27. listopadu 2022

Otázky Václava Moravce: Celková daňová zátěž nesmí vzrůst

(ČT 24) Premiér Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce uvedl, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst. Odmítl, že by se mohla snižovat hranice zastropování energií. Strop na cenu energií je podle něj stanoven tak, aby si ho stát mohl dovolit a aby lidé nebyli překvapeni výší úhrad.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Podle Petra Fialy názory, které se ve veřejném prostoru objevují, dokazují, že vláda pracuje. Otázku ohledně řešení deficitu rozpočtu očekává na počátku příštího roku. „Já jsem otevřen diskusi. Platí pořád náš závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst, protože nechceme zatížit za této těžké situace občany a firmy dalším zdaněním,“ poznamenal. V souvislosti s výrazným snížením DPH například u potravin Fiala poznamenal, že jde o velmi nákladné opatření, jež nelze držet dlouhodobě.

Premiér odmítl, že by se vláda příliš soustředila na celoevropská řešení na úkor České republiky. Poznamenal, že hledání společného postupu je pro Česko výhodnější a levnější, než kdyby postupovalo samostatně.

Fiala nečeká rozpočtové provizorium

Premiér také zmínil, že nemá žádný signál, že by prezident Miloš Zeman chtěl vetovat návrh rozpočtu na příští rok. Nemá prý ale ani slíbeno, že prezident návrh vetovat nebude. Rozpočtovému provizoriu se ale podle něj Česká republika vyhne, protože případné prezidentské veto vládní koalice přehlasuje ve sněmovně.

Zeman může mít podle Fialy také dobré důvody pro to, aby rozpočet na příští rok nevetoval. „Máme tam výrazně zvýšené výdaje na obranu, ale máme tam taky rekordní investice do dopravní infrastruktury,“ řekl premiér. Jde podle něj o věci, které by prezident s ohledem na své dlouhodobé názory mohl ocenit.

Vláda se podle Fialy snaží, aby byl návrh rozpočtu realistický. „Samozřejmě připouštím, že doba je tak dynamická a tak zvláštní, že se predikce dělají velmi těžko,“ řekl.

Premiér věří, že stát nepřesáhne schodek státního rozpočtu na letošní rok, který vláda na podzim kvůli dopadům ruského vpádu na Ukrajinu zvýšila novelou z 280 miliard na 375 miliard korun. Tuto novelu Zeman vetoval, sněmovna ho ale přehlasovala.

Přepis rozhovoru:

Václav MORAVEC, moderátor:
Prvním hostem dnešních Otázek je avizovaný,
předseda vlády České republiky, předseda občanských demokratů. Lídr koalice SPOLU Petr Fiala. Vítejte po čase v Otázkách. Hezké nedělní poledne, pane premiére.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den přeji.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pro doplnění, do diskuse s premiérem
Petrem Fialou jsme pozvali i předsedu hnutí ANO, bývalého premiéra Andreje Babiše. Ten ale na pozvání nereagoval a možnosti diskutovat s Petrem Fialou nevyužil. Pane premiére, na den přesně před rokem vás Miloš Zeman. Víte, že to bylo přesně před rokem touto dobou, kdy vás Miloš Zeman jmenoval premiérem České republiky, vy jste veřejnosti v neděli v poledne sliboval vládu silnou a stabilní, když budu citovat vaše slova, nakolik si po roce připouštíte, že vaše vláda příliš silná není a část, podstatná část, veřejnosti si přeje její odchod?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Naše vláda nepochybně silná je a ukazuje se to na tom, jakým způsobem jsme provedli společnost tím velmi kritickým rokem. Když jsme tady seděli před rokem, tak nikdo z nás si nedovedl představit, že budeme čelit něčemu takovému, jako je ruská agrese na Ukrajinu a všechny dopady války, které prostě pociťujeme, přímé i nepřímé. Obrovská uprchlická vlna, která nemá po druhé světové válce v Evropě obdobu. Boj, který s námi vede prostřednictvím energií Vladimir Putin, a který má prostě vliv na to, co se děje v Evropě i na ceny a inflaci. To všechno jsou věci, které před rokem těžko kdo mohl v tomto rozsahu očekávat. A nám se podařilo tu situaci zvládnout, zvládáme ji a...

Václav MORAVEC, moderátor:
Přesto si to ale nemyslí část veřejnosti, která demonstruje, ať už na Václavském náměstí, v sobotu demonstrace na Letné, proto říkám, že část společnosti nepovažuje vaši vládu za vládu silnou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je asi i logické, to zneklidnění společnosti tady je řada lidí má obavy z toho, co bude. Nikdy v posledních desetiletích nečelili lidé takovým problémům a my všichni společně, jakým čelí teď. Je tu obava o bezpečnost. Je tu obava o financování věcí. A právě proto naše vláda udělala konkrétní kroky, které lidem pomáhají a ono se to ukázalo i na těch posledních volbách, které byly, z kterých se opozice snažila udělat referendum proti vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, vy nepočítáte.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nic takového z toho nebylo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy nepočítáte s tím, že za rok touto dobou tady budu sedět s jiným premiérem, protože v následujících týdnech a měsících pro vaši vládu přijde to nejhorší a budete donucen k rezignaci kvůli nezvládání inflační krize, vysokých cen energií a podobně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, s tím opravdu nepočítám. Náš program je na celé volební období a my se snažíme dělat všechno pro to, abychom českou společnost tímto složitým obdobím provedli. A děláme konkrétní kroky včas a rychle. A myslím, že v mnoha směrech můžeme být příkladem i pro jiné země a taky jsme. Zvládáme i předsednictví Evropské unie. A příští rok se budeme věnovat, já doufám, že ta krize se trošku zmírní, a budeme se moct věnovat ještě silnější realizaci našeho programového prohlášení tak, jak si to přejeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chytím-li vás za slovo. To, že zvládáte ty věci rychle, kdybych oponoval, že je činíte až na základě nějaké evropské shody, viz problematika zastropování cen energií. Teď odkládáte řešení a pomoc velkým firmám, protože se opět spoléháte na evropské řešení a z toho ten argument, česká vláda nemyslí na Českou republiku.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak bychom vám na tyto argumenty řekl, že to je pravda tak napůl. Za prvé, co je pravda, že se snažíme prosadit evropské řešení, protože je to výhodné. Ne pro Evropu jako takovou, to taky, ale přímo výhodné pro Českou republiku. Národní řešení jsou dražší, méně efektivní a navíc…

Václav MORAVEC, moderátor:
A jsou pomalejší.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A nám se daří prosazovat ta evropská řešení. A pak se můžeme podívat na to, které země, když zmíníme zastropování, už zastropovaly a jak, a zjistíme, že tady je.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kupříkladu Francie.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zjistíme, že tady Česká republika je na jednom z předních míst v Evropě. A udělali jsme takové zastropování, které odpovídá potřebám našich občanů a firem. To znamená, aby si s tou situací dokázali poradit a současně, které umožňuje náš státní rozpočet a jsem přesvědčen, že to zastropování cen přišlo v pravý čas a je důležité, protože lidé už teď dostávají zálohy na příští rok, dostávají vyrozumění o tom, že jejich ceny nepřekročí ten strop, který stanovila naše vláda, a to je důležité, protože jinak by mohly být násobné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ony ty doklady od firem, tady v tomto týdnu už mi přišel třetí dopis a stále nevím, kolik budu platit od 1. ledna za energii. Vy víte, kolik bude platit zálohy, o kolik se vám od 1. ledna, pokud jste neměl fixovanou cenu, zvýší, u vás u Fialů, zálohy?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vím, teď nemám ta čísla v hlavě, ale sledoval jsem to. Samozřejmě se mně zvýší ty zálohy, ale kdybychom nezastropovali ceny energie, tak se zvýší mnohem víc. Samozřejmě na to se, když se mě teď budete ptát, tak teda, o kolik se všem lidem zvýší. To se takto nedá odpovědět, to závisí na tarifu a na některých dalších faktorech, ale to zastropování.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to, že razantně se ty zálohy zvýší, a proto říkám, leden, únor, březen.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Podívejte se.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemůže být pro vaši vládu víc destabilizující z pohledu sociálních nepokojů než ty měsíce, které jsme zažili?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. My jsme reagovali, a proto říkám taky včas. Pro letošní rok jsme připravili úsporný tarif, který každý vidí už v těchto měsících, o kolik ušetří. Ono to dokonce u některých lidí vede k tomu, že vůbec neplatí teď zálohy, protože ten úsporný tarif jim vlastně to takovým způsobem sníží, že teď neplatí nic.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě některým přišly vratky dokonce.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano a současně ale vidí, kolik už budou platit v tom příštím roce. Samozřejmě jsou lidé, kteří mají tu cenu zafixovanou, tak těch se to teď netýká. Ale podle údajů, které máme, zhruba 70 % občanů v příštím roce bude mít nově nastavované ceny, a ti všichni pocítí to zastropování. Ale abychom to vysvětlili, tak ta zastropovaná cena elektřiny a plynu, to není nějaká ideální cena, to je strop, to je strop, kdy vláda garantuje, nebudete platit víc. A to si myslím, že je mimořádně důležité, protože v této době lidé samozřejmě pociťují ty vysoké ceny, ale pociťují taky obrovskou nejistotu a tady mají jistotu, že se nemůže stát, že najednou budou platit násobky ceny. Dokonce to zastropování platí bez ohledu na to, co se bude dít na světových trzích.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale část lidí. Ano.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Lidé vědí, nebudeme platit za tu silovou elektřinu víc než 6 Kč včetně daně. Nebudeme platit za plyn víc než 3 Kč včetně daně. A to je jistota, kterou jsme lidem, nejenom lidem i malým a středním firmám, a také těm, co poskytují veřejnou službu, nemocnice, školy, samosprávy, dali. Mimochodem, jak jste řekl, že, že to bylo v nějaké předcházející otázce, že nic neděláme pro velké firmy, to není pravda, my máme dočasný krizový rámec.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale že odkládáte to možné zastropování cen pro velké firmy, protože čekáte na evropské řešení.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Ale to je obrovská výhoda. Zaprvé neodkládáme, dočasný krizový rámec platí, je tam až 30 miliard korun, firmy si mohou sáhnout podle energetické náročnosti třeba až na 200 000 000 pomoci právě s energiemi. Ten dočasný krizový rámec se nám právě díky tomu, že jsme předsednická země a tlačíme i ty evropské věci, tak se nám podařilo prodloužit i na příští rok, což původně tak nebylo. A teď vedeme debatu uvnitř Evropy všichni o tom, jakým způsobem limitovat ty ceny pro velké firmy, protože to, co by bylo opravdu pro Českou republiku nevýhodné a všichni si to musí uvědomit, by bylo to, kdyby začaly spolu soutěžit národní rozpočty, protože v takové soutěži my bychom nebyli vítězové a náš průmysl by nebyl vítěz. Takže je rozumné usilovat o to evropské řešení. Ale neznamená to, že neděláme nic, je ti dočasný krizový rámec, jsou to desítky miliard korun, které jdou velkým firmám právě na pomoc s energiemi. Mimochodem my jsme s reprezentanty zaměstnavatelských svazů nebo těch podnikatelských svazů v kontaktu a oni vědí, jak to vypadá v Evropě a co naše vláda dělá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátím-li se k domácnostem, už jsem to zmiňoval, že část populace dostane nejspíše pod stromeček dárek navíc, a to možné nové zálohy od distributorů energií, podle situace na konci roku, kdy mnoha domácnostem přišly i vratky vyúčtování za celý rok, se může zdát, že energetická krize je zažehnána. Opak je pravdou, jak minulý týden tady v Otázkách konstatoval energetický analytik a menšinový akcionář ČEZu Michal Šnobr.

Michal ŠNOBR, expert na energetiku, minoritní akcionář ČEZ:
Ten úsporný tarif fungoval jinak a jiným způsobem a vlastně vytvořil takové klamné zdání, že bude všechno v pohodě. A teď 1. 1. prostě přijdou na řadu nové ceníky a ty ceníky opravdu jsou nastaveny poměrně vysoko. Já mám konkrétní příklad, například u plynu, protože se to týká i maloodběrů, tak já jako podnikatel v jednom případě, například jdu z ceny plynu, teď mluvím o ceně komodity, 540 Kč na megawatthodinu v roce 21, 780 Kč v letošním roce, tak příští rok jdu na 3000.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je ten vládní limit, který se týká nejen domácností, ale už zmiňovaných malých a středních podniků. Znovu se vrátím, pane premiére, k vašim slovům o tom stropu. Vy nepřipouštíte, že pro velkou část populace, která dostane nově naformulované zálohy, tak to bude šok a bude myslet, že ten strop je příliš vysoko, protože budeme u 10 či dokonce stonásobného zvýšení záloh ještě od 1. ledna, byť vláda zastropovala ceny?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ten strop je nastaven tak, abychom si ho mohli jako stát vůbec dovolit a současně je nastaven tak, aby nikdo neplatil násobky těch cen, aby nikdo nemohl být překvapen...

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdo bude překvapen, vy nemyslíte, že přijde leden, únor, situace, kdy budete muset s tím stropem jít ještě dolů?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to nemůže nastat.

Václav MORAVEC, moderátor:
To nemůže nastat.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Ten strop je nastaven velmi odpovědně a je nastaven po důkladných analýzách, co si můžeme dovolit, jak ten strop může vypadat. Nakonec, když se podíváte na to, co jsou dnes návrhy německé vlády, tak se ukazuje, že ten náš strop je třeba pro občany zhruba stejný nebo nižší. Ono je to velmi složité srovnávat, právě proto, že oni do toho počítají tu část, kterou my máme mimo, ale dohromady ta cena pro české domácnosti vyšší nebude.

Václav MORAVEC, moderátor:
Situace vás tedy nedonutí jít se stropem dolů, protože se ukáže, že je příliš vysoký, a že to podstatná část domácností neutáhne.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Ale to, co je důležité, je, že k tomu je přece doprovodné opatření, a to opatření jsme nastavili ještě předtím. To znamená, kdo si nedokáže poradit s náklady na svou domácnost i v důsledku růstu cen energií, tak má možnost využít opatření v rámci Deštníku proti drahotě, v tomto konkrétním případě příspěvek na bydlení, který všecko, co je nad 30 % těch nákladů ve vztahu k příjmu té konkrétní domácnosti, tak je možné dostat od státu. My jsme dokonce upravili ty parametry, aby se do toho vešlo více lidí, zjednodušili jsme tu žádost, teď jsme dokonce upravili i to, že dřív to bylo 30 % v celé republice, 35 % v Praze. To jsme srovnali. Takže udělali jsme i tyto kroky pro to, aby se nikdo nedostal do problémů, které nezvládne. Já jsem kdysi řekl, nenecháme nikoho padnout, a to je to, čím se řídíme. Ale samozřejmě my nemůžeme ovlivnit ceny na světových trzích, nemůžeme ani ovlivnit náklady, které jsou spojeny s výrobou elektřiny nebo plynu. A my můžeme jenom dělat ty kroky, které děláme. To znamená na evropské úrovni dělat opatření, která dlouhodobě sníží ceny energií. To se děje. Nechci říct, že už to máme za sebou tu největší krizi, nemáme, ale v tuto chvíli se nám daří těmi celoevropskými opatřeními držet ty ceny mnohem níž, než byly třeba v srpnu nebo v září. Druhá věc je na národní úrovni garantovat lidem a firmám a veřejnému sektoru, že ty ceny nepřekročí určitou hranici bez ohledu na to, co se bude dít na burzách a na světových trzích. No a pak samozřejmě pomáhat lidem těm, kteří to prostě nezvládnou, je mimořádná situace, považuji za naprosto správné, že lidé požádají stát o pomoc, když si s tím nedokáží poradit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jste teď v té odpovědi použil sousloví, že ta krize ještě není za námi a vrátím se k té původní otázce, očekáváte v lednu, v únoru, nejen v souvislosti s cenami energií, ale i především s inflací, horší situaci, než kterou jsme prožívali v uplynulých měsících? Jinými slovy, jsme z nejhoršího venku?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, to je, jak se říká ta otázka za milion, kdyby někdo znal odpověď, tak budeme všichni šťastní, že víme přesně, jak to bude. Ale máme tu odhady odborných institucí a expertů, a ti, když se dívají na českou ekonomiku a naše opatření, tak předpokládají spíše, že inflace bude v příštím roce klesat. Dokonce v odhadech se mluví o tom, že v druhé polovině roku dosáhne jednociferný čísel, nejpozději v druhé polovině roku, což určitě, což by určitě dobrá zpráva byla.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy věříte těm odhadům, protože to jsme slyšeli už v létě a podívejte.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale, ale jsme.

Václav MORAVEC, moderátor:
… jak inflace dynamizuje od a září a očekává se, že ještě do konce roku poroste, vy těm odhadům věříte?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Jsme jedna z mála zemí, kde se daří tu inflaci meziměsíčně nějak snižovat. Je to dáno i opatřeními, jak říkají instituce typu Český statistický úřad, je to dáno i těmi opatřeními, která dělala vláda. Takže ta naše politika protiinflační je. Věřím tomu, že se nám bude dařit tu inflaci zvládat a budeme pro to dělat, co můžeme. Já jsem měl ale na mysli trošku něco jiného, ještě když jsem mluvil o tom, že…

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejsme z nejhoršího venku.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… a že nejsme z nejhoršího venku. Nikdo nevíme, jak dlouho bude trvat konflikt na Ukrajině a všichni víme, že se celá Evropa snaží a musí se snažit zbavit závislosti na ruských energiích, na ruských fosilních zdrojích a že upínáme všechny síly pro to, abychom třeba v případě plynu, na kterém Česká republika byla prakticky stoprocentně závislá, kde byla Česká republika prakticky 100 % závislá na Rusku, abychom tady měli ty alternativní zdroje. A na tom pracujeme. A pro to, zda to zvládneme, bude rozhodující nejenom tato zima, ale i příští zima, pro celou Evropu. Nám se podařilo, jenom připomenu, protože velká otázka a velká nejistota pro lidi i firmy a na to bychom neměli zapomínat, ještě na jaře a začátkem léta byla, bude vůbec plyn, budeme vůbec mít čím topit? My jsme udělali opatření, aby byl, koupili jsme kapacitu v zásobníku v terminálu v Nizozemsku na zkapalněný plyn, naplnili jsme zásobníky, dneska máme zásobníky naplněny z 99 %. Takže jsme na tuto zimu připraveni…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy neočekáváte, když jste nabídl tuto část energetické diskuse, vy neočekáváte, kdy příští týden vstoupí v platnost možnost národních států na základě evropské dohody regulovat dodávky energií ve špičkách, bude-li energie nedostatek, neočekáváte zásadní zhoršení regulace, že by byly kvůli nedostatku plynu regulovány více firmy, které plyn používají pro svou výrobu a podobně, neočekáváte?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, v tuto chvíli určitě ne. Ty zásobníky jsou naplněny nad ten cíl 80 %, jsou naplněny přes 90 %, prakticky všude, u nás 99 %, a to je zásoba, která je prostě pro Evropu dobrá. Mimochodem ten regulatorní prvek, na kterém jsme se domluvili v rámci Evropy, má v sobě, ale i prvek solidarity, který je právě důležitý pro země, jako je Česká republika. To je vždycky potřeba u těch opatření, která prosazujeme na evropské úrovni, mít na paměti. My se snažíme dosáhnout takové situace, aby to bylo výhodné pro české občany a pro české firmy, jinak by to nedávalo smysl. A my jako vnitrozemský stát, který vlastně je na konci všech těch plynových vedení, je v podstatě v této chvíli závislý na tom, abychom si dokázali otevřít možnosti pro kapacity v těch LNG terminálech, které se budují na moři. To je určitá výhoda pro státy, které mají moře a přístavy. My jsme to udělali v Nizozemsku, pracujeme na tom v Německu, jednáme o tom s Polskem a jsme schopni do budoucna tu kapacitu mít, už nyní máme třetinu vlastně naší roční spotřeby v Nizozemsku.

Václav MORAVEC, moderátor:
V Nizozemsku.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale teď je pro nás výhodné, aby existoval princip solidarity, kdyby toho plynu začalo být málo a já už tu situaci teď nepředpokládám, ale pro jistotu, kdyby ho začalo být málo, je tam i ten solidární princip, a to mně připadá jako důležité a zase je to to dodání jistoty pro českou společnost v té mimořádně nejisté době.

Václav MORAVEC, moderátor:
A před příští zimou už bude k dispozici ten německý LNG terminál?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je jedna z variant, pracujeme na tom. To samozřejmě nezávisí jenom na České republice. Ale co je důležité, je, aby existovala dostatečná alternativní kapacita k té ruské pro celou Evropu. Některé ty kroky jdou velmi rychle kupředu, vede se jednání s řadou zemí, Norsko je připraveno zvýšit svoje dodávky. Já jsem měl možnost jednat nedávno s vedením norské společnosti, která to zajišťuje, je zvýšena významně kapacita dodávek ze Spojených států. Jsou připraveny země, jako je Alžírsko, Katar a další, dodávat zkapalněný plyn a do Evropy. Posiluje se ta jižní trasa. Takže probíhá řada snah, které jsou zatím úspěšné, abychom velmi rychle dokázali nahradit plyn, který Evropa nutně potřebuje, abychom dokázali nahradit ten ruský plyn.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bavíme se o energiích proto, že to jsou právě energie, které táhnou nahoru inflaci, nejen v České republice, ale i v sousedních evropských zemích, když se podíváme na inflaci v České republice, tak letošní rekord byla zářijová inflace, 18 %, jak jsme viděli na obrazovkách, ten graf a podíváme-li se na inflaci evropskou, jak je na tom Evropa jako taková, tak v Evropské unii v říjnu unijní inflace překonala rekord, vystoupila na 11,5 %, a to devátý měsíc v řadě překonala předchozí rekordy, proti zářijové hodnotě se zvýšila o 0,6 procentního bodu, jak vidíte na mapě. Nejnižší míru inflace měla letos v říjnu Francie 7,1, Francouzi jsou a patří mezi ty státy, které mají nejnižší inflaci, stejně jako Španělé. Naopak nejvyšší meziroční tempo zdražování zaznamenaly pobaltské země, Maďarsko, ve kterém inflace dosáhla meziročně, jak vidíte, téměř 22 %. Rakousko a Německo mělo v říjnu přes 11procentní inflaci. Slovensko 14,5 a Česká republika je v současnosti nad průměrem, sedmá nejvyšší inflace v Evropské unii. Rostoucí inflaci,
Petr Fiala, před rokem při volbách využil proti svému politickému sokovi Andreji Babišovi. Tehdy Petr Fiala mluvil, cituji, „o Babišově drahotě“. Vraťme se v čase.

Petr FIALA, předseda strany, lídr kandidátky SPOLU v Jihomoravském kraji, 27. 9. 2021:
Já jsem použil termín Babišova drahota, a to je ten reálný problém České republiky a k tomu přispěla vaše vláda.

Alena SCHILLEROVÁ, lídryně kandidátky ANO v Jihomoravském kraji, 27. 9. 2021:
To má stejnou váhu tento váš slogan, jako bych já řekla, Fialova sprostota.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí,
poslanec, 12. 1. 2022:
Nedokážete zkrotit inflaci, kterou jste přišili mně a občanům jste lhali o Babišové drahotě.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně
poslaneckého klubu, 29. 9. 2022 /ANO/:
Taky vám nevyčítáme na rozdíl od vás. Vy jste to dělali, my ne, že byste mohli za inflaci, nemůžete. My nebudeme říkat Fialova drahota, jak vy jste říkali Babišova drahota, když byla 4-5 %.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda PS PČR, 18. 10. 2022 /ANO/:
Když jste nám říkali v září minulého roku, že to je ta Babišova drahota, teď máte pětinásobně větší inflaci. Všimněte si, že neříkáme, že to je Fialova drahota.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí,
poslanec, 16. 11. 2022 /SPD/:
Inflace a zdražování drtí a ožebračuje Čechy a Moraváky, fakticky už rok.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přemýšlel jste nad tím, že byste se Andrej Babišovi za Babišovu drahotu omluvil?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to v žádném případě, a to, co jsem tehdy použil, to prostě platilo. A spousta.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď máme tedy Fialovu drahotu?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, a musíte to vnímat i v tom kontextu, v jakém to bylo řečeno. My jsme varovali před tím, že ty obrovské deficity, které dělala Babišova vláda a nehospodárná politika, že to povede prostě k rychlému nárůstu inflace, a to se také dělo. Andrej Babiš mě v těch rozhovorech předvolebních říkal – ale žádný nárůst nebude, všecko je to jako v pořádku. Já jsem říkal, že bude a také byl. A proto jsem použil i tento výraz, který se, který se uchytil, nakonec i.

Václav MORAVEC, moderátor:
Za který není v dnešním světle, zapotřebí se omlouvat.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Nakonec.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože Andrej Babiš byl na zhruba pěti procentech. Vy jste na 18.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nakonec i nezávislí experti říkali opakovaně, že špatné hospodaření českého státu za předcházející vlády vedlo, jako bylo jedním ze zdrojů té prudce se zrychlující inflace. Navíc ta dynamika inflace byla u nás, jedna z nejvyšších, vy jste to tady použil, ale já to přesně nemám v hlavě, že jsme někde na sedmém místě.

Václav MORAVEC, moderátor:
V současnosti, podíváme-li se na mapu Evropy.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Aly my jsme byli na prvním, pokud jde o dynamiku toho nárůstu a pořád jsme byli na předních místech. Dnes se nám i díky politice naší vlády daří, i když jenom podotýkám, bojovat s inflací, by měl být úkol České národní banky, tedy nezávislé centrální banky, ale vláda musí udělat taky svůj díl práce. A my ho děláme. Takže ta inflace v tuto chvíli nemá takovou dynamiku, jakou měla, naopak se zpomaluje z těch 17 na 15 %, když se podíváte na vývoj v okolních zemích, tak tam takový není. Já neříkám, že to je dobře, že jsme za vodou, že se všechno podařilo, ale snažíme se dělat ty kroky tak, abychom růst inflace nepodporovali. A je vidět, že inflace vlastně roste v celé Evropě. My už jsme na té, jak se říká, trajektorii, možná doufám, kdy po a ještě asi pravděpodobně nějakém výkyvu směrem nahoru na konci roku, začne postupně klesat dolů. Říkají to všechny odhady, ať už České národní banky, ministerstva financí a dalších, že bychom se v příštím roce opravdu měli dostat na ta jednociferná čísla.

Václav MORAVEC, moderátor:
Trváte si tedy na tom, že jste nevyužil lichý argument před volbami a že byste se měl za Babišovu drahotu omluvit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, ne, nevyužil jsem lichý argument a nehospodárná politika předcházející vlády je faktor, který nás tehdy ovlivňoval negativně a se kterým bohužel musíme pracovat i teď, protože rezervy tento stát na tuto kritickou situaci prostě nemá, i proto jakým způsobem dynamicky a nejvíc v Evropské unii se zvyšoval za předcházející vlády zadlužení, a to snižuje i nám ten manévrovací prostor v této extrémní situaci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě než se dostaneme ke státnímu rozpočtu a k tomu, zda vy krotíte veřejné finance, což si i členové Národní ekonomické rady vlády příliš nemyslí, tak zůstaňme u boje s inflací. Zmínil jste roli České národní banky, Mezinárodní měnový fond doporučil v tomto týdnu České národní bance zvýšit úrokové sazby, na což současné vedení centrální banky neslyší. Zvyšovat nebo nezvyšovat úrokové sazby. Co ekonomice víc ublíží a co víc ublíží běžným domácnostem?

Jiří RUSNOK, bývalý guvernér ČNB, bývalý premiér a bývalý ministr financí, 6. 11. 2022:
Jestliže FED bude na pěti procentech, tak my asi dlouho nemůžeme držet 7 % donekonečna. A ten jejich přístup skutečně nesporně vede k tomu, že inflace bude o něco vyšší, než by bývala musela být, kdyby dělali podle mě kroky, které to ještě vyžaduje.

Aleš MICHL, guvernér ČNB. 23. 11. 2022:
Ekonomicky nesprávný přístup je zvyšovat sazby, dokud se nákladová inflace neotočí, protože tento přístup může pak vést k přestřelení. Výsledná recese může být hlubší, než je nezbytně nutné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatoval ve středu na půdě Masarykovy univerzity v Brně guvernér centrální banky Aleš Michl. Jak často se, pane premiére, přete s novým vedením České národní banky, že by mělo sáhnout na zvýšení úrokových sazeb?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepřeme a není to ani naše úloha. Protože ctím pravidla, tak ctím i to, že vláda nemá zasahovat do rozhodování nezávislé centrální banky, pokud možno to nemá ani komentovat, protože i ty komentáře mají nějaký vliv. Já jenom konstatuji, a to je prostě pravda, že centrální banka má tady centrální úlohu v měnové politice, tak to prostě je a i to, abychom dodržovali nějaký inflační cíl, je role České národní banky. Samozřejmě má svou roli a musí ji mít i vláda, a proto my se snažíme dělat taková opatření, která inflaci nezvyšují, a naopak ji krotí, nakonec i v těch komentářích nezávislých institucí můžeme číst, že to zpomalení inflace, respektive ten relativní pokles, relativní, byl způsobem vládními opatřeními, například úsporným tarifem a dalšími. Takže my...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste ale nepochybně, pane premiére, že vstoupím do vaší řeči, četl tu zprávu Mezinárodního měnového fondu, která byla publikována v úterý, která je tady před námi, a která se týká právě té vysoké inflace, která drtí tuzemské domácnosti. Tak podívám-li se na úrokové sazby, na svém listopadovém zasedání bankovní rada ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Je to trend od června, kdy v České republice jsou úrokové sazby stabilní, ještě předloni v červnu činila základní úroková sazba čtvrt procenta, jak vidíme na grafu. Vy osobně považujete ty současné úrokové sazby za optimální v souvislosti s bojem s inflací. Kroutíte hlavou, nebudete mi chtít odpovědět?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jako
předseda vlády, pokud mám zachovat všechna pravidla hry, tak na to odpovědět nemohu. A jenom věřím v to, že centrální banka, tedy Česká národní banka v našem případě, je si vědoma své odpovědnosti a jedná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Vy jste se ptal, jestli jsme…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale Aleš Michl ve středu na půdě vaší univerzity, kterou jste jako rektor vedl, tak ve středu naznačil, že proti zvyšování úrokových sazeb je uvolněná fiskální politika vaší vlády. Tedy vy zabraňujete, vaše vláda zabraňuje, pokud bych měl interpretovat slova Aleše Michla, tomu aby centrální banka šla výš s úrokovými sazbami, k čemuž ji vyzývá Mezinárodní měnový fond?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
V říjnu zaznamenala inflace v České republice pokles, a například Český statistický úřad to zdůvodňuje úsporným tarifem. Takže mluvit o nějaké proinflační politice vlády, už jenom na základě tohoto, nedává žádný smysl. Jenom jsem chtěl říct poznámku, vy jste se ptal, jsme v kontaktu s vedením České národní banky. No jsme, každý týden se zástupci České národní banky účastní jednání vlády a zpravidla banku zastupuje paní viceguvernérka Zamrazilová nebo pan viceguvernér Mora.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste ochoten ale připustit ten argument, že je to uvolněná fiskální politika vaší vlády, která brání zvýšení úrokových sazeb?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Podívejte se, my jsme na jedné straně vystaveni tlaku, jak bych to nazval, to nemyslím nějak negativně, rozpočtových jestřábů, kteří říkají, prostě za každou cenu je potřeba snížit ty deficity, zkrotit veřejné finance a něco udělat. Na druhé straně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste patřil k rozpočtovým jestřábům před volbami?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já to vysvětlím. Na druhé straně jsme v obrovském tlaku zase z druhé strany populistů, kteří říkají a teď je potřeba prostě tady toto snížit a tady lidem vyplatit ještě toto, ještě toto, ještě toto. My chceme jít rozumnou střední cestou. My nemůžeme dovolit, aby se ekonomická krize a bezpečnostní krize, kterou nepochybně procházíme, aby se změnila v krizi sociální a politickou, to by nikomu neprospělo. A my musíme hledat tu rovnováhu mezi tím, jak hlídat rozpočet, jak se snažit nezadlužovat do budoucnosti a současně, jak pomoci lidem. A jsou tu 4 skupiny, kterým musíme pomoct, a kterým pomáháme. Jsou to občané, domácnosti, jsou to malé a střední firmy, je to veřejný sektor, jsou to velké podniky. Každá z těch skupin si zaslouží nějakou formu pomoci, protože ta situace je extrémně těžká, ale každá ta pomoc něco stojí. A my hledáme tu rovnováhu, myslím, že ji i nacházíme, mezi tím, jak se nezadlužovat víc, než je to nezbytně nutné, šetřit každou korunu, ale současně nenechat ty lidi padnout a nenechat, prostě nedopustit, aby tyto skupiny byly opravdu existenčně ohrožené.

Václav MORAVEC, moderátor:
To, zda jste udělali maximum, když opakujete slogan z léta, nenecháme nikoho padnout, slogan z vašich projevů. Podíváme-li se na výseč zemí Visegrádské čtyřky, jak jsou na tom země V4 s inflací, do jedné z nich jezdí Češi, Moravané a Slezané nakupovat potraviny, narážím na Polsko. Nejrychleji přes regulační opatření rostou ceny v Maďarsku, ještě v dubnu, tam růst cen činil necelých 10 %, teď atakuje dvaadvacetiprocentní hranici, tedy vyšší hranici než v České republice. V Polsku, kde do konce roku platí nulová DPH na některé potraviny a kde tato nulová sazba je součástí protiinflačního štítu, tak vystoupila inflace o pět procentních bodů. Už teď je vyšší než v Česku, na Slovensku se zvýšila od dubna z necelých 11 % na 14,5. Nejvyšší inflace, jak bylo řečeno, je v Maďarsku, kde platí cenové stropy, kupříkladu na paliva a základní potraviny. Říjnový růst tam dosáhl bezmála 22 %. Premiér Viktor Orbán už na konci října vyzval úřady k razantním krokům.

Viktor ORBÁN, maďarský premiér:
Požádal jsem guvernéra centrální banky a ministra financí o opatření, které sníží inflaci minimálně o polovinu, a to do konce příštího roku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, vaši ministři zemědělství a financí Zdeněk Nekula a
Zbyněk Stanjura, mluví o tom, že v příštím roce by se kupříkladu mohlo sahat a měnit položky v rámci sazeb daně z přidané hodnoty. Podíváte-li se na ten polský příklad, kam teď před Vánocemi jezdí podstatná část tuzemské populace za levnými potravinami. Neměli jste kupříkladu přijít s nižší sazbou daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny, protože ten váš protiinflační deštník mohl být méně děravý?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Možná vidíte, že se trošku usmívám. Já se usmívám prostě proto, že v posledním půlroce jsem neustále slyšel, ať si bereme příklad z toho Maďarska, jak to tam výborně Viktor Orbán dělá, dneska tam mají lidé problém, aby vůbec natankovali, protože nejsou pohonné hmoty a ty ceny rostou skokově. Maďarsko se začalo blížit těm zemím, které mají nejvyšší inflaci v Evropě, jako je třeba Estonsko. Takže to s inflací. Takže toto určitě není cesta. A právě jeden z těch problémů, kterému Maďarsko čelí, jsou ty zastropované ceny, jsou ty snížené DPH, které prostě v jedné chvíli pak musí ta vláda pustit, protože se to nedá ufinancovat. A ty problémy jsou násobné. My jdeme podle mého názoru rozumnou cestou a že lidé jezdí nakupovat do Polska, no tak za prvé, to je výhoda otevřeného schengenského prostoru. Není to teď poprvé, občas jezdili lidé nakupovat do Polska…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale teď v daleko větší míře, proto se ptám, jestli jejich protiinflační není silnější než váš deštník?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pokud si vzpomínám, tak nedávno myslím nebyl v Polsku cukr, nebo co, tak jezdili zase Poláci nakupovat k nám. Ono se to střídá. Ale no tak podívejme se na růst inflace. Já nechci srovnávat se s těmi sousedními zeměmi, ale to i to je důležité kritérium. Ale když se podíváme na to řešení, že bychom měli výrazně snížit DPH. Na jedné straně mluvíme o nějaké rozpočtové odpovědnosti, o příjmech do státního rozpočtu, které můžeme použít na to, abychom lidem pomohli, aby neupadli do existenční tísně, no a velkým příjmem státního rozpočtu je samozřejmě DPH. Mimochodem, když mluvím s premiéry těch zemí, které na DPH třeba u potravin sáhly, tak říkají, to je tak neuvěřitelně nákladné opatření. Že ho…

Václav MORAVEC, moderátor:
To vám říká polský premiér?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… že ho nebudeme schopni, nebudu specifikovat, že ho nebudeme schopni držet pořád, protože se nedá, takže. A potom.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy to ani nechcete zkusit.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A pakliže.

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, vy neuvažujete o tom, protože o tom mluví vaši ministři, Zdeněk Nekula opakovaně, ministr zemědělství.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My se budeme bavit o opatřeních, která vyplývají, jak z návrhů NERVu, tak takových, která by nám umožnila zvládat dobře nebo lépe deficity, které náš rozpočet má, budeme se o tom bavit začátkem příštího roku. Já jsem otevřen diskuzi, platí pořád ten náš závazek, že ta celková daňová zátěž nesmí vzrůst, protože nechceme zatížit za této těžké situace občany a firmy dalším zdaněním. Už jsme jedno museli udělat pro ty velké energetické podniky a pro banky, pro ty, kteří mají ale neočekávaný zisk, to je ta válečná daň, abychom dosáhli nějaké společenské solidarity. Takže já se nebráním nějaké debatě, ale ta musí mít jasné parametry, a to je to, že prostě nemůžeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Označil byste za pravděpodobné, že část potravin přesunete do nižší?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já se k tomuto nebudu takovýmto způsobem vyjadřovat ani se k ničemu zavazovat, ty věci spolu souvisejí. Jestliže prostě snížíte někde DPH, musíte zajistit příjem do státního rozpočtu. Musíte taky zvážit, jaký to bude mít dopad, kdo ty potraviny začne třeba vykupovat, jestli pak jich bude dost, to každé každý takovýto zásah, má spoustu dalších vlivů a dopadů. My musíme postupovat tady rozumně, a právě příklady zemí, které občas vždycky někdo vytáhne jeden příklad, řekne a teď to tam udělali a tam to stojí jenom tolik, ale podívejte se na celkovou situaci těch lidí. Podívejte se, čemu oni čelí, pak to teprve můžeme ty příklady srovnávat, takže my půjdeme určitě rozumnou a odpovědnou cestou. My chceme inflaci zkrotit, nechceme dál zadlužovat společnost, Českou republiku, udělali jsme opatření, která vedou k tomu, že nikdo nepadne, nikdo, a to je myslím důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mluvíte-li opakovaně o rozpočtové politice, opozice vás kritizuje, stejně jako prezident republiky, ten vám svým vetem vrátil novelu zákona o státním rozpočtu na rok letošní. V příštím týdnu Poslanecká
sněmovna bude v dalším čtení probírat návrh státního rozpočtu na příští rok. Jak se vyvíjel v posledních letech schodek státního rozpočtu? Loni skončil státní rozpočet v minusu 420 miliard korun, na letošní rok byl původně schválený rozpočet už Fialovy vlády se schodkem 280 miliard korun. Novela, o které jsem mluvil, a kterou vetoval prezident republiky, prohloubila letošní deficit na 375 miliard, na příští rok vláda navrhuje deficit 295, jak vidíte, na další 2 roky ministerstvo financí predikuje -280 a -260 miliard korun. Vejdete se do letošního schodku 375 nebo očekáváte, že bude nižší?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To uvidíme na základě těch číslech a žijeme v té, jak, jak až budeme mít k dispozici. My žijeme v tak turbulentní době a se spoustou faktorů, které to ovlivňují, že dělat nějaké predikce je velmi obtížné. Já věřím, že se určitě do něj vejdeme, že to číslo je realistické...

Václav MORAVEC, moderátor:
Nepřekročíte.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne proto jsme taky ten rozpočet takto upravovali. Já z toho nemám žádnou radost. Víte, že jsme nastoupili, zdědili jsme rozpočet Babišovy vlády mnohem vyšší, my jsme pak ho snížili, udělali jsme úspory na té výdajové stránce. Ale potom.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chtěli jste ho mít pod třemi, pod 300 miliardami korun, což se nepovede.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Ale přišla válka, ruská agrese na Ukrajině a museli jsme začít na to reagovat a pomáhat lidem a firmám, to se prostě promítá i do toho rozpočtu. Toto nejsou peníze někde vyhozené, ony jdou na konkrétní pomoc lidem, a to za této situaci pokládám za správné na příští rok plánujeme rozpočet, který je významně nižší pod 3, s deficitem tedy, významně nižším pod 300 miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to, že ho budete muset novelizovat, kupříkladu kvůli pomoci energetické pomoci velkým firmám, to si nemyslíte, že i ten rozpočet, který teď projednává
Poslanecká sněmovna, je nerealistický rozpočet?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To si nemyslíme. My se snažíme, aby ten rozpočet byl realistický. Ale já samozřejmě připouštím, že ta doba je tak dynamická a tak zvláštní, že se predikce dělají velmi těžko. My a pan ministr financí Zbyněk Stanjura ten rozpočet sestavuje opravdu odpovědně tak, aby odrážel realitu a tu očekávanou skutečnost příjmů a výdajů. Takže my ho připravujeme realisticky. Ten rozpočet…

Václav MORAVEC, moderátor:
A prezident republiky, se kterým předpokládám, bavil jste se ve čtvrtek při vaší večeři, o státním rozpočtu na příští rok?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Bavili jsme se o státním rozpočtu, bavili jsme se i o tom vetu, které uplatnil vůči úpravě státního rozpočtu na letošní rok.

Václav MORAVEC, moderátor:
Můžete očekávat veto státního rozpočtu na rok příští, počítáte s tím?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
On ještě ten rozpočet není schválen. My jsme teď ve fázi schvalování, tak by bylo asi předčasné se bavit o prezidentském vetu. Ani ten signál nemám, že to veto prezident uplatní, ale nemám ani jasně řečeno, že ho neuplatní. Jsem připraven na obě varianty. Pokud prezident uplatní veto, tak ho přehlasujeme tak, aby rozpočet mohl vstoupit platnost. Pokud prezident neuplatní veto a myslím, že jsou dobré důvody pro to, aby to neudělal, i z toho, co on dlouhodobě preferuje, protože náš rozpočet například je velmi výrazně proinvestiční.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale on vám vytýká tu daňovou stránku státního rozpočtu. Ve čtvrtek vám to vytkl opět?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale ta.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám na tu názoru konzistenci Miloše Zemana, že je velmi pravděpodobné, že bude vetovat státní rozpočet na příští rok.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To uvidíme, jsou tam zase důvody, pro které by ten rozpočet i z hlediska toho, a on má rozdílný pohled na to, jak má vypadat rozpočet než my, to je jasné. Ale já si myslím, že jsou tam věci, které zase by i prezident republiky, právě proto co dlouhodobě říká, mohl ocenit. Máme tam výrazně zvýšené výdaje na obranu, ale máme tam taky rekordní investice do dopravní infrastruktury, protože my, a to bych chtěl zdůraznit, i při všech těch problémech a i přitom, že musíme myslet na pomoc lidem, tak se snažíme, aby ten rozpočet dával nějakou šanci do budoucna, na budoucí prosperitu. A tady vidíme investice například do dopravní infrastruktury, do vzdělání, do bezpečnosti, jako důležité, proto se tam zvyšují taky tyto položky. Takže ten rozpočet není jenom, jenom na pomoc, ale ten deficit využíváme i k tomu, abychom do budoucna si připravili půdu pro ekonomický růst České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
V případě, že by vám prezident republiky ten rozpočet vrátil druhým vetem v tomto roce, tak se vyhne Česká republika první v prvním lednovém dni rozpočtovému provizoriu?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vyhne. A i kdyby se nevyhnula, tak už ten minulý rok ukázal, že to žádný velký problém není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď ale to veto zase ukázalo, že je problém s vyplácením a transferem peněz na sociální výdaje v souvislosti s tím prezidentským vetem, proto se ptám, jestli je to…

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Museli jsme jednat, byla to otázka asi 10 dnů nebo 14 dnů, teď mě prosím, nechytejte za slovo, které tam nastaly. Je to mimo jiné i proto, že prezidentské veto je nutné přehlasovávat na řádné schůzi
Poslanecké sněmovny. Tam jsme dodrželi ten termín a hned první den, řádné schůze jsme to veto přehlasovali. Já tady opravdu neočekávám žádné větší problémy a nemusí se nikdo bát, že bychom byli v nějakém dlouhodobém provizoriu, byť jak se ukázalo, ani to rozpočtové provizorium na začátku letošního roku žádnou katastrofu nepřineslo, jak nás tady někteří lidé z opozice strašili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy i v rámci koalice, nejen prezident republiky, který vám vytýká jako vládě, respektive
ODS, že jste se přidali k návrhu hnutí ANO, podsekli státní rozpočet sta miliardami korun kvůli tzv. superhrubé dani nebo superhrubé mzdě a zdanění. I vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v tomto týdnu několikrát otevřel debatu o zvyšování daní a určité míře progresivního zdanění. Tady jsou Jurečkova slova v rozhovoru pro Otázky.

Marian JUREČKA, předseda strany, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Pojďme se podívat i tam, kde to bude možné. Ta solidarita je možná, byť třeba i na časově omezenou dobu, tak se podívat i na oblast zdanění, například fyzických osob s vysokými příjmy. Není to o trestání bohatých, ale je to v přiměřené míře solidarity v době, která to prostě, například jako teď, vyžaduje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Marian Jurečka mluví v rozhovoru pro Otázky i o dotažení projektu digitální daně. Tady jsou jeho slova.

Marian JUREČKA, předseda strany, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Ta debata už je tady otevřená několik let a myslím si, že jak Česká republika, tak i EU, už ji nutně potřebuje dokončit, abychom tedy i pro tyto subjekty nastavili rozumné a zároveň jasné podmínky, protože si řekněme narovinu, tady je velmi otevřený prostor v tom, že tyto firmy tady mají obrovský příjem od českých občanů, ale český stát z toho z hlediska daňového příjmu, má velmi omezenou část.

Václav MORAVEC, moderátor:
Lidovci uvažují o zvýšení spotřebních daních, dani z hazardu, případně o dani z nemovitosti. Nejste vládou odkladů, tedy, že jste tu debatu o zvyšování daní, o restrukturalizaci státního rozpočtu odsunuli. Přitom jste říkali, že to bude rozpočet na rok 2023, který už bude reformním rozpočtem. To byl váš závazek a vy ho neplníte?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No plníme ho tak, když se podíváte.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy jste nesáhli výrazně na příjmovou stránku ani na výdajovou a teď tady máme návrh NERVu.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
J to vysvětlím. Za prvé teda, když se podíváte na priority vlády, tak vidíte, že se projevují v tom rozpočtu, ať už zvýšené prostředky na školství, na bezpečnost, zvýšené prostředky do investic. To všechno ten rozpočet obsahuje. Na druhé straně, já se nebudu tajit tím, že ta kapacita státu prostě má svoje limity a že my, pokud se máme věnovat řešení krize, zastropování cen, mimochodem to jsou velmi těžké otázky legislativně, technicky, věcně, když se máme věnovat pomoci lidem, když se máme prostě věnovat zvládání té krize, tak nemůžeme tolik kapacity věnovat těm strukturálním změnám. My s nimi počítáme. Já říkám, že se určitě...

Václav MORAVEC, moderátor:
Neodkládáte je, pane premiére, kvůli volbám, že byly volby
senátní, komunální, teď nás čekají prezidentské? Kvůli volbám, že byste to odkládali?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to v žádném případě. Všichni vidí, co děláme, čím se zabýváme, před jakými výzvami stojíme. A já jsem opakovaně řekl, a tady se k tomu znovu hlásím, že jakmile odezní ta největší krize, tak se s veškerou silou pustíme, a já doufám, že už to bude na jaře, tak se s veškerou silou pustíme do těch strukturálních změn. Dokonce my už některé děláme, například jsme snížili, nižší počet úředníků, ministerstvo financí už s tím začalo, asi o tisícovku, ministerstvo vnitra to plánuje na příští rok, kdy se to bude realizovat, nebo už to má schváleno. Takto budeme postupovat dál. A myslím si, že i ta debata o tom, jakým způsobem krotit do budoucna zadlužení státu, ta je před námi, já se hlásím k rozpočtové odpovědnosti, já prostě nemíním zadlužovat naše děti a vnuky do budoucna, to je prostě špatná politika. Ale máme jenom nějaké možnosti a v rámci nich se musíme pohybovat a budeme se bavit o tom, i o těch návrzích NERVu i o dalších návrzích, které se objevují ve veřejném prostoru. Budeme se bavit o tom, jakou cestou jít, a až ten výsledek budeme mít, tak s ním seznámím veřejnost. Já považuju za správné. A nebudeme tady střílet nápady, které potom se ukáží jako...

Václav MORAVEC, moderátor:
No ale v současnosti Marian Jurečka střílí nápady na zvýšení daně z příjmů fyzických osob.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Toto je v pořádku, když zaznívají ve veřejném prostoru nějaké náměty i z politických stran a tak dál. Je to logické, ale k čemu se přikloníme, nakonec to ukazuje, že někde nespíme jako vláda, že prostě se pracuje, že se přemýšlí, že se hledají cesty, já myslím, že ta debata je velmi uměřená a že budeme společně hledat nějaké řešení. Podívejte se vždyť...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste odmítl, že jste vládou odkladů kvůli tomu, že byly volby, že jste se báli ty nepříjemné věci, jako zvýšit daně kvůli.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale vláda odkladů, jako podívejte se, zvládli jsme covid, zvládli jsme obrovskou uprchlickou vlnu. Zvládli jsme nějakým způsobem zastropovat ceny energií jako jedni z prvních, vytvořili jsme Deštník proti drahotě, pomáháme lidem, zvládáme předsednictví. Děláme jednu věc za druhou velmi aktivně, takže určitě vláda odkladů nejsme. Ale moji prarodiče říkávali, a to určitě říkávali i prarodiče jiných našich spoluobčanů, práce kvapná, málo platná a tady opravdu v politice nějaká netrpělivost není dobrý rádce. To nejsou jednoduché věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Víte, co říkali moji prarodiče, co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek, takže.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je taky dobré. Ale. Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže jestli vy nejste právě vládou odkladů.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. To platí, ale můžeme udělat hned taková rozhodnutí, která se týkají třeba daní nebo toho, jak prostě snížit ten obrovský deficit státního rozpočtu, aniž bychom například narušili sociální smír. To jsou otázky, které prostě takhle lusknutím prstu nevyřešíte. My na nich pracujeme a jak ukazují naše výsledky po tom roce, tak ta práce svoje ovoce přináší.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zmiňoval jsem volby, které se uskutečnily, volby do
Senátu, volby do obecních zastupitelstev, teď jsou před Českou republikou volby prezidentské. Andrej Babiš, který nevyužil pozvání do dnešních Otázek, tak si dovede představit komunikaci s vaší vládou v případě, že bude zvolen prezidentem a chce naučit vládu s opozicí komunikovat. Tady jsou Babišova slova.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí,
poslanec, 12. 1. 2022:
Ta vláda nemluví s opozicí, nemluví ani moc se zaměstnavatelskými svazy. Takže snad, kdybych se stal prezidentem, by konečně mohl pan premiér se mnou mluvit, abychom o tom normálně diskutovali, řekli si to. Protože ta vláda pod tlakem dělá nějaké opatření, dělá to pozdě a dělá to vlastně na úrovni, která není pro naše firmy konkurenceschopná.

Václav MORAVEC, moderátor:
V případě, že se Andrej Babiš stane prezidentem, budete spolu lépe komunikovat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jednak, já jsem už během toho roku, necelého roku, co jsem ve funkci, 2× svolal jednání s politickou opozicí o evropské a zahraniční politice. Kéž by tomu tak bylo v minulosti. Samozřejmě nejenom se zaměstnavatelskými a zaměstnaneckými svazy, tedy odbory a s podnikatelskými svazy pravidelně jednáme, nejenomže s nimi jednáme, ony se dokonce podílejí na řadě těch rozhodnutí a poskytují nám cennou zpětnou vazbu a analýzu. Tak toto určitě neplatí. Ale k prezidentovi. Budu se bavit a snažit se domluvit s každým, kdo bude zvolen do funkce prezidenta České republiky, protože to považuji za správné. Dělám to i s Milošem Zemanem. Není to někdy jednoduché, narážím i na nepochopení u svých voličů, to se nijak netajím, ale dělám to, protože jsem přesvědčen, jednak, že to je správné a jednak, že je povinnost vrcholných ústavních činitelů, ve prospěch státu, spolu vést pravidelnou komunikaci a snažit se domluvit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A Andrej Babiš dokáže říká, že ji vedete, byť jsme mu nabízeli, aby dnešní debaty se zúčastnil.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, to já bych ani, to zas jako říkám, já bych do té debaty ani nešel, protože já, teď je horká fáze prezidentské volby a prezidentští kandidáti, ať teď diskutují mezi sebou. Já nechci do toho vstupovat. Ale co chci říct, ať to bude kdokoliv, já jsem připraven s ním komunikovat slušně, věcně, ve prospěch České republiky, bez ohledu na to, jak máme prostě na řadu věcí rozdílné názory.

Václav MORAVEC, moderátor:
Očekáváte destabilizaci vlády v případě, že vyhraje Andrej Babiš?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já doufám, že toto nikdo zkoušet nebude. Jsme
parlamentní demokracie, vláda se opírá, má svoji legitimitu i autoritu, opírá se o parlament, o Poslaneckou sněmovnu tedy konkrétně. Tam mají naše strany jasnou většinu, a tak to bude i nadále. Ale ve prospěch, musíme všichni myslet... Já vím, že to zní možná pro některé politiky divně, ale v těch vrcholných ústavních funkcích musíme myslet především na stát, na občany, na odpovědnost za Českou republiku. Tam prostě, pokud je někdo prezident a někdo je premiér, tak toto musí mít na paměti a musí překonat prostě stranické, ideové a další rozpory a domlouvat se ve prospěch České republiky. Podívejte se, jak je důležité pro naši autoritu, pro autoritu České republiky a pro schopnost něco vyjednat. To, že dnes v těch klíčových věcech třeba k rusko-ukrajinskému konfliktu zaznívá od nás jeden hlas. Kdyby tady prostě zazníval jiný hlas hlavy státu, jiný hlas šéfa vlády, tak by to nebylo dobré. Bylo by to nesrozumitelné proto je ten dialog potřeba, proto je potřeba, aby ti klíčoví ústavní činitelé spolu mluvili, nesmíme prostě dopustit, abychom v této těžké situaci toto nedokázali, kvůli tomu, že někdo prostě má nějaké ego nebo prostě se nedokáže překonat, přestože jeho voliči jsou jiní než voliči toho druhého ústavního činitele, tak to prostě nemůže fungovat. To není odpovědná…

Václav MORAVEC, moderátor:
Neočekával byste tedy, neočekával byste tedy zhoršení komunikace s funkcí prezidenta, pokud Andrej Babiš se stane prezidentem?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já mohu mluvit za sebe a za sebe říkám, já prostě, tak jak to dělám s Milošem Zemanem, budu dělat s každým. Všichni vědí, že já mám asi jiné preference v té volbě prezidenta. Ale o to tady nejde, ať lidé vyberou kohokoliv, je povinností, a teď bez ohledu na osoby a obsazení, tak to prostě je a někdo si je té povinnosti vědom a někdo ne, já jsem si té odpovědnosti a povinnosti vědom, je povinností premiéra a prezidenta se spolu domlouvat ve prospěch České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jste zmínil, že máte jiné favority. Vy jste jako koalice SPOLU podpořili 3 prezidentské kandidáty, nebo jste naznačili, že patří mezi ty preferované, ať je to Petr Pavel, Danuše Nerudová a Pavel Fischer. Vidíme v těch uplynulých týdnech mnohé, ne skandály, ale kaňky v životopisech, kupříkladu gen. Petra Pavla, který bagatelizuje svoji předlistopadovou minulost, naposled Deník N upozornil na nesrovnalosti mezi tím, co Petr Pavel, říká, je to pro vás diskvalifikace Petra Pavla?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Za prvé, my jsme vědomě nepostavili vlastního kandidáta a řekli jsme, naši voliči a naši členové uvažují o těchto třech osobnostech a my tyto 3 osobnosti považujeme za takové, že jsou schopny naplnit naši představu a představu našich voličů ve funkci prezidenta republiky a je na voličích, aby se rozhodli. Takže když mluvíme o podpoře, je to vyjádření toho, o čem přemýšlí naši voliči a náš respekt vůči tomu a rozhodnutí, že do této volby nepostavíme z řady důvodů, které jsem vysvětlil, vlastního kandidáta.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy nebudete stahovat tu podporu, když vidíte?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To ne...

Václav MORAVEC, moderátor:
Některé kaňky viz generála Petra Pavla.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To není podpora, to je…

Václav MORAVEC, moderátor:
Gen. Petr Pavla nebo Danuše Nerudové a problém Mendlovy univerzity a rychlostudentů?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme hned řekli, že u všech těch kandidátů vidíme nějaká negativa, ale respektujeme to, že naši voliči mezi nimi vybírají. A já jsem přesvědčen o tom, že naši voliči jsou dostatečně racionálně a dostatečně jsou sami schopni posoudit, co, u kterého kandidáta jim vadí a co naopak preferují. A já teď, prosím i o pochopení, přece jenom snad i nějaký vliv mám a já nechci teď opravdu takto vstupovat nějakým hodnocením jednoho či druhého kandidáta do prezidentské volby, která i když to tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy už máte vybráno, pane premiére?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
I když tak nemusí působit, už asi v nějaké té teplejší nebo horké fázi kampaně. Já vybráno mám, ale říkat svůj výběr nebudu, respektuji tu tajnou volbu i to, že se naši voliči rozhodují mezi třemi kandidáty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Prezident je pro vás důležitý i kvůli jmenování ministrů, v současnosti máte dvojministra Mariana Jurečku na ministerstvu práce a sociálních věcí a Mariana Jurečku jako ministra životního prostředí. Vy jste odložil jako premiér jmenování Petra Hladíka, respektive předložení Petra Hladíka jako kandidáta na post ministra životního prostředí, Marian Jurečka očekával rychlejší jmenování. Proč jste to rozhodnutí odložil?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože chci jednat v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím a chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu. A ne třeba vysvětlování nějakých nejasností kolem jeho osoby. A na to je potřeba čas. A já jsem se i rozhodl, že požádám, říkám to tady poprvé, požádám pana ministra Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce tohoto roku. Má to 2 důvody. Jeden je, že jsem přesvědčen, že je potřeba přece jenom ještě těch několik týdnů, aby veškeré pochybnosti kolem této kauzy pana Hladíka byly vyjasněny. A druhá věc, já si myslím, že by nebylo dobré, abychom podruhé v tak krátké době měnili a měli třetího ministra životního prostředí v době, kdy vykonáváme předsednictví a s těmi spojené úkoly. Takže požádám...

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude tedy až po novém roce. Kdy Petr Hladík.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Požádám pana vicepremiéra, pana ministra Mariana Jurečku, aby tuto funkci vykonával až do konce roku, a pak jsem připraven, když se neobjeví nějaké nové skutečnosti, pana Hladíka navrhnout.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká premiér
Petr Fiala, lídr občanských demokratů, lídr koalice SPOLU. Děkuji vám za tento adventní rozhovor a těším se na další setkání v Otázkách.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a všem přeji pěknou adventní neděli.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS