8. března 2023

Senátorský klub ODS a TOP 09: Novela zákona je odpovědná s ohledem na situaci, v níž se jako společnost nacházíme

(www.ods.cz) Novela valorizace důchodů zamířila do Senátu. Hlasování senátorů a senátorek v senátorském klubu ODS a TOP 09 o novele zůstává volné.

„Troufám si tvrdit, že dnešní schůze Senátu bude monotematická. Předpokládám, že se budeme většinu času bavit o bodu, který by měl být zařazen jako první bod, a to je novela zákona, která se týká valorizace důchodů. Bavili jsme se o ní včera na senátorském klubu v několika rovinách. První je rovina věcná, tzn., to, co nám hrozí, pokud by červnová valorizace proběhla tak, jak je aktuálně v platném znění zákona o důchodovém zabezpečení. Zde se opravdu nebavíme jen o 20 miliardách Kč. V letošním roce jsou to další desítky milionů, ale v horizontu příštích 10 let by to mohlo být až 600 miliard Kč. To je v podstatě věcná rovina, kde jsem nezaznamenal žádný věcný problém. Složitější diskuse je o proceduře, ať už o projednávání ve stavu legislativní nouze, případně o retroaktivitě. Jedná se o aktivitu Poslanecké sněmovny. My se o způsobu projednávání ve Sněmovně nebavíme, protože máme jiný mechanismus projednávání, tzn. projednávání ve zkráceném režimu a o tom budeme také hlasovat. Po diskusi na včerejším senátorském klubu, která trvala zhruba 3 hodiny, mohu říci, že náš klub většinově podpoří tuto novelu tak, jak k nám doputovala z Poslanecké sněmovny,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Novelu jsem ve výboru podpořil. Novelou zákona jsem se hlouběji zabýval více než čtrnáct dnů, včetně bohaté diskuse během konference MPSV. Novela zákona je odpovědná, především a s ohledem na situaci, ve které se jako společnost právě teď nacházíme,“ doplnil senátor a předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS).