20. listopadu 2022

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Prezidentská kampaň Andreje Babiše (ANO) bude založena na lžích, dokazuje to způsob vedení kampaně při posledních senátních volbách. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Miloš Vystrčil připomněl senátní souboj na Vysočině, ve kterém porazil kandidátku za ANO Janu Nagyovou, která je podobně jako Babiš obžalována v kauze Čapí hnízdo. „Na Vysočině jsme porazili dvojici Nagyová, Andrej Babiš – udělali maximum a prohráli. Děkuji, že lidé uvěřili mně, a ne jeho lžím. Jeho lži lze dohledat na jeho facebookovém statusu, kde píše, že jsem předseda regionálního výboru ODS či zaměstnanec Vysoké školy polytechnické Jihlava a další lži. Není to pravda. Andrej Babiš je usvědčený lhář, existuje webová stránka, kde jsou jeho lži sumarizovány. Lidé by to měli vědět, než půjdou volit Andreje Babiše,“ řekl Vystrčil.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne. Děkuju, že ho trávíte s námi. Na Primě a CNN Prima News začíná Partie ráda. Vás vítám. V první části nabídneme názorový duel. Ve druhé pak velkou politickou diskusi. Za 5 dní budeme znát kandidáty na prezidenta, jak rozeštvané a nervózní Česko zvládne volby? Jak je ovlivní energetická krize, drahota a klesající životní úroveň? A jak chtějí politici společnost uklidnit? I na to se dnes budu ptát. Ještě jednou dobrý den. Ve studiu vítám pana
Miloše Vystrčila, předsedu senátu z Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já děkuju, že jste přišel. Paní Jana Mračková Vildumetzová, politička hnutí ANO, stínová ministryně vnitra a členka předsednictva. Dobrý den.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Já také děkuji za pozvání a přeju hezký den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oběma vám děkuji, že jste přijali naše pozvání. Když jsem na začátku mluvila o nervózní, rozpolcené společnosti, pojďme se na začátek podívat, jak to vypadá na ulicích, jak to vypadá v praxi. Tady je malé ohlédnutí za oslavami 17. listopadu tento čtvrtek.
Andrej Babiš si vyslechl slova o estébácích, Vít Rakušan nadávky do fašistů, premiér Fiala do kolaborantů. Přívrženci a odpůrci vlády si nadávali mezi sebou. Podporovatelé iniciativy Česko na prvním místě útočili na novináře. Verbálně i fyzicky. Pane předsedo, začnu u vás. Jak to dopadne, když v tomto stavu Česko vstupuje do prezidentské volby, dvoukolové přímé, velmi polarizující?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já teda se omlouvám, ale já musím říct, já jsem také byl na Národní třídě a potom jsem byl v Jihlavě U Klíčů na krásném koncertě jihlavské základní umělecké školy a já jsem tam teda zažil většinově ještě jinou atmosféru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nikdo vám nespílal, nenadával, neútočil?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jako to naprosto minimálně a bylo tam většinově to uvědomění, že máme štěstí, že žijeme ve svobodě a demokracii. Samozřejmě cítil jsem tam i tu nejistotu, ale musím říci, že ten obrázek, který tady byl v té televizi podle mě neodpovídá té skutečnosti, kterou já jsem zažil. Ale samozřejmě je to na každém, jak to vnímá. To znamená...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom pro vysvětlení, vybrali jsme ostré momenty, ale prostě, tak to vypadalo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Také to takto vypadalo. Potom to vypadalo také tak, že byly neostré momenty, že tam byli studenti, kteří se mnou diskutovali, že tam byli lidé, kteří říkali, že jsou rádi, že žijí ve svobodné demokratické zemi, a to možná také na těch obrázcích mohlo být, protože i tohle to dneska v té společnosti si uvědomujeme. To, že to není jednoduché a že ta nejistota tam je a že narůstá extremismus, to je pravda. Ale myslím si, že je dobré si říci, že tam byly i velké a silné momenty, které připomínaly to, že jsme v roce 89 dokázali úžasnou věc, a to vlastně nenásilně jsme získali svobodu a demokracii a že je potřeba ji hájit, připomínat si, co jsme dokázali a být na to hrdí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. A k té mojí otázce. Čili nemáte obavy, co se společností, se stavem společnosti, s těmi obavami a s tou rozpolceností může udělat přímá volba po zkušenostech z roku 2013, 2018?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já si myslím, že mít obavy je celkem k ničemu, je potřeba dělat všechno pro to, aby došlo po té přímé volbě prezidenta ke zklidnění, aby prezidentem byl člověk, který má autoritu i v tom smyslu, že je ochoten a schopen sjednocovat národ v okamžiku, kdy prožívá těžké chvíle, sám tím, jak se chová, je příkladem pro ostatní, aby spíše než extremismu dávali přednost tomu, že když jde o těžké a složité věci, budeme táhnout za jeden provaz, byť se ve všem třeba úplně neshodujeme. To si myslím, že je důležité, abychom se soustředili na volbu takového prezidenta.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Paní poslankyně Mračková, vy máte obavu z toho, co s Českem udělá přímá volba prezidenta v této době těžké, době energetické krize, drahoty, v době klesající životní úrovně?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Přímou volbu prezidenta tady máme. Chci říct, že já jsem také byla na Národní třídě a vnímám a viděla jsem i z těch průzkumů, že všichni jsme rádi, že tady je svoboda, že je tady demokracie, že lidé mohou cestovat, že mohou studovat, že jsme součástí NATO, Evropské unie, že tady máme tržní systém. Ale když se zeptáte dneska lidí, jestli se jim zlepšila životní úroveň, tak řada těch lidí reaguje, že o tom nejsou přesvědčeni. Nejsou o tom přesvědčeni, protože se bojí budoucnosti a bojí se toho, že nebudou mít práci, bojí se toho zdražování, které přichází. Ale já nemohu tady souhlasit s panem předsedou v rámci to, co tady řekl to slovo – extremismus. Já jsem přesvědčena o tom, že řada těch lidí reaguje na to, jakým způsobem koná současná vláda tento rok. Ona reaguje velmi pomalu, reaguje systémem, že pokud my přijdeme do Sněmovny s nějakým návrhem, ať už je to snížení nebo 0procentní sazba DPH na energie, ať už je to, aby využily se prostředky z obnovitelných zdrojů, tak na to nereagují, reagují na to pozdě a těm lidem nepomáhají.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nemáte pocit, že část společnosti se radikalizuje a nejde už jim jenom pouze o ty ekonomické otázky, ale prostě nesouhlasí s politikou, zahraniční politikou a nesouhlasí vůbec se zřízením demokratickým v České republice?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Určitě jsou vždycky lidé, kteří mohou tímto způsobem jakoby postupovat. Ale já jsem opravdu přesvědčena, a z těch průzkumů to i vychází, že řada těch lidí není spokojená se současnou životní úrovní. A jsem přesvědčená, že je na tom vina současná vláda. Za ten rok se podívejme, máme nejvyšší inflaci, průměrná inflace v rámci EU je 9 %. My jsme na 18 %. Když chodíme s těmi návrhy řešení, jakým způsobem snížit tu inflaci, tak naše návrhy nejsou vůbec brány v potaz, nikdo na ně nereaguje. A já nechci říkat, že ta vláda je přezíravá, arogantní, ale bohužel musím to říct, bohužel taková je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A já se dostanu k těm konkrétním řešením i ekonomickým otázkám, ale nejste za ten stav společnosti, i za tu možná radikalizaci části společnosti, zodpovědní i vy politici? Andrej Babiš mluvil na svých mítincích o fašistech, o tom, že vláda málo pomáhá našim lidem, to jsou vaše slova, která často používáte, štvete jednu část proti druhé?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Jsem přesvědčena o tom, že premiér, členové vlády, předsedové klubů, jsou ti, kteří jsou jakoby ti výkonní. A máte pravdu v tom, že prezident České republiky je nejvyšší ústavní činitel a měl by dělat všechno pro to, aby ta společnost rozdělená nebyla. Ale jsem přesvědčena o tom, že to samé by měl dělat druhý nejvyšší ústavní činitel, což je předseda Senátu a předseda Sněmovny. A když jsem měla možnost třeba zaregistrovat, že příští týden je jednání V4, kterého se nechce zúčastnit ani paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, ani předseda Senátu, tak si myslím, že je to krok špatný. Já jsem prostě přesvědčena o tom, že jsou to právě oni, kteří by měli dělat všechno pro to, aby ta společnost byla co nejméně rozdělená.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Já jen možná pro doplnění, to setkání předsedů Parlamentů V4 bylo v Bratislavě zrušeno, protože odmítli čelní představitelé polského Sejmu. Pojďme začít možná od konce, pane předsedo, vy jste to odmítl, důvodem bylo Maďarsko, vyjádřil jste se tak.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Hlavně já teda dneska odhodlán diskutovat jinak a rozhodně vždycky je co zlepšovat. A ideálně, když opravdu nám teče dobu, abychom zkusili nějak spolupracovat a ne vykládat, že my nemůžeme za něco, druhý za všechno. To tak není, prostě vždycky je to tak, že ten problém, pokud existuje, tak to není tak, že by za něj mohl jen jeden člověk, v naprostý většině. Co se týká té V4, tak já to vysvětlím, jak to je. Vy víte, že bude V4 na Slovensku, kde Boris Kollár bývá tím organizátorem, který, já jsem na ty V4 s panem Ondráčkem jezdil někdy a někdy není. Pak víte, že kolegové z Polska nejvyšší nepřijedou, pak víte, že tam bude možná představitel Maďarska a pak víte, že dneska máme situaci, kdy je potřeba si ty věci nejdříve vydiskutovat. Sami řeknete - pojďme na to tím způsobem ne, že se nezúčastníme, to je prostě špatně, že v tuhle tu chvíli budu mluvit senát, za Senát tam pojede paní místopředsedkyně Jitka Seitlová, protože byla v Záhřebu, kde zastupovala předsedu Senátu, protože v době, kdy přišlo pozvání na V4, já jsem nebyl předsedou Senátu. Předsedu Senátu zastupovala Jitka Seitlová se všemi kompetencemi předsedy senátu byla v Záhřebu na Krymské platformě, kde Maďarsko nemělo svého zástupce, poslalo tam jenom video zdravici. A jedna z věcí, kterou bychom řešit, je, jak dál bude V4 třeba v této krymské patroně fungovat. Takže jsem říkal, vážená paní místopředsedkyně, bude nejlepší, když tam zajedete vy, probereme ty věci a potom uvidíme, jak bude dál možné spolupracovat, nebo ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
V tuhle chvíli je evidentní, že na té nejvyšší úrovni se neshodujeme. To znamená není to žádné odstoupení od nějaké debaty nebo odmítnutí debatovat, ale je to ponížení té věci, dokud se to nevyjasní na tu nižší úroveň, což je naprosto standardní věci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dokud se to nevyjasní postoje ze strany Maďarska?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Dokud se to nevyjasní ze strany Maďarska, postoje Polska, protože zase, jako když tam Polsko nebude mít nejvyšší představitele, my tam budeme mít nejvyšší představitele, co dohodneme bez nich, když je to čtyřicetimiliónová země? To znamená, tyhle ty věci se vždycky musí nějak vydiskutovat a já osobně jsem připraven i bilaterálně, případně se bavit s nejvyšším představitelem Maďarska na parlamentní úrovni, ale musíme si to vydiskutovat. To znamená tolik k tomu. A ještě zopakuju, pokud skutečně máme zájem na tom, abychom snížili tu radikalizaci a zlepšili tu účinnost těch opatření, která zavádíme, tak by bylo dobré, aby i v Poslanecké sněmovně ti poslanci více spolupracovali a poslankyně také samozřejmě. To bych byl velmi rád, kdyby se stalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme. Já se k vám za chvíli vrátím, pane předsedo Vystrčile. Pojďte reagovat, paní poslankyně, na Maďarsko. Vy jste tady zmínila, Maďarsko podepsal dohodu s Íránem o ekonomické spolupráci, Írán dodává drony ruské armádě, známe postoj Maďarska k Ukrajině a k celkové pomoci a té jeho samostatné energetické stránce. Jak jste na tom dneska s Maďarskem?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Já si přesto myslím, že kdo by měl hovořit jiný s tou maďarskou stranu, aby jí třeba přesvědčil, i když teda musím říct, že V4 bude také bude zasedat 24. listopadu v Košicích, kam jede pan premiér Fiala. Jsem také ráda, že vlastně po roce...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem chtěla teď váš politický postoj teď k Viktoru Orbánovi a jeho politice. Andrej Babiš ho označoval za přítele, byl součástí vaší předvolební kampaně, tím myslím hnutí ANO, jak se dneska díváte jeho politiku?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Já říkám, že kdo jiný by měl, popřípadě, mluvit s maďarskou stranou, než je předseda Senátu a předseda Sněmovny. Mně to nenáleží. Jim je nutné vysvětlovat a mluvit s nimi o té situaci. A když se měla možnost teď vidět i výroky pana premiéra Fialy, kterého se ptali právě, jestli bude přesvědčovat Maďarsko v rámci toho V4, tak jasně pan premiér řekl, že v klíčových otázkách Maďarsko vždy souhlasilo v rámci Evropské unie s pomocí Ukrajině. Vždy to odsouhlasilo. Zároveň Maďarsko také schválilo všechny sankční balíčky. Takže v této věci jasně říká pan premiér Fiala, že je Maďarsko jednotné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, promiňte, jak se díváte na politiku Maďarska, které v této době dnes, tento týden podepisuje dohodu s Íránem, který dodává Rusku drony?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Znovu říkám, že máme V4, jsou tam zastoupeny 4 státy. Myslím si, že má velkou sílu. A myslím si, že kdo by měl přesvědčit o jiných krocích Maďarsko, jsou naši ústavní činitelé a náš premiér. Myslím si, že by na ta jednání měli jezdit a měli by komunikovat a měli by přesvědčovat, protože nás samozřejmě trápí válka na Ukrajině, ale nás také trápí nelegální migrace, nás trápí další témata, která jsou velmi spojená s Maďarskem. A když teď probíhalo jednání slovenského a českého premiéra, tak jasně řekli – my musíme pomoci Maďarsku, protože přes Maďarsko proudí ti nelegální uprchlíci. Musíme všichni, pan premiér přišel s tím, že musíme víc ochránit srbsko-maďarskou hranici, že tedy tam pošleme na jaře, to jsem teda vůbec nepochopila, na jaře – já si myslím, že by to mělo být hned, že tam budeme ne mít 40 policistů, ale 80 policistů. Takže myslím si, že ta témata jsou a myslím si, že naši zástupci a naši ústavní činitelé by na ty jednání měli jezdit. Oni jsou naši zástupci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, pojďte reagovat ještě krátce, prosím, jenom.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Pokud chcete být úspěšný v politickém jednání, a já jsem s panem Köverem, což je předseda maďarského parlamentu, mluvil několikrát, tak je potřeba se na ta jednání připravit a být tam v plné síle. Jednoznačně v těch věcech, kde Maďarsko zastává minimálně částečně jiné pozice, my jsme na stejné lodi s Polskem. Pokud já vím, že Polsko nebude přítomno, a pokud já vím, že ty věci jsme nepředjednali, který jsou pragmatické, co se týká prostě přístupu k sankcím, zdržování přijetí sankcí, co se týká dohody s Íránem, ať se to týká dalších věcí, ať se to týká společné spolupráce a nějakého tlaku na zbytek Evropské unie z hlediska prostě dalšího přístupu k energetické krizi atd., tak je potřeba to předjednat. A to se zpravidla dělá tak, že tam přijedou lidé třeba, kteří jsou zástupci, jedná se o té věci a pak se jde jednat znovu. Není to tak, že by se jednání odmítalo. To bylo celé, co my jsme mysleli. Že následně jednání bylo zrušeno nám umožňuje potom třeba jednat bilaterálně. K tomu já jsem připraven a žádnému jednání se nevyhýbám. A ještě poslední věc k tomu jenom, jak se Maďarsku bezvadně teď daří. Maďarsko má tu inflaci 20 % a u nás to není 18, ale 15,1.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostaneme se k tomu, dostaneme se inflaci, ale ať jsme féroví, já jsem se paní Mráčkové Vildumetzové ptala na podíl politiků a vinu politiků na radikalizaci, na tu náladu ve společnosti. I
koalice SPOLU přece měla billboardy Andreje Babiše s Putinem. O návrzích, o lidech, kteří chtěli zavést cenové stropy, mluvili vaši politici jako o populistech, padaly velmi empatické výroky, které se přece mohly některých lidí dotknout a mít pocit, že vláda za nimi nestojí a že se o ně nestará. Nebyla to chyba, pane předsedo?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Můj názor na billboardy Babiše s Putinem je dlouhodobě známý, já jsem se k tomu vyjádřil, já bych je ve své kampani nepoužil a nepoužíval jsem je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto se na to ptám, jestli to nemůže být částí to...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Obecně došlo k tomu, že byly použity, je to nějaké rozhodnutí, kde já jsem nebyl ve většině, tak to tak zkrátka je. To se nedá nic dělat. Já tohoto typu kampaně příznivcem nejsem a nikdy jsem nebyl. Takže to je k tomu. A co se týká těch stropů, tak já si ty... To byste asi musela ty výroky zopakovat, jinak ta situace se opravdu v těchhle těch věcech vyvíjela velmi dynamicky, já se z toho nechci vymlouvat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Ale, že část společnosti mohla mít pocit, že vláda za nimi nestojí, že se o ně nestará a mohlo to vést k radikalizaci a k tomu vštěpování společnosti?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já jsem o tom mluvil toho 17. listopadu, že to je asi jeden z největších problémů, že pokud komunikujeme s občany a vyjadřujeme se k nim, takže někdy oni mají pocit, jako kdyby té vládě na těch lidech nezáleželo, což samozřejmě je nesmysl. Já s těmi ministry mluvím velmi často, včetně pana premiéra, a vím, že se nezabývají ničím jiným než jak to udělat, aby těm lidem se ulehčilo a abychom prostě ta opatření udělali tak, aby to bylo pro tu část, která je nejvíce postižená, únosné. Ale to se ne vždycky úplně daří. Je pravdou, spousta věcí se vlastně dělá poprvé, vymýšlí se poprvé, pak to nefunguje, to se musí změnit. Teď je znovu ta atmosféra ve Sněmovně mně nepřipadá příliš konstruktivní, možná se mýlím, je to prostě zbytečný. Máme takhle dost co na práci, ta ruská agrese je hlavní vinou toho, že se ta situace nezlepšuje. Zároveň máme tady tu energetickou krizi, zároveň dochází k inflaci, zároveň ještě dobíhá covid, to není pravda, že už nemá žádný vliv. A tohle všechno, pokud chceme zvládnout, tak to nemůže být tak, že prostě přijdeme a řekněme – vy všechno děláte špatně. my za nic nemůžeme, tak to prostě není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Než se dostanu k energetické krizi a k ekonomice, dovolte mi pár otázek k prezidentské volbě. Mezi lidmi velmi rezonuje, rozbíhá se už naplno prezidentská kampaň. Vy jste před chvílí, paní poslankyně, řekla, že prezident by měl být ten, který tu zemi spojí a zakope ty příkopy ve společnosti. Je toho schopný Andrej Babiš?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Jsem o tom přesvědčena.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On má jistou roli, v kampani řekl, že chce být nekonfliktní, neútočný, ale známe, jak se choval jako premiér a mnohdy byl velmi brutální.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Ano, byl pracovitý, dosáhl svého, umí dosáhnout svého cíle. Je to kandidát, který má, jako troufnu si říct, jediný politické zkušenosti. Byl to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kandidáti jsou i politici.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Určitě, ale myslím si, že nikdo z nich nebyl 4 roky úspěšný ministr financí, byl 4 roky premiér a tak, jak bojoval za lidi, když byl ministr financí a byl premiér, tak jsem přesvědčena o tom, že za ty lidi bude bojovat jako premiér. Má řadu kontaktů v rámci zahraniční politiky, když tady teď byl summit lídrů, tak se s ním sešel francouzský prezident. Myslím si, že má nespočet zkušeností, jazykové zkušenosti a jsem opravdu jako...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ptala jsem se na to, jestli má tu schopnost spojovat lidi, protože je to velmi polarizující osobnos?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Je polarizující možná v tom, že chce, aby ti lidé pracovali, aby měli nějaký výkon, vím to ze své osobní zkušenosti. A chce, aby ty věci byly v pořádku a mnohokrát jako i hejtmanka, a taky jsem s ním kolikrát bojovala, když jsem chtěla peníze pro města, obce a kraje a teď se tady předkládá windfall tax, která má obcím, krajům ty peníze vzít a všichni mlčí, jsem zvědavá, jak se s tím popasuje Senát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se k tomu dostanu. Ještě u prezidenta zůstanu. Děkuju, děkuju vám, paní poslankyně. Pane předsedo Senátu, kdy vy jste se definitivně rozhodl, že nechcete a nebudete kandidovat? Mluvilo se vás, vy jste to nikdy nevyloučil. Byla tím důvodem ta kampaň velmi tvrdá, kterou proti vám hnutí ANO a Andrej Babiš vedl na Vysočině do
Senátu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já bych neřekl, že tím důvodem byla ta kampaň a její průběh, spíš tím důvodem bylo to, že já jsem kandidoval do senátu a v rámci té kandidatury jsem chodil mezi lidi a viděl jsem tam velkou důvěru, já jsem říkal, že budu pracovat pro Českou republiku a také pro ten senátní obvod a pak jsem si říkal, a to je právě podle mě největší problém Andreje Babiše, že já nemůžu najednou, když mi dali tu důvěru a zvolili mě, přestože tam o mně Andrej Babiš říkal nehorázné lži, tak já nemůžu najednou říct - hele, tak teď je bezvadný, že jste mi uvěřili, když jsem kandidoval do toho Senátu a říkal vám, že budu senátorem na plný plyn, a teď teda mi to ještě nestačí a chci kandidovat na prezidenta. To mi připadalo jako nemístné, a to by člověk neměl dělat. Ti lidi, já jsem kdysi řekl, by se neměly oblbovat, měli byste pokud možno dělat to, co říkáte a případně, když to pak neuděláte, tak to vysvětlit, proč jste to neudělal, takže to je vlastně ten hlavní důvod. A pak já si myslím, že ten Senát má před sebou hodně úkolů. Je to pojistka, která je pro všechny velmi důležitá a já jsem rád, že můžu být její součástí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS oznámil taktiku koalice SPOLU, respektive absenci vašeho společného vlastního kandidáta někdy ve středu v úterý po volbách do Senátu. Je pravda, že vás 3 dny přemlouval, ať kandidujete po úspěchu na Vysočině?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Je pravdou, že jsme se s
Petrem Fialou, ne poslední 3 dny, ale před tím několikrát o té možnosti, že bych kandidoval, bavili. Já jsem mu vždycky řekl to samé, že s tím nepočítám, že nevím, co by se mohlo stát, abych kandidoval, a že v tuhle chvíli bych velmi rád působil v Senátu a dělal tam na maximum svoji práci. Dnes mám tu možnost, jsem za to vděčný a chci tam tu roli toho Senátu maximálně podporovat a případně ji prosazovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní poslankyně, ještě poslední otázka k prezidentské volbě. Ta kampaň na Vysočině, kterou vedlo hnutí ANO, byla velmi tvrdá, byla velká. Andrej Babiš i hnutí ANO do toho vložilo hodně sil, hodně peněz, hodně energie. Byla to taková ochutnávka, předehra k tomu, co možná přijde ve druhém kole prezidentské volby, pokud Andrej Babiš se dostane do druhého kola?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Tak to já si v žádném případě nemyslím a vy už jste to tady zmínila, bylo fér od
koalice SPOLU, že na billboardech byl pan Babiš s panem Putinem?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se pan předseda Senátu vyjádřil.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Ano, a bylo to i před tou senátní kampaní. Pan předseda Senátu, když se podíváte, tak na Vysočině, když on kandidoval, tak tam neměl žádného protikandidáta z uskupení SPOLU, ale ani z České pirátské strany, ani ze STAN. Žádný kandidát vlastně z dnešní pětikoalice se nepostavil panu předsedovi Senátu v té senátorské volbě, takže když jste se podívala, tak prakticky tam bylo 5- 6 kandidátů. A tak jak já jsem měla možnost vidět, tak se použilo v té kampani to, co bylo v médiích. Já samozřejmě neznám jakoby ty konkrétní věci, ale vždycky ta volební kampaň, já teda nejsem příznivec jakoby těch kampaní, já si naopak myslím, že to má vždycky kontraproduktivní účinek, a myslím si, že i ty billboardy, které SPOLU udělalo, takže bylo vidět, kdo nakonec ty volby vyhrál. Ale myslím si, že u nás třeba také byla vyhrocená kampaň v Karlovarském kraji...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pardon, ale na Vysočině byla velmi vyhrocená. Podepsalo se to i na volební účasti, která byla velmi vysoká.
Miloš Vystrčil říkal, že Andrej Babiš v té kampaň lhal a že ta kampaň nebyla férová.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:

Miloš Vystrčil říká, že tato slova, já znovu říkám, já jsem ani sama nezaregistrovala, jaké věci tam v tu chvíli byly, omlouvám se. A myslím si, že když se podíváme na to, že tedy dáte na billboard, a já vím, že řeknete, že s tím nesouhlasíte, ale vy jste součástí prostě ODS, jste součástí SPOLU, byť dneska třeba nejste už ve vedení ODS, ale jako padlo to rozhodnutí, že se prostě na billboardy dá pan Babiš s Putinem, on s ním nikdy nejednal. Pan Babiš s ním nikdy nejednal, v rámci Vrbětic ihned odešli lidi z ambasády a tak dále.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pardon, ať se pohneme od billboardů. Čili to byla reakce na ty billboardy? Nebyla to prostě snaha odnést si tuto, promiňte mi ten výraz, politickou kořist, to by totiž bylo dostat předsedu Senátu. Proto...

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Řekněme si asi na rovinu, že kdyby zvítězila naše kandidátka, tak by asi v tu chvíli se předsedkyní Senátu nestala, to všichni víme, tak je jasné, že jsou volby...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Myslela jsem dostat předsedu Senátu ze Senátu. Takhle jsem to myslela…


Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:

No, tak jako, myslím si, že ten důraz na to tam byl velký, protože když se teda na to podíváme, tak proč v jiných okrscích volebních, senátních, byli protikandidáti a pan Vystrčil neměl žádného protikandidáta z té pětikoalice?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední reakce, pane
senátore.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Prosím pěkně. Za první, na Vysočině jsme porazili dvojici
Jana Nagyová a Andrej Babiš, kteří kandidovali ve dvojici společně do Senátu. Udělali pro to maximum, prohráli. My jsme tam porazili Andreje Babiše s Janou Nagyovou. Ještě jednou za to všem děkuju, že uvěřili mně a neuvěřili těm lžím Andreje Babiše. Lži Andreje Babiše lze dohledat, pokud to nesmazal, například na jeho statusu, který má facebookový, kde píše například, že jsem předseda regionálního sdružení ODS Vysočina. Nejsem. Například. Nebo tam píše, že jsem zaměstnancem Vysoké školy polytechnické Jihlava. Nejsem. To tam píše, to tam je napsáno, to nejsou žádné titulky z novin. A další a další lži, které říkal. Pan Andrej Babiš je lhář, usvědčený lhář, dokonce existuje webová stránka, kde jsou jeho lži sumarizovány, za tu velmi děkuju. Doporučuju všem přečíst. A to je základní informace, kterou by všichni měli vědět, až půjdou volit prezidenta.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Babiš tady dnes není.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Pan Babiš tady dnes není, když tak se tady domluvte s paní rektorkou, že byste šli spolu do duelu. Já vím, že máte téma jediné, a to je, jak dostat pana Babiše z politiky, o tom jsem prostě přesvědčena.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ano, já s ním půjdu do debaty. Velmi rád… Jediné téma pana Babiše v
senátních volbách bylo AntiVystrčil.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Kdybych já měla říkat, co o mně se napíše a co není pravda. To jako, jestli jste předsedou regionálního sdružení, nebo nejste předsedou regionálního sdružení. Já bych ještě chtěla říct, že já jsem i členkou předsednictva hnutí ANO a pan Babiš určitě nepřišel s tím návrhem, aby paní Nagyová kandidovala na Vysočině, přišla s tím organizace z Vysočiny. On s tím, on to ani nepodporoval. A myslím si, že vždycky, když jsou volby, tak je nějaká kampaň, a nalijme si čistého vína, byla vždycky férová vůči panu Babišovi? Byla férová? Byla korektní? Nebyla lživá?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Uvidíme, jaká bude ta prezidentská volba.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já hlavně co myslím, že není možný dvojí přístup. Něco vadí, billboardy, já neříkám, že to je dobře, a něco nevadí a je to běžnou součástí volební kampaně. Tak buď přistupuji ke všem stejně, a potom teda všude vezmu v úvahu, že něco je nadsazené, anebo to tak není, a pak mi to musí vadit všude, a ne v jednom případě jo a v druhém ne.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Ale to je přesně ono. Já jsem říkala, že vám to vadí v jednom případě a v druhém případě ne.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Vám nevadí, že Babiš lže. Že jsou billboardy s Putinem vám vadí. Takže buď obojí vám vadí nebo obojí vám nevadí.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Já se omlouvám, jestli jste předsedou regionálního sdružení nebo nejste předsedou regionálního sdružení...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já jsem se s tím smířil. A znovu říkám, že velmi rád s Andrejem Babišem, pokud bude mít tu odvahu, tak se setkám a můžeme si popovídat třeba i o té kampani.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám oběma. Pojďme dál. Pojďme k energetice a ekonomickým otázkám. Máme nejvyšší nárůst cen elektrické energie z celé Evropské unie. 62 %. Zároveň, než vyšla zpráva, že reálné mzdy v Česku letos klesnou nejvíc ze zemí visegrádské čtyřky. Letos o 8 a příští rok také budou klesat. Naproti tomu našim sousedům už reálné mzdy porostou příští rok. Vy jste to už zmínil, pane předsedo S
enátu, jak hodnotíte aktivitu vlády v této oblasti? Je kde přidat, co byste doporučil?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já musím ocenit to, jakým způsobem vláda zvládá všechny ty úkoly, které najednou částečně zdědila a částečně přišly, protože to zrovna nyní vyšlo. To, co zdědila, to je velmi, bych řekl, expanzivní růst výdajů, který nastavila předchozí vláda, která zejména na konci svého období významně rozdávala peníze, když to zjednoduším a můžeme to potom třeba rozvést do jiných věcí. Potom tam byl dobíhající covid. Potom tam byla ruská agrese a potom je tam předsednictví v Evropské unii. A v rámci toho si myslím, že vláda dělá maximum s tím, že samozřejmě v některý případech ta opatření, která jsou vynucena těmi okolnostmi, hned na první dobrou se nepovedou. Ale to známe všichni i prostě z rodiny, z jiných společenství. A je důležité, abychom dokázali vysvětlit, proč je děláme, případně vysvětlit, proč je potom opravujeme. A bylo by velmi dobré, kdybychom dokázali i v této celé věci spolupracovat s opozicí. A já si třeba myslím, abych nemluvil pořád jenom o opozici, že i z naší strany bychom se o to měli víc snažit, abychom se na těch věcech, které jsou důležité pro celou zemi, a je evidentní, že si je vynucuje třeba ruská agrese nebo energetická krize, abychom se na tom více s tou opozicí domlouvali a nacházeli jsme řešení, která budou konsenzuální a rychle přijatelná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když se dostaneme k energiím, konkrétně, pane předsedo, opozice volala po zastropování cen od jara, respektive od léta, potom už hodně nahlas.
Petr Fiala říkal, že to neudělá, že to je populistické a neúčinné, pak se k tomu stejně dostalo, ale ta opatření přicházela pozdě. Nebyla to chyba? Prostě my nejsme teď, když čteme, že máme nejvyšší nárůst ceny elektrické energie, kterou tady vyrábíme, kterou vyvážíme, a platíme za ni takové vysoké ceny?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Je to tak, že my podle mě správně jsme jednoznačně preferovali celoevropská řešení. Ta celoevropská řešení jsme preferovali, protože jsme v centru Evropy, jsme otevřená tržní ekonomika, nejsme někde na kraji jako Španělé nebo Portugalci, a proto pro nás zastropování v nějakém okamžiku by znamenalo, že pokud by to neudělaly státy okolo, tak vlastně by nám tu energii odebíraly kupovaly by si ji za ty lacinější ceny, protože to zastropování neznamená nic jiného než že tu cenu energie, tu reálnou, doplácí stát. To znamená my všichni. A proto si myslím, že to načasování v tom okamžiku, ve kterém se stalo, bylo v pořádku, předtím jsme měli úsporný tarif, který...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na kterém ministerstvo průmyslu pracovalo několik měsíců.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jasně a nakonec naskočil, dneska to všichni, předpokládám, vidíme na svých fakturách, že ten úsporný tarif způsobí, že zhruba 4 000 Kč dostane vlastně každá domácnost jako dotaci na energie v tom roce 2022 a zastropování začne vlastně fungovat od roku 2023. Jestli to bylo úplně přesně to načasování, jestli jsme nemohli prostě se chovat rychleji, možná ano, ale bylo to podle mého názoru maximum možného. A já znovu říkám, že to hledání toho řešení nebylo vůbec jednoduché a jestli to bylo možné udělat rychleji, aniž by to znamenalo rozvrat naší ekonomiky a zásadní zadlužení budoucích generací. Já si myslím, že nikoliv, že my vždycky musíme, jako ta ekonomika, která je velmi otevřená, velmi závislá na ostatních, vyčkávat a snažit se prostě především nalézat celoevropská řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A paní poslankyně Mráčková Vildumetzová, vy jste po stropu na ceny plynu elektřiny volali dlouho, zhruba od léta to zmiňoval pan Karel Havlíček. A bude to potřeba i v roce 2024 podle vás?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
My hlavně voláme, aby došlo ke zastropování cen u výrobců, ale my jsme zastropovali...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na tu cestu vláda nešla.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Na tu cestu vláda nešla. My po ní voláme stále. A řekla jste správně, že ještě před volbami na konci srpna řekl pan premiér i pan Síkela, že cesta k zastropování není na stole, že zastropování není potřeba. A energetický tarif, mohli bychom se bavit, projednávali jsme ho v Poslanecké sněmovně nebo respektive vláda přišla, že bude energetický tarif, že tam půjde 60 miliard, pak to bylo zase všechno úplně jinak. A jako neskutečný chaos. A já bych chtěla říct, že bude obrovský problém ohledně firem, protože v rámci firem se vůbec nepomáhá. Vláda teď vidí, co se děje v Německu, které chce dát 200 miliard euro, a i velkým firmám, a tak dál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pan ministr Síkela v pátek poprvé připustil, že MPO, ministerstvo průmyslu a obchodu, zvažuje cenový strop i pro firmy. On řekl, že zhruba ve stejné výši 3000 u plynu. 6000 u elektřiny bez těch poplatků. Má to vaši podporu?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
No samozřejmě, vždyť tom voláme už několik měsíců a je nutné si uvědomit, že firmy mají zafixované svoje ceny energií do konce roku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Většina firem.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Většina firem, a když se podíváte na průzkumy, tak 57 % firem je připraveno po Novém roce propouštět zaměstnance. Je to průzkum a je to číslo jako velmi kritické a měla by se vláda nad ním zamyslet. A když tady pan předseda Senátu říká, ano, byl tady covid a já si také pamatuju, že opozice v tu dobu předložila pandemický zákon a pan premiér Babiš se sešel s tou opozicí, jednal s nimi o tom pandemickém zákoně. Já jsem si za celou dobu nevšimla, ty návrhy, které předkládáme ve Sněmovně, že by si pan ministr průmyslu a obchodu sedl s panem Havlíčkem, nebo že by nás jako stínovou vládu, která každý týden zasedá, že by třeba řekli, sejdeme se s vámi. Já jsem sama byla ve Sněmovně, kdy jsem na konci roku, na konci roku, prosila Sněmovnu, ať se zamyslí nad tím snížením DPH na energie, které prosadila paní Schillerová, říkala jsem, pojďme, přijďme s tímto řeším třeba na leden, na únor, pak to zrušme, když najdeme lepší řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili máte pocit, že vás vláda neposlouchá, že nebere v potaz vaše návrhy.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Vůbec. Když vidím, jestli můžu ještě jednu reakci, protože inflace, zdražování energií, se nám teď velmi promítá do zdražování potravin.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Můžu? Fakta.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Fakta. A chci říct, že my jsme třeba předložili návrh zákona na snížení DPH na potraviny. Leží v Poslanecké sněmovně. Pane předsedo, určitě chodíte nakupovat. Já jsem maminka malého syna, a když jste tedy teď zvedli přídavek na dítě o 200 Kč, tak pro mě je to, omlouvám se, výsměch všem těm maminkám samoživitelkám a těm rodinám. Za 200 Kč si nekoupí ty rodiny vůbec nic. Víte, kolik stojí sunar? Víte, kolik stojí pleny, za to si nekoupíte vůbec nic.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte reagovat, pane předsedo, a potom bude otázka k firmám.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Je to jednoduchý. Fakta. Pan prezident vrátil do Poslanecké sněmovny návrh na změnu státního rozpočtu. Víte, v čem ta změna spočívala? V tom, aby do státní rozpočtu bylo přidáno 30 miliard pro velké firmy na zvládnutí energetické krize a 8 miliard na úsporný tarif pro maloodběratele. Víte, jak při hlasování o vetu hlasovalo hnutí ANO? Nepodpořilo to. To znamená, nepodpořilo to, aby do státního rozpočtu a do jeho změny přibylo 38 miliard korun pro maloodběratele a velkoodběratelé elektřiny atd. První fakt. Takže to je realita. To můžeme ověřit. Takhle to bylo. Prostě hnutí ANO tady vykládá, jak bude pomáhat a pak, když má hlasovat a pomoci, tak se tak nestane. Druhá věc. Nezastropování ceny výroby energie. Prošla v pátek změna energetického zákona, která říká, že pokud pro různé výrobce bude překročen tržební strop megawatthodiny, tak co všechno, co prodá ten výrobce té elektřiny nad ten tržební strop, bude z 90 % vráceno státu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Odvodu ano.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jinými slovy to zastropování výroby tady existuje, je v jiné podobě, než si to třeba představovalo ANO, ale existuje tady tržební strop...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, k tomu energetickému zákonu...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
... Tady bylo řečeno, že není zastropována výroba elektrické energie. Je zastropována už, teď to půjde do Senátu jiným způsobem...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V tom
senátu budete to mít vaši podporu? Podporu ODS?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já předpokládám, že to bude mít naši podporu, protože jsou tady vlastně 2 věci, které by měly zabezpečit, aby cena elektrické energie nebyla přemrštěná a aby se na tom nikdo neobohacoval. První je u výrobce, že pokud výrobce začne prodávat megawathodinu, a je rozdíl, jestli je to jaderná elektrárna nebo uhelná, nad nějaký tržní strop, tak 90 % z toho odevzdává, 10 mu zůstává. Jinými slovy nemá pro něj velký význam, aby se snažil prodat nekřesťansky, a když potom to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, podle opozice tam hrozí dvojí zdanění...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
... A potom, když ten distributor dostane od toho výrobce tu energii za tuhle zastropovanou cenu, tak ji zase prodává a může zase se ziskem nepřiměřeným, nekřesťanským, tak tam je windfall tax, která říká - tak, vážení přátelé, z toho nepřiměřeného zisku my si vezmeme 79 %, čili 60 + 19, a to jsou vlastně 2 kroky, které by měly vést k tomu, že nedojde k tomu, že někdo tady bude prodávat elektrickou energii za nekřesťanské peníze. Trvalo to nějakou dobu, než jsme se k tomu dostali, ale teď to máme na stole.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak vy říkáte, že to je dvojí zdanění a že je to možná protiústavní.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Je to protiústavní, s největší pravděpodobností. Chci říct rozpočet, který nám vrátil pan prezident, jsme nepodpořili především z toho důvodu, že jsme dali řadu pozměňovacích návrhů v rámci jednotlivých resortů. A chtěla bych vám říct, že když pan Síkela předložil energetický zákon, že se tedy zastropují ceny energií na 3 Kč na plyn a 6 Kč na elektriku, tak náš Karel Havlíček předložil pozměňovací návrh, aby to byla koruna padesát a tři koruny, a víte, co jste v té Poslanecké sněmovně udělali? Že je ten návrh nehlasovatelný. Nechali jste si tam najít stanovisko legislativy, že je nehlasovatelný, a víte proč? Protože jste se báli, jak by někteří možná koaliční poslanci hlasovali. Podle mého názoru to nevysvětlujte dobře. A jde především o to, že vy jdete velmi složitým systémem dvojího zdanění, protiústavností, v legislativní nouzi atd., a přitom my říkáme zastropovat ceny u výrobců a za druhé – máme tady nerozdělený zisk ČEZu. Máme tady dividenda ČEZu a ty si mohla klidně ta vláda vzít a mohla je použít na řešení té energetické krize. Proč to neudělala? Proč to nejde jednoduchým řešením? Vy nám vyčítáte, že jsme v rámci covidu pomáhali. Ano, psalo se určitě, že jsme třeba pomohli i někomu, kdo třeba v takové míře tu pomoc nepotřeboval, a byla ta pomoc rychlá. Ta vaše pomoc prostě rychlá není a ti lidé se dostávají do těch existenčních problémů. Vždyť podívejme se opět zase na ty průšvihy.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Spíše pro diváky, když vrátí prezident návrh zákona, nelze přijímat žádné pozměňovací návrhy. Buďto vezmete, jak to je, nebo ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, paní poslankyně. Promiňte, máme poslední čtyři minuty. Paní poslankyně, pane předsedo, já se chci dostat ještě k pomoci firmám. To, co říkala paní Mračková Vildumetzová, že vláda neposlouchá návrhy opozice. Teď to vidíme, ministerstvo průmyslu říká, že možná zváží cenový strop, odmítalo to až doteď. Firmy potom velmi volaly, i když diplomaticky, protože se bály znervózňovat banky o jejich úvěrech atd. Opozice za vás za to tepe celé měsíce. Není to tak s tím cenovým stropem pro domácnosti, že jste počkali, že vláda počkala, až jde opravdu do tuhého, což podle průmyslníků opravdu jde, a teď to zvažuje vláda?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Asi tady nevím, jestli to i diváci sledují. Německo řeklo, že dá 200 miliard euro na...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Další, ale už asi před 6 týdny, ano.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
A v tom okamžiku Německo, protože je největší a nejprůmyslovější zemí v Evropě, tím pádem určuje další politiku v oblasti energetiky. A na to my reagujeme, a v tom okamžiku pan ministr Síkela říká dobře – v tomhle tom okamžiku, když je to takhle, tak my také pojďme do zastropování ceny energií na stejné úrovni pro velkoodběratele, jako mají malé odběratelé. Ale nemůžete to udělat před tím Německem, protože to nejde, protože obecně to i odporuje evropské směrnici, a vy nemůžete ten svůj vnitřní trh…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nejde jen o Německo, ještě dál je Chorvatsko například, kde už mají zvážené stropy pro velké firmy.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
... Vnitřní trh uspořádat jinak, než jsou pravidla Evropské unie. A pokud my předsedáme Evropské unii, tak se tak musíme chovat. A tohle to, ta podpora velkoodběratelů, bude vyžadovat notifikaci. A vy té notifikace, toho aby to tak mohlo být, nedosáhnete, pokud nebudete mít podporu Německa, Francie a dalších zemí. A tohle to bylo zřejmé teprve tehdy, když Německo udělalo ten svůj krok, aby se mohlo jednat obecně o nějakém zastropování ceny pro ty velkoodběratele. Já v tom nevidím problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Mráčková.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Pan Fiala řekl, že to bude vyjednáváno na celoevropské úrovni. Vidíte, co udělalo Německo, my reagujeme 6 týdnů potom v rámci toho, že je vysoká inflace, tak pan Stanjura vybral jenom na daňových příjmech o 130 miliard více, které má v tom rozpočtu. Ano, tak ty peníze by mohl vrátit lidem. Znovu říkám, jsou tady dividenda ČEZu, nerozdělený zisk, a my neustále říkáme, že je nutné jít jednoduchou cestou. Ta cesta, kterou v tuto chvíli vláda jde, je velmi složitá, je na tenkém ledě. My jsme přesvědčeni o tom, že to je dvojí zdanění, že to je protiústavní, předloží se to ve stavu legislativní nouze. To nelze ani projednávat ve stavu legislativním nouze. A poslední argument, že řada firem odvádí dividenda z naší České republiky. Podle těch čísel minulý rok to bylo asi 170 miliard, teď už jenom za první 3 čtvrtletí odešlo na dividendách z České republiky 230 miliard, a to je taky jasný signál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední, prosím, velmi krátká reakce k dividendě, pane Vystrčile.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Windfall tax je přesně to opatření, které by mělo zamezit odvádění těch zisků, protože nebudou, protože budou zdaněny windfall tax. Čili to je jedna z věcí, na kterých vláda pracuje...

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Ale ony si to zase ty firmy vyvedou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Obecně, prosím pěkně, nevěřte tomu, že na energetickou krizi a na tu situaci, která dneska existuje, existují jednoduchá řešení, neexistují jednoduchá řešení. A přece je logické, že pokud se někde bojuje, pokud prostě někde lidé přicházejí o život, a je to v Evropě, tak se to do té Evropy promítne, a že to nemůže být tak, že se nás to vůbec nedotkne. Není možný, že natiskneme peníze a budeme se mít lépe. Není to tak.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Ty ostatní státy to řeší a mají tu cenu energie úplně jinou. Podívejme se na to – Polsko 3500 Kč za megawatthodinu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:

Nejsou na tom lépe. Dávala jste nám za příklad Maďarsko a Maďarsko má 20 % inflaci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám děkuji pane předsedo senátu, paní poslankyně, děkuju vám, že jste byli hosty Partie. Za malou chvíli v diskusi, v tom tématu budeme pokračovat velkou politickou diskusí.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu. Děkuju, že jste tady byl.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Děkuju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO. Také děkuji.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně /ANO/:
Také moc děkuju a přeju všem krásnou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
My se za chvíli uvidíme na CNN Prima News velké ve politické diskusi. Budu se na vás těšit. Na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR