14. srpna 2020

ODS: Situace na železnici je mimořádně vážná. Řešit by ji měl nový ministr na plný úvazek

(www.ods.cz) ​​​​​​​Po sérii dopravních nehod označuje ODS situaci na železnicích za mimořádně vážnou. Na plénu Poslanecké sněmovny budou občanští demokraté žádat ministra dopravy Havlíčka o aktuální informace o železniční bezpečnosti. Poslanec Jan Bauer současně upozornil, že v legislativním procesu je novela zákona o dráhách, která transponuje mimo jiné evropskou směrnici o bezpečnosti. Jako její zpravodaj bude iniciovat mimořádné jednání sněmovního hospodářského výboru pouze o tomto bodu za účasti zástupců Ministerstva dopravy, Drážního úřadu i Českých drah.

„Premiér Babiš a ministr Havlíček prý skoro nespí, tady se ale zatím ještě neprobudili. Situace na české železnici je mimořádně vážná a vláda ji nesmí déle přehlížet. Od ministra budu chtít slyšet, jaká bezprostřední i dlouhodobější opatření ke zvýšení bezpečnosti ministerstvo chystá. A je namístě ptát se, kolik dopravních nehod se ještě musí stát, než premiér Babiš jmenuje ministra dopravy na plný úvazek, který bude schopný zakročit,“ uvedl poslanec ODS a člen sněmovního hospodářského výboru Jan Bauer.

„Nehod na českých železnicích bylo v uplynulých týdnech opravdu mnoho, proto je nejvyšší čas tuto závažnou situaci vyřešit. Lidé musí co nejdříve získat zpět ztracenou důvěru v bezpečnost tohoto způsobu dopravy. V opačném případě budou upřednostňovat dopravu vlastním automobilem, čímž dojde k obrovskému zatížení silnic a zhoršení už tak špatné dopravní situace. Ministr dopravy svoji práci nezvládá, po sedmi letech vlády hnutí ANO je tento resort v katastrofálním stavu. Post ministra by měl obsadit někdo, kdo se bude dopravě v ČR věnovat na plný úvazek,“ sdělil poslanec ODS a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha.