31. července 2013

Velehradských Dnů lidí dobré vůle se tradičně zúčastnil i Libor Lukáš

Tradičních cyrilometodějských Dnů lidí dobré vůle, konaných u příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje a jejich příchodu před více nežli 1 150 lety na Moravu se na Velehradě zúčastnil, tak jako každoročně, i Libor Lukáš se svou chotí.

Navštívil jak večerní koncert lidí dobré vůle, odvysílaný Českou televizí, tak se druhý den zúčastnil Národní poutní mše, jíž na Velehradě cyrilometodějské oslavy vyvrcholily.

„Velmi bych si přál, aby se toto památné místo, na němž před více než jedenácti stoletími vzklíčilo na Velké Moravě křesťanství prostřednictvím svatých Cyrila a Metoděje, stalo novou duchovní inspirací pro řešení aktuálních problémů nejenom v naší zemi, ale i v Evropě a možná i na celém světě,“ uvedl Libor Lukáš.

„Rád bych taktéž vyzvedl, ocenil a vyjádřil poděkování a vděk všem organizátorům, potažmo dobrovolníkům, kteří se podíleli na přípravě Dnů lidí dobré vůle, a zabezpečili tak velmi zdařilý průběh celé akce, která letos slavila,“ dodal Libor Lukáš.

„Velehrad, to je pohlazení na duši, načerpání energie, ale i zrození nových přátelství ve vzájemném lidském porozumění," uzavřel Libor Lukáš, který Vás zároveň zve na Velehrad, protože je zde co k vidění.

Cílem oslav je vybudování obecného povědomí o Cyrilu a Metoději, o přínosech jejich misie v oblasti kultury, náboženství, písma, vzdělanosti apod. "Oslavy nemohou být chápány jako čistě církevní, protože věrozvěstové stáli také u počátků naší státnosti. Oslavy nemohou být ani pouze české nebo moravské, protože cyrilometodějská misie sehrála roli v dějinách většiny slovanských národů," řekl mj. o projektu prof. Petr Piťha.

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady