3. února 2020

ODS: Chaos v dopravě musí skončit. Šmírování řidičů odmítáme

(www.ods.cz) ​​​​​​​Chaos, nekompetentnost, nezvládání klíčových problémů a matení veřejnosti. Takové je podle občanských demokratů ministerstvo dopravy pod vedením hnutí ANO. Za velmi znepokojivé považuje ODS také zjištění, že elektronická dálniční známka mohla být jen krycím manévrem pro masivní sledování občanů.

„Typické ANO na ministerstvu dopravy! Nejdřív slib jedniček s nulovou sazbou mýta, nakonec pěkně naplno! Pak pokus o e-shop a distribuci dálničních známek za téměř miliardu a nakonec zrušení tendru na mýtného auditora, který samo vypsalo. Jak to bylo? Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla? Nemehla z ANO?“ říká poslanec ODS Stanislav Blaha.

„Se znepokojením jsem zaznamenal dnešní informace webu Seznam Zprávy o tom, co mělo být skutečným účelem systému elektronických dálničních známek. Jestli je pravda, co web uvádí, je to zcela zjevně pokus přiblížit fungování státních informačních systémů směrem k Velkému bratru v čínském stylu. Zdá se být nemožné, že by o těchto skutečnostech nebyl informován předseda vlády Andrej Babiš. A pak by se v jiném světle – jako pokus odvést pozornost od šmírovacího pozadí celé kauzy – jevilo i ono rychlé odvolání ministra Kremlíka kvůli údajnému předražení zakázky a teatrální vyvolání diskuse o sloučení ministerstva dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu a později o jejich současném vedení jedním ministrem. Proto se premiéra Babiše ptáme, jestli o této utajované funkci věděl. A jestli ano, zda s tímto šmírovacím systémem zaměřeným nikoli na zločince, ale na všechny občany ČR souhlasil? A pokud s ním nesouhlasil, protože hájil zájmy občanů, jak je možné, že se tato funkce v systému objevila? Řídí ještě vláda tajné služby, nebo tajné služby řídí vládu?“ uvedl Martin Kupka, místopředseda ODS.