty), potřebujete marketing a lidi, kteří bojují venku na ulici o obchod. A pokud bych si půjčil příměr ze sportu, tak třeba ve fotbalovém týmu nemohou být jen útočníci, co chtějí stát u vstřelených gólů. Každému gólu totiž předchází nepříjemné souboje v obraně, kde je třeba vybojovat míč s rizikem možná nějakého zranění a pracovat na tom, až ho dostanete na nohy útočníků.

Dnes jsme si zvolili předsedou Petra Fialu. Já jsem stejně jako devadesát procent z vás v tomto sále přesvědčený, že je to dobrá volba. A byl jsem o tom přesvědčen ne před 4 roky, ale ještě předtím, když jsem s Petrem Fialou tenkrát v té nepříjemné době objížděl regiony. Poměrně dobře si pamatuji, jak možná pro některé z vás byla taková zvláštní představa, že tento chlapík, akademik, v té době ještě nestraník, by za čtyři, pět týdnů měl stát v čele ODS. Tenkrát se to stalo, dneska to považujeme za naprosto normální a já jsem rád, že jsme zvolili tuto cestu. Myslím, že kdybychom tenkrát zvolili jinou, tak bychom tu dnes nebyli, anebo bychom tu rozhodně nebyli v tak dobré kondici, jako jsme dnes.

Teď nás tedy, dámy a pánové, čeká volba týmu kolem předsedy a já nám všem budu přát, aby vznikl tým, který bude pestrou skladbou osobností. Tým, který nebude jenom tiše stát za svým předsedou, ale který bude mít odvahu se taky pohádat při řešení určitých problémů a hledání cest v těch situacích, které nás budou čekat. Protože bez odvahy otevírat nové pohledy se ODS zastaví a přestane růst. Tým, ve kterém každý místopředseda bude mít svou pozici a bude mluvit tak, abychom oslovovali co nejpestřejší škálu voličů. Tým, ze kterého bude cítit odvaha a touha po politických vítězstvích. Ono jich totiž v této chvíli bude třeba, protože přiznejme si, že naši soupeři na hřišti jménem politika to dneska nehrají vůbec špatně. Mají za sebou profesionální týmy, mají vynikající PR, jsou strategicky mnohem obratnější. Jednou si šáhnou pro voliče doprava a za čtyři roky vyhrají volby s naprosto levicovým elektorátem a hrají mnohem tvrději, než jsme byli historicky u našich soupeřů zvyklí. Máme-li je ale porazit, tak tohle prostě musíme vědět. Nesmíme si lhát, že to tak není. Nesmíme přijmout argument, že je to jenom chyba systému a že nám bude stačit dělat všechno jako doteď a čekat, až to přejde. Souhlasím s Petrem Fialou – ono to samo nepřejde. Nepřejde to bez všech těch nepříjemných soubojů. A jestli jsme něco dostali v těchto parlamentních volbách od pravicových voličů, tak je to vzkaz. Nejvíc pravicových voličů v této republice věří, že ODS je právě tou stranou, která je jediná schopna souboj s tímto soupeřem svést. A když se na závěr vrátím k příkladu ze sportu – ať dnes vznikne kolem Petra Fialy tým, který je připravený také odvést ty často nepopulární a nepříjemné souboje v obraně, aby pak s tím vybojovaným míčem z těchto soubojů náš hlavní hrotový útočník mohl dávat góly za celou ODS. Protože jenom tak můžeme naše soupeře porazit a v budoucnu vrátit ODS tam, kam bezesporu patří. Do vládních lavic.

Dámy a pánové, přeji nám pro ODS v nadcházející politické sezóně co nejvíce vstřelených gólů a děkuji.

Martin Kuba

expert pro průmysl a obchod
předseda regionálního sdružení