MUDr. Jan Machač

Přispět na kampaň

Politická příslušnost: BEZPP

Životopis

MUDr. Jan Machač se narodil 8. 6. 1950 v rodině lékařky a právníka. Jeho otec JUDr. Jan Machač stejně jako dědeček Jan Machač byli v 50. letech odsouzeni za protistátní činnost na 6 a 12 let vězení. MUDr. Jan Machač má dva bratry, oba lékaře. S manželkou, která je též lékařkou, má dvě děti, dcera je architektka, syn lékař.

Vystudoval SVVŠ Elgartova v Brně – sportovní hokejovou třídu. Následně byl přijat na Lékařskou fakultu v Brně, promoval v roce 1974. Po promoci nastoupil jako lékař na gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Boskovicích. Od roku 1983 do roku 1993 působil v nemocnici Vyškov, kde byl od roku 1991 primářem gynekologicko-porodnického oddělení. Od roku 1993 nastoupil na funkci primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Boskovice, s. r. o., kde působí doposud.

V roce 1994 provedl v nemocnici Boskovice první laparoskopickou supracerv. hysterektomii v republice. V 90. letech publikoval na téma operační gynekologie, vedl operační kurzy v ČR i v zahraničí (SRN, Francie, Polsko).

V roce 1989 se stal mluvčím OF ve Vyškově. Po roce 1994 byl účasten v komunální politice, 4 roky v městské radě, poté zastupitel za ODS a KDL. Opakovaně zvolen prezidentem OS České lékařské komory za okres Blansko (tuto funkci vykonává dosud). Je dlouholetým členem Rotary klubu. Mezi jeho zájmy patří sport (hokej, tenis, veslování, v posledních 10 letech hlavně golf), ale také kultura. Je sběratelem obrazů, milovníkem vážné hudby a historie.