4. prosince 2023

Předsedové obou komor českého Parlamentu přijeli do Izraele, vyjádří tam podporu v boji s terorismem

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou dnes ráno přicestovali na jednodenní pracovní návštěvu Státu Izrael. Parlamentní delegace navštíví místa, kde teroristé z hnutí Hamás 7. října zaútočili na izraelské civilisty. Jednat budou také s předsedou izraelského Knesetu Amirem Ochanou a předsedou Zahraničního a obranného výboru Knesetu Juli Edelsteinem.

„Na pozvání předsedy Knessetu Amira Ochany jsme s Markétou Pekarovou Adamovou přiletěli na Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu. V Izraeli chceme symbolicky stát po boku lidem, kterým kruté teroristické útoky Hamásu vzaly vše. Budeme se také ptát na to, jak válku co nejrychleji ukončit. V každém konfliktu nejvíce trpí nevinní a není mnoho jiných regionů, který v posledních dekádách zažil tolik utrpení. Jak řekl David Ben-Gurion, izraelský otec-zakladatel, „kdo nevěří na zázraky, není realista.” I já chci věřit, že se podaří dosáhnout míru, i když je to dnes těžko představitelné,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Naše země stojí pevně za jednoznačným odsouzením brutálních útoků teroristů z hnutí Hamás proti izraelskému civilnímu obyvatelstvu. Plně podporujeme právo Izraele na ochranu svých obyvatel a sebeobranu za účelem zabránění Hamásu v pokračování ničím neospravedlnitelného násilí a šíření teroru,“ dodala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Oba čeští ústavní činitelé navštíví rovněž zraněné vojáky v místní nemocnici či zaměstnance české ambasády v Tel Avivu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR