15. ledna 2024

Spolupráce v rámci V4 a povolební situace v Polsku byly hlavními tématy návštěvy předsedy Senátu Vystrčila v polském parlamentu

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes pracovně navštívil Polsko. Do Varšavy ho pozvala nová předsedkyně polského Senátu Małgorzata Kidawa-Błońska. Předseda Vystrčil se setkal také s novým maršálkem polského Sejmu Szymonem Hołowniou. Mezi hlavními tématy obou jednání byl vývoj politické situace v Polsku po podzimních volbách nebo parlamentní spolupráce na úrovni uskupení Visegrádské čtyřky.

„V současné době je předsednickou zemí Visegrádské čtyřky Česko, potom bude předsednictví přebírat Polsko, a proto jsme se s oběma šéfy polského parlamentu bavili o tématech, která bychom chtěli a měli probírat 29. února na setkání zástupců aliance V4 v Praze. Ta témata byla celkem jasná, jednak to je aktuální situace na Ukrajině a případná možnost její společné podpory, včetně bližších kontaktů s představiteli ukrajinského parlamentu. Dalším tématem byla podpora k rozšíření Schengenského prostoru, například o Bulharsko nebo Rumunsko, ze strany V4,“ řekl předseda českého Senátu Miloš Vystrčil k pracovním jednáním v Polsku.

S novými předsedy obou komor polského parlamentu se Miloš Vystrčil setkal po podzimních volbách v Polsku poprvé. S předsedkyní polského Senátu Małgorzatou Kidawa-Błońskou, která Vystrčila do Varšavy pozvala, mluvili kromě Visegrádské čtyřky také o aktuální situaci nejen na Ukrajině, ale i v Pásmu Gazy. Předsedkyně Kidawa-Błonská na schůzce zdůraznila, že v podpoře Ukrajiny se nesmí polevit. Předseda Vystrčil navíc věří i v další spolupráci českého a polského Senátu: „Očekávám velmi dobrou spolupráci na úrovni Senátu a byl bych velmi rád, kdyby tomu tak bylo na úrovni celého českého parlamentu. Za český Senát vidím velmi dobrý potenciál v pokračování velmi dobré spolupráce. Byl jsem ujištěn, že způsob komunikace a obhajoby našich společných hodnot, které prezentoval i jeho bývalý předseda Tomasz Grodzki, bude polský Senát prezentovat dál.“

Ještě před jednáním s předsedkyní polské horní komory se Miloš Vystrčil setkal s maršálkem Sejmu Szymonem Hołowniou. Také s ním hovořil o aktuálních tématech jak v rámci zahraniční politiky, tak v rámci polské politiky – například o vládnutí velké polské koalice či o situaci ve veřejnoprávních médiích.
 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR