24. února 2024

Zástupci českého parlamentu si připomněli druhé výročí od eskalace ruské agrese na Ukrajině

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou společně uctili památku obětí ruské agrese na Ukrajině. U příležitosti druhého výročí od začátku eskalace této války společně s dalšími senátory a poslanci položili květiny u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze. Pietního aktu se zúčastnili také zástupci velvyslanectví Ukrajiny v České republice.

„Lidé na Ukrajině bojují za nás, za naši svobodu a budoucnost. Důležitější než si připomínat výročí, je Ukrajinu trvale podporovat. Česká republika to stále dělá a musíme v tom pokračovat. Protože jedině pokud budeme Ukrajinu podporovat, tak má šanci proti Rusku zvítězit, a to je zásadní i pro nás. Pokud by se tak nestalo, tak by se ty mocenské choutky Ruska zvýšily a zároveň by také dostaly inspiraci další totalitní země,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová k tomu dodala: „Taras Ševčenko je autorem myšlenky, že nemáme bojovat s neštěstím, ale s tím, kdo ho způsobuje. Ukrajinci dnes a denně dokazují, že jsou skutečnými dědici jeho odkazu. Už dva roky statečně čelí Putinově „třídenní speciální vojenské operaci“ a svůj boj proti ohromné přesile nevzdávají. Jejich boj je ale i naším bojem a my v něm i přes narůstající únavu nesmíme polevit nebo si nechat namluvit, že Putin ve skutečnosti není agresorem a hlavním původcem neštěstí na Ukrajině.“

S předsedy obou parlamentních komor uctili památku obětí ruské agrese na Ukrajině také 1. místopředseda horní parlamentní komory Jiří Drahoš, místopředseda Tomáš Czernin a předseda školského výboru Jiří Růžička. Za Poslaneckou sněmovnu se zúčastnili také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová a předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček. Pietního aktu se rovněž zúčastnil chargé d'affaires Ukrajiny v ČR Vitalii Usatyi, který České republice poděkoval za trvající podporu nejen Ukrajině, ale také ukrajinským uprchlíkům žijícím v Česku.

Ukrajinský básník Taras Ševčenko, který má sochu na pražském náměstí Kinských, je pro Ukrajince symbolem jejich země, kultury a nezávislosti.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR