7. července 2023

Interview ČT24: Česko bude jednoznačně podporovat pozvání Ukrajiny do NATO

(ČT 24) Česko podporuje a bude podporovat jednoznačné vyjádření summitu Severoatlantické aliance, které bude pozváním Ukrajiny do NATO, uvedl v pořadu Interview ČT24 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v souvislosti s nadcházejícím summitem Aliance ve Vilniusu. Vystrčil zmínil, že vstup do NATO nebude okamžitě, protože to není možné, dokud zuří válka. „Ukrajina by ale měla mít jistotu, že se s ní počítá,“ podotkl.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal ve čtvrtek a v pátek v Praze. Z Česka si odváží příslib vojenské pomoci i diplomatické podpory v rámci NATO. „Je otázkou času, kdy se stane členem NATO. Tento typ zprávy by měl ze summitu vzejít a já doufám, že vzejde, protože všechno ostatní by bylo oslabení demokratického světa, oslabení NATO,“ míní Vystrčil.

Dodal, že úkol, který stojí před zástupci jednotlivých zemí Aliance, je obtížný. „Doufám, že se nalezne takové vyjádření podpory, které bude přijatelné jak pro členské země NATO, tak pro Ukrajinu,“ konstatoval Miloš Vystrčil s tím, že Ukrajina si uvědomuje, že tu jsou určité mantinely.

V souvislosti s vojenskou pomocí Ukrajině, která má mimo jiné zahrnovat výcvik ukrajinských pilotů na stíhacích bombardérech F-16, předseda Senátu Miloš Vystrčil podotkl, že musíme Ukrajině maximálně pomáhat. „Je to v našem zájmu. Je to v zájmu toho, abychom tu dokázali dále normálně a civilizovaně žít a abychom se nedočkali podobného osudu, jaký by postihl Ukrajinu, pokud bychom ji nepodporovali.“

Vystrčil podotkl, že Česko nemá jinou možnost, ačkoliv se objevují výhrůžky jadernou odvetou. „Ty výhrůžky nepocházejí jen z Ruska, ale někteří lidé i u nás vyhrožují podobně. Já jsem ale přesvědčený, že my nemáme jinou možnost než maximálně podporovat Ukrajinu, protože pokud budeme dělat něco jiného, tak oslabujeme i sami sebe,“ uvedl s tím, že pokud má Česko zbraně a možnosti, tak by mělo pomoci.

Političtí představitelé by se také podle Vystrčila měli zlepšit v komunikaci a pomoc Ukrajině více vysvětlovat. „Ta pomoc není jen o tom, že vyřešíme současný stav, pomůžeme Ukrajině získat nazpět území, je to i o další existenci EU, o další naší existenci v EU, ochraně našich hodnot a o tom, abychom dokázali i v rámci svobodného demokratického světa spolupracovat,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vystrčil dodal, že na světě je většina režimů, kde nejsou dodržována lidská práva a svobody. „Pokud chceme, aby ta naše menšina zůstala silná, případně se rozšířila, tak pomoc je jednou z možností, jak toho dosáhnout.“

Miloš Vystrčil zmínil, že pokud by se objevila možnost jednat s Vladimirem Putinem za předpokladu, že by to bylo výhodné pro Ukrajinu, tak nelze bez ní. „Pokud Ukrajina řekne, že tato jednání jsou pro ni přijatelná, tak si dovedu představit, že my bychom ta jednání podporovali. Ale nedovedu si představit, že bychom jednali bez Ukrajiny o Ukrajině,“ dodal.

Přepis rozhovoru:

Martin JONÁŠ, moderátor:
16 hodin strávil v České republice Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident si z Prahy odváží příslib nejen další vojenské pomoci, ale také diplomatické podpory při nadcházejícím klíčovém summitu NATO ve Vilniusu. Jak rychle má být Ukrajina členem obranného paktu? A jak rychle členem Evropské unie? Odtikává českým politikům čas ohledně veřejného mínění a jeho podpory Ukrajiny? Pozvání do Interview ČT24 přijal jeden z hostitelů prezidenta Zelenského, předseda Senátu Parlamentu České republiky a člen ODS, Miloš Vystrčil. Hezký večer, pane předsedo.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Hezký večer.

 

Petr PAVEL, prezident ČR:
Je v zájmu České republiky, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO.

 

Volodymyr ZELENSKYJ, ukrajinský prezident:
Jsem vděčný České republice za vojenskou pomoc Ukrajině, za zbraně, za sankční politiku, za podporu našeho členství v Evropské unii, za podporu vstupu Ukrajiny do NATO. Váš stát a váš lid nám aktivně pomáhá přiblížit se vítězství.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Každý den od prvního dne války z Česka na Ukrajinu odjíždí zhruba 10 000 kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet, bojové vozidlo pěchoty, houfnice nebo něco podobného. Každý den.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Pane předsedo, dovolte na začátek našeho rozhovoru ryze osobní otázku, co pro vás znamená Volodymyr Zelenskyj? Já předpokládám, že v tom okamžiku, kdy jste ho vítal v Senátu, kdy jste spolu hovořili, tak vám v hlavě běžely i jiné myšlenky, než že je třeba dodržet nějaký ten protokolární postup a vést čistě věcné jednání.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem měl možnost Volodymyra Zelenského vlastně vidět na první krymské platformě, což bylo v roce 2021 v srpnu, a to byl jiný Volodymyr Zelenskyj, než jsem viděl dneska. Velmi vyspěl a řekl bych, že z toho mladého a takového, bych řekl, sebevědomého muže, kdy jsem si úplně nebyl jistý v tom roce 2021, zda všechno, co říká, mohu brát vážně a zda skutečně ta energie, kterou on dává na odiv, v něm je, tak se stal mužem, který skutečně dneska, bych řekl, že je takovým pilířem, pilířem Ukrajiny a vlastně je to, je to novodobý hrdina nebo člověk, který v nějakém okamžiku udělal zásadní rozhodnutí a řekl bych, že vybudil celou zemi k tomu, aby se postavila na odpor soupeři, aspoň zpočátku námi všemi pokládaného za daleko silnějšího. To znamená, je to pro mě člověk, který prostě dokázal úžasnou věc a dokázal se vzepřít a stal se nadějí pro spoustu dalších. A zároveň teda se přiznám, že jsem na něm viděl, že to je obrovské a břemeno, co nese, je to na něm poznat a je to z těch očí trochu vidět, že opravdu je. Já nevím, jestli to je únava, ta energie, bych řekl, že tam jakoby je, ale je taková jiná, koncentrovaná, je vidět, že když může, tak spoří ty síly, přemýšlí, zbytečně nevydává žádnou energii a je takový odhodlaný, ale trošku jiným způsobem než na nějaké takové parádičky nebo na něco, co by znamenalo, že dává něco na odiv, na to evidentně už dneska nemá čas.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Ale impulsivní pořád zůstává a energický je to, jak se s tím jedná? Je to přece jen jiné oproti běžným státníkům, když to tak řeknu?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já teda musím říci, že já jsem s ním zase tolikrát nejednal. Delší dobu to bylo vlastně dneska poprvé, protože před těmi 2, 3 roky to byl velmi krátký okamžik, co jsme si povídali. Mně připadal jako velmi pozorný a velmi se snažil přizpůsobit se té situaci, tomu, co se po nás chce, co máme dělat, kam si má sednout, kolik kde máme času, ale zároveň, co na mě taky zapůsobilo, bylo, že když jsem třeba řekl, a kromě těch věcí, které jsou důležité pro Ukrajinu, je ještě důležité, aby vy sami jste plnili nějaké tematické oblasti pro to, abyste také pomohli tomu vstupu do Evropské unie. Tak on se zeptal a které teda to jsou? Které vy vidíte, jako ty bychom měli jako ještě dělat nějaké věci. To znamená, připadalo mi, že opravdu je koncentrovaný na ten svůj úkol, který má před sebou a že ho bere velmi vážně.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Vy jste také Volodymyru Zelenskému předal symbolicky klíče od budovy Senátu České republiky jako symbol trvalosti podpory České republiky odporu Ukrajiny vůči ruské agresi. Když to řeknu úplně jednoduše, respektive položím úplně jednoduchou otázku, proč si Ukrajina tuto velmi koncentrovanou, silnou, setrvalou podporu České republiky zaslouží? Mimo jiné musím dodat, proč se na tuhle ptám. Podle jednoho z čerstvých průzkumů situace na Ukrajině zajímá 59 % české veřejnosti, není to překvapivě málo, vzhledem k tomu, jak zásadní věci se dějí na Ukrajině?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Otázkou je, co to znamená, zajímá. No, já za sebe jenom řeknu, že abych odpověděl na tu Vaši otázku, ty důvody jsou minimálně dobré, důvody jsou minimálně dva. Ten první je osud Ukrajiny jako takové, to je země svobodná nebo byla to země svobodná. Měla svoji vládu, měla možnost se rozvíjet a najednou tam přijde agresor a řekne – my chceme vaši zemi. Zabíjí nebo vraždí lidi a porušuje všechna základní mezinárodní práva. A to přece žádný svobodný a demokratický stát nemůže strpět a lidé, kteří, bych řekl, mají základní smysl pro spravedlnost, tak se musí postavit na stranu těch, co jsou tímhletím způsobem vlastně agresivně, nevyprovokovaně napadeni.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Není to idealistický důvod?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To není idealistický důvod, to je velmi důležitá věc. Protože jakmile přestanete kdekoliv na světě chránit hodnoty, kterým sám věříte a na kterých vlastně je ten civilizovaný svět a ta naše společnost založena, tak v tom okamžiku je otázkou, kdy začnete to samé dělat doma, že najednou se vykašlete na to, jestli někdo lže nebo nelže, jestli někdo si bere někoho majetek nebo nebere, jestli někoho zabíjí nebo nezabíjí, to přece jako není až takový velký rozdíl, jestli se tak děje neprávem tady nebo neprávem protiprávně na Ukrajině. Ten druhý důvod je úplně jasný, a to je, že pokud bychom připustili, aby Rusko jako totalitní země, jako autoritářský režim získalo bez odporu zemi, území, tak potom je otázkou, kdyby chtělo nějaké další území, ať jsou to Baltské země, ať je to Gruzie, ať je to Moldavsko, může se zastavit u Slovenska, kdoví, kdy by se zastavilo, prostě je to i o naší svobodě a o našem způsobu života. Pokud bychom nepomáhali Ukrajině, tak na něj rezignujeme. A jenom je otázkou času, kdy si takzvaně to zlo přijde i pro nás.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Volodymyr Zelenskyj, jak jsme zmiňovali, si odváží z Prahy příslib další vojenské pomoci, mimo jiné příslib pomoci s výcvikem i na stíhacích bombardérech F-16. Má Ukrajina dostat stíhací bombardéry? Tahle otázka dodávky nového typu těžkých zbraní na Ukrajinu je pravidelně předmětem velkých diskusí na Západě. Překročíme tím nějakou linii, kterou bude považovat Rusko za natolik zásadní, aby eskalovalo tento konflikt? Co to pro vás znamená? Obáváte se nějaké nové červené linie?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nejsem expert na zbraně a zbraňové systémy, řeknu to tak, jak to cítím. Já jsem přesvědčený, že musíme Ukrajině v našem vlastním zájmu pomáhat maximálně a podpořit všechny možnosti, které posílí Ukrajinu v boji proti agresorovi. Je to v našem zájmu. Je to v zájmu toho, abychom tady dokázali dál normálně a civilizovaně žít a abychom se nedočkali někdy podobného osudu, jako by postihly Ukrajinu, pokud bychom ji nepodporovali.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
A co ty výhrůžky, které pravidelně v těchto okamžicích přicházejí ze strany Ruska, kde se žongluje s termíny, jako je jaderná odveta a podobně? Tohle už je pro vás naprosto nedůvěryhodné?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ty výhrůžky nepřichází jen z Ruska, ale vlastně někteří lidé nebo u nás nebo někde jinde také vyhrožují podobně. Ale já jsem přesvědčený, že my nemáme jinou možnost než maximálně podporovat Ukrajinu, protože pokud budeme dělat něco jiného, tak oslabujeme i sami sebe a zvyšujeme to riziko, že jednou, a omlouvám se, opakuji se, nás postihne něco podobného. A jakoby pomáhat, jako, že jo, a že ne a my vlastně jsme trochu s vámi a trochu nejsme s vámi, to přece je takové zvláštní. A já si to nedovedu představit. Pokud my máme zbraně a můžeme pomoci a můžeme tím vlastně vytvořit ty podmínky pro to, abychom mohli spolupracovat i v těch dalších oblastech hospodářské oblasti a na obnově Ukrajiny, tak bychom to měli dělat.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Budu citovat vaše slova z minulého roku. „Úkolem politika je maximalizovat podporu Ukrajině s tím, že musí udržet elementární podporu uvnitř své vlastní země.“ Daří se to? Říkám to s trochou pochybnosti v hlase kvůli jednomu z průzkumů, který vyšel v květnu, kde se 51 % oslovených vyjádřilo v tom smyslu, že Česká republika dělá pro Ukrajinu až příliš, že ta pomoc jde příliš daleko.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Daří se to jenom částečně, měli bychom se v tom zlepšit, měli bychom více vysvětlovat, proč je důležité, abychom podpořili Ukrajinu a aby v tom nezůstala sama. A já jsem tady ty důvody snad poměrně jasně vysvětlil a formuloval. A co je také důležité, je, že ta pomoc Ukrajině opravdu není jen o tom, že vyřešíme současný stav a pomůžeme Ukrajině, aby získala nazpět svá území a ten celý válečný konflikt skončil úspěchem Ukrajiny. Ale je to potom i o další existenci Evropské unie, o další existenci naší v rámci Evropské unie, o ochraně našich hodnot a o tom, abychom potom dokázali i v rámci svobodného demokratického světa spolupracovat, a to i tak, že jeho součástí se stane Ukrajina a tím vlastně ten svět posílí. A když se podíváme na celý svět a podíváme se na to, kde jsou svobodné a demokratické režimy a kde jsou režimy, které jsou nesvobodné nebo minimálně takové, že to není tak, že by tam byly férové volby a bylo zřejmé, že ti lidé tam žijou tak, že jsou tam dodržována základní lidská práva a svobody, tak to je většina světa, kde tomu tak není. A pokud my chceme, aby ta naše menšina zůstala silná, případně se rozšířila, tak vlastně pomoc Ukrajině je jedna z možností, jak toho dosáhnout.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Já bych ještě citoval jeden průzkum veřejného mínění v České republice, 90 % dotázaných se vyslovilo pro to, že Evropská unie a NATO by se měly snažit nastolit mír diplomatickým jednáním. Jak vysvětlit, pokud možno jednoduše, že to je složité, protože zdá se, že slova jako jednání, diplomacie, mír, že je těžko zpochybňovat, že to je vlastně něco hodnotného, ale zároveň je to asi v této situaci velmi obtížné na Ukrajině.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Pokud bychom vedli diplomatická jednání, což se samozřejmě vlastně stalo, byť to nikdo ze strany Ruska nebral vážně, a to je, že je diplomatickým jednáním, pokud vy opustíte území, které vám nepatří, tak my samozřejmě se budeme bavit s Ukrajinou o tom, aby už neútočila na ruské území. Teď to říkám schválně takto s nadsázkou, tak to je možné dělat, ale problém je v tom, že Rusko nechce opustit Krym, nechce opustit ukrajinské území a pak tento typ diplomatického jednání okamžitě ztroskotá a není možný. A další typ diplomatického jednání, kdy si někdo chce vzít kus cizího území a vraždí občany cizí země, potom dost dobře nevím, jak by mohlo uspět, pokud by napadená země nebyla s tím jednáním spokojená nebo respektive ho nepovažovala za svůj úspěch a své vítězství. To znamená, pro mě jediná možnost je, že my pomůžeme Ukrajině vyjednat takové podmínky, které pro ni budou vítězstvím, které bude považovat za úspěch. My nemůžeme na místo Ukrajiny vyjednat nějaké podmínky a postavit je před Ukrajinu jako hotovou věc. Známe přece mnichovskou dohodu, jak jsme byli postaveni před hotovou věc, a všichni víme, jak to potom dopadlo. Druhá světová válka a desítky milionů mrtvých. A to je nesmysl a takhle prostě přece není možný jednat se svobodnou zemí, která dneska vzdoruje prostě agresorovi.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
S hlasem České republiky může pan prezident počítat, uvedl premiér Petr Fiala. S ohledem na nadcházející jednání Severoatlantické aliance ve Vilniusu. Ukrajina velmi stojí o to, aby dostala oficiální pozvánku do této organizace. Mluvili jste o tomhle s prezidentem Zelenským?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Mluvili jsme o tom, že Česká republika podporuje a bude podporovat jednoznačné vyjádření summitu, které bude pozváním Ukrajiny do NATO, které bude jednoznačně Ukrajině zajišťovat vstup do NATO, nebude to okamžitě. Není úplně možné v tuto chvíli jednat o vstupu do NATO, dokud tady zuří válka. Ale to, že by Ukrajina měla mít jistotu, že s ní NATO počítá a že je otázkou času, kdy se stane jeho členem, to si myslím, že by měl být tak, že tento typ zprávy by měl ze summitu vzejít a já doufám, že vzejde, protože všechno ostatní bude oslabením nejen Ukrajiny, ale i celého svobodného demokratického světa, celé NATO.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Ovšem těch vyjádření, druhů vyjádření té přesné formulace může být celá řada. Neskončí to velkou frustrací na ukrajinské straně. Ono to nějakou dobu tak skoro vypadalo, že to k tomu směřuje. Teď se zdá, že Jens Stoltenberg dal jasně najevo, že nějaký příslib padne, ovšem bez nějakého časového horizontu, přesně daného časového mezníku, kdy má být Ukrajina členem NATO. Bude tohle stačit Volodymyru Zelenskému a Ukrajině?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To se uvidí. Já se přiznám, že ten úkol, který bude stát před těmi zástupci, kteří budou za jednotlivé členské země NATO ve Vilniusu, je obtížný. Na druhé straně jsem registroval, že Ukrajina si uvědomuje, že jsou nějaké mantinely, nějaké možnosti, které dnes členské země NATO a NATO jako takové může nabídnout. Mimochodem tu vojenskou pomoc neposkytuje NATO, tu vojenskou pomoc poskytují jednotlivé země NATO. A já věřím, že se nakonec nalezne formulace a nalezne takové vyjádření podpory, které bude přijatelné jak pro členské země NATO, tak pro Ukrajinu. A je to veliký úkol, jak bude to vyjádření znít, já vám dneska neřeknu.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Putin je zločinec, patří před mezinárodní tribunál, to jsou opět vaše slova. Máme jednat s válečným zločincem, pokud by to bylo výhodné třeba i pro Ukrajinu?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Znovu opakuju, pokud jednat, tak nelze bez Ukrajiny. To znamená, pokud Ukrajina řekne ano, tato jednání jsou pro nás přijatelná, to je cesta, kterou my jsme ochotní jít, tak potom si dovedu představit, že my v rámci podpory Ukrajiny ta jednání budeme podporovat, ale nedovedu si představit, že bychom jednali bez Ukrajiny o Ukrajině.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Máme se připravit na dlouhý konflikt, na dlouhý systémový konflikt v Evropě mezi Západem a Ruskem? Tak, jak o tom mluví opakovaně třeba Národní bezpečnostní poradce, Tomáš Pojar. Dostala tuhle zprávu česká veřejnost v dostatečné míře?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já teď nevím, odkdy o tom mluví Tomáš Pojar, já o tom, že k prohlubování závislosti na totalitních zemích, myslím tím strategickou závislost, myslím tím suroviny a výrobky a obecně další třeba jiné vazby je velmi nebezpečné. Teď se to ukázalo, například, když nemáme nebo jsme neměli plyn, protože veškerý plyn, který jsme dováželi z Ruska, museli jsme se s tím vypořádat a musím teda smeknout jak před vládou, tak i před občany za to, jakým způsobem jsme to celé zvládli a v tomto smyslu ten konflikt tady bude, respektive už je a je otázkou, do jaké míry my dneska budeme ochotni skutečně přistoupit k systematickému zbavování se strategické závislosti na surovinách a výrobcích z autoritářských režimů, a to je jak Rusko, tak Čínská lidová republika. Protože pokud to začneme dělat, tak to musíme dělat postupně, neznamená to, že s těmi zeměmi přestaneme obchodovat, to v žádném případě, ale nesmíme připustit, aby když nám některou surovinu nebo některý výrobek přestanou dodávat, aby to pro nás bylo zničující nebo, nebo aby to pro nás znamenalo situaci, ze které potom nebudeme vědět, jak se dostat.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
A propos Čína a Tchaj-wan, což je vaše velké politické téma, můžeme si vyvodit nějakou lekci z toho, jak se vyvinula situace a co vedlo vlastně k agresi Ruska vůči Ukrajině? A dá se to aplikovat na vztah a napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím, jestli se to dá aplikovat na vztah nebo napětí mezi Čínskou lidovou republikou a Tchaj-wanem. Rozhodně to je ale tak, že pokud svobodné a demokratické země dostatečně silně podporují jiné demokracie a dostatečně silně se ozývají, včetně materiální a jiné podpory v okamžiku, kdy tu svobodnou a demokratickou zemi napadají autoritářské režimy, tak je to minimálně odrazující. A v tomto smyslu jsem přesvědčen, že pokud my bychom nepodporovali Ukrajinu, pokud my bychom se nepostavili na stranu napadeného, na stranu toho, kdo přichází o území a když jsem říkal, jsou mu vražděni jeho občané, tak by to mohla být i zpráva pro Čínskou lidovou republiku, že vlastně si může dovolit i v jejích zájmových oblastech cokoliv a může zaútočit na kohokoliv a na kterýkoliv demokratický a svobodný režim a také se nedočká ten režim žádného zastání. Tady, když najednou to je jinak, tak si myslím, že to je docela významná zpráva ve smyslu toho, co si Čínská lidová republika dovolí či nedovolí vůči Tchaj-wanu, ale je to taková moje spekulace a nemůžu říkat, že to vím stoprocentně.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Bavíte se o tomhle s vaším stranickým kolegou Janem Zahradilem, který mimo jiné říká, že čeští politici vlastně nevědí, co činí, když navštěvují Tchaj-wan, že jsou to loutky ve větší politické hře, že tu situaci eskaluje do značné míry tchajwanská strana?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
S Janem Zahradilem jsem o tom žádnou diskusi delší a dlouhodobější neměl. Já s těmi názory, které vy jste citoval, byť jsou vytržené z kontextu, nesouhlasím. Ale Jan Zahradil je takto nastaven, má k těm svým postojům nějaké argumenty. Já za sebe jsem přesvědčen, že nejsou správné a že dlouhodobě by významně, bych řekl, nějaké servilní chování k autoritářským režimům nás mohlo velmi, velmi ohrozit a velmi mrzet. Nakonec to z historie známe. A můj názor je, že to, co říká Jan Zahradil, je rozhodně menšinové, například v naší straně.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Zpátky ještě na Pražský hrad. Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že destruktivní vliv ruské propagandy se projevuje i v prostředí České republiky. Umíme se tomu bránit? Máme pro to mít další jiné nástroje, než máme teď?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Moc se tomu bránit neumíme. Je pravda, že ta ruská propaganda je účinná. Vždycky to je tak, že pokud je někdo, kdo nemá žádné zábrany a nedodržuje žádná pravidla, tak je ve výhodě oproti tomu, kdo se řídí zákony a dodržuje pravidla, která se týkají ochrany osobních údajů, dodržuje pravidla o tom, co se může a co se nemůže zveřejnit. Vy jste vždycky potom v nevýhodě oproti tomu, kdo nedodržuje žádná pravidla. A tenhle ten nerovný souboj, který dneska tady probíhá, je velmi nebezpečný a my musíme udělat všechno pro to jako stát, aby k tomu nedocházelo, abychom dokázali vysvětlit většinově, že je velmi nebezpečné na ty narativy o tom, že vlastně nám nic nehrozí a že získat a dosáhnout míru není žádný problém a že na Ukrajině je to úplně jinak, než se lidem říká, abychom to dokázali vyvrátit. A měli bychom tomu věnovat více času. A teď jsme u té vaší otázky číslo jedna. Jestli dostatečně komunikujeme. Tak si myslím, že ne, že tyhle ty věci by se měli daleko víc vysvětlovat, daleko více, a je to mimochodem i úloha veřejnoprávní televize a veřejnoprávních médií, daleko víc jasně ukazovat na příkladech, na argumentech, na důkazech, že to, co někde čtou, většinou na sociálních sítích a podobně, není pravda. Já jsem absolvoval několik debat poté, co jsem se vrátil z Buči, Irpině, Brodjanky, kde jsem viděl ty hromadný hroby a podobně a když mi tam někdo začal vykládat, že civilisty Rusové nestřílí a že vlastně to tak vůbec není a že nejsou bombardovány, já nevím, bytové domy a podobně, tak jsem mu ukázal ty fotky, kde to všechno je úplně jinak. Takže to je nějaký náš úkol, který je před námi, ale není jednoduchý.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Před několika dny převzala Česká republika předsednictví Visegrádské čtyřky. Vy jste se v listopadu loňského roku odmítl setkat se svými maďarskými protějšky právě kvůli maďarským postojům vůči ruské agresi na Ukrajině. Jednal byste v současné situaci stejně?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
My jsme tenkrát se domluvili s paní předsedkyní Pekarovou Adamovou, že na to setkání nepojedeme, protože bylo evidentní, že tam nebudou ani polští kolegové, a tudíž by nebylo úplné. A pokud má mít setkání smysl, tak je dobře, abychom tam byli všichni čtyři a zástupci všech čtyř zemí a bavili jsme se o všech těch problémech, které nás zajímají. A tam evidentně bylo zřejmé, že to možné není. Ale pokud by dneska mělo být zasedání představitelů, předsedů parlamentů zemí visegrádské čtyřky a pokud bychom si řekli, jaká budeme probírat témata, tak jsem přesvědčen, i jsme se tak o tom bavili i s polskými kolegy a i se slovenskými, že bychom to absolvovat měli a že bychom si ty věci měli vyříkat, i když to třeba nebude úplně příjemné, protože nebavit se je vždycky horší, než přistoupit na dialog a položit na stůl nějaké argumenty a vysvětlit, proč jsem řekl například, že projednáme možnost vstupu Švédska do NATO, a pak jsme to neprojednali, byť jsme to slyšeli na vlastní uši od pana Kevera, což je předseda maďarského parlamentu a bavit se o tom. Protože si nemyslím, že jediná možnost, jak dělat politiku, je, že když někdo úplně s vámi nesouzní, že se s ním nebudete bavit, to nikam nevede a jedině potom se ty vzdálenosti a ten konflikt zvyšuje.

 

Martin JONÁŠ, moderátor:
Naším hostem byl Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu České republiky, děkujeme, že jste přišel do Interview.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR