22. října 2014

Vládní návrh může zničit malé cestovky. ODS požaduje změnu

Poslanecká sněmovna projedná vládní návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu, v němž vláda navrhuje zavést minimální pojistné limity pro cestovní kanceláře ve výši, která je likvidační pro malé cestovky a naopak nedostatečná pro velké kanceláře.

ODS bude navrhovat změnu, která by povinné limity vypustila. Cestovním kancelářím by tak dál zůstala stávající povinnost mít uzavřené pojištění.

Vláda navrhuje minimální limity ve výši 1 milion korun pro autokarové zájezdy a 4 miliony pro letecké zájezdy. Podle Jany Fischerové, poslankyně ODS a členky sněmovního podvýboru pro cestovní ruch, jsou tak vysoké limity pro mnohé cestovní kanceláře likvidační: „Tyto paušální limity by byly nespravedlivé a likvidační pro malé specializované cestovní kanceláře a zároveň zcela neúčinné pro případ úpadku středních a větších cestovních kanceláří. Minimální limity hrubě narušují rovnováhu přístupu podnikatelských subjektů na svobodný trh,“ konstatuje Jana Fischerová.

Návrh ODS na vypuštění minimálních pojistných limitů podporují i pojišťovny a asociace cestovních kanceláří. Ty by naopak souhlasily například s důslednější a častější kontrolou finanční situace cestovních kanceláří ze stran pojišťoven, se kterými mají uzavřenou smlouvu. Současně volají po tom, aby existovaly i další formy garancí v případě úpadku cestovních kanceláří – zejména společný garanční fond. O ničem takovém však vládní návrh neuvažuje.

Jana Fischerová upozorňuje i na to, že pokud vládní novela vstoupí v platnost v původně navrhované podobě, přestanou automaticky platit všechny pojistné smlouvy uzavřené před účinností zákona. V praxi by to znamenalo, že by řada cestovních kanceláří zůstala nepojištěná, protože by v krátkém čase nemohly stihnout uzavřít nové pojišťovací smlouvy. „Tím by nejvíce trpěli zákaznici cestovních kanceláří, kterým by se významně zdražila dovolená. Znamenalo by to destrukci celého odvětví ve prospěch zahraničních cestovních kanceláří a v neposlední řadě by to způsobilo výpadek příjmů státu na DPH a dani z příjmu. Navíc by se stát velmi pravděpodobně vystavil nebezpečí hromadné žaloby ze strany podnikatelských subjektů českého cestovního ruchu,“ uzavírá Jana Fischerová.
Ing. Jana Fischerová, CSc.

poslankyně PČR
zastupitelka