16. ledna 2024

Předseda Senátu Vystrčil: Palach probudil národ k péči o demokracii a připomínce být sebevědomým národem

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil navštívil pracovně Děčín. Kromě dopoledních piet u Karolina Univerzity Karlovy a na Václavském náměstí v Praze uctil památku studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy, také v Ústeckém kraji u příležitosti odhalení pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce. Rovněž se zde setkal s primátorem města Jiřím Andělem, zúčastnil se křtu knihy „Romance z druhého břehu“ a navštívil Střední školu zahradnickou a zemědělskou Antonína Emanuela Komerse.

„Byl to významný den, kdy Jan Palach probudil národ k tomu, aby si uvědomil, že nelze nepečovat o svobodu, a že pokud národ žije pod tlakem a je podřízen, tak vlastně život není životem. Já jsem rád, že jsem tady se svými kolegyněmi a kolegy, senátorkami a senátory v takovém počtu, protože jsem přesvědčen, že právě Senát si uvědomuje důležitost demokracie a důležitost toho, abychom pomáhali i těm, kde mají dneska demokracii a svobodu ohroženou,“ uvedl k pietě na Václavském náměstí předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Jednou z hlavních událostí v Děčíně bylo slavnostní odhalení pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta Davida Vávry před evangelickým kostelem. Předseda horní komory v projevu sdělil: „Když vidíme tu hvězdu na památníku, tak si musíme vzpomenout na hvězdu, která ukazuje směr. Ukazuje, kudy máme jít. V tomto smyslu je plamen i hvězda symbolem Jana Palacha a Jana Zajíce, kteří nám ukazovali, kudy máme jít a byli zoufalí, že se tak neděje, že se pak zapálili. Hvězda je tady nadějí.“

Předseda Vystrčil se také setkal s primátorem statutárního města Děčín Jiřím Andělem a jeho náměstky. Společně debatovali o historických zajímavostech i aktuálním dění, mj. o financování města.

Na křtu knihy litevského židovského autora Grigorije Kanoviče „Romance z druhého břehu“ v Městské knihovně Děčín pronesl předseda Vystrčil proslov: „Dnes je významný den České republiky – upálil se Jan Palach, který nám svým činem připomněl, že máme být sebevědomým národem, pokud je to potřeba. V knize je věta maminky: ‚Člověk žije do té doby, dokud si pamatuje, co nesmí za žádných okolností zapomenout.‘ My nesmíme za žádných okolností zapomenout na Jana Palacha a na to, co jsme prožili.“ Uvedení českého překladu knihy proběhlo za účasti velvyslance Litvy v ČR Laimonas Talat-Kelpša i syna autora. Předseda Senátu dodal: „Jsem velmi rád, že jsem se křtu mohl zúčastnit, protože mezinárodní spolupráci, pokud má fungovat dobře, je nutné rozvíjet i na městské úrovni, nejen na té vládní. A to také v oblasti kulturní – kultury se mají propojovat, kultury se mají poznávat.“

V rámci návštěvy Děčína zavítal rovněž na Střední školu zahradnickou a zemědělskou Antonína Emanuela Komerse. Zde ho čekala beseda se studenty a setkání s vedením školy. S žáky diskutoval o veřejném dění a způsobu, jak ho ovlivnit. S učiteli zase psychickou odolnost současné generace a jak ji posílit.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR