15. března 2023

Naše historie by měla být poučením pro celou Evropu

(ČT 24) Česko si ve středu připomnělo 84 let od začátku německé nacistické okupace Čech, Moravy a Slezska. Pietního aktu na Hradčanském náměstí v Praze, který pořádala Československá obec legionářská, se zúčastnili vedle zástupců armády a německého velvyslance i členové obou komor parlamentu. Den po okupaci vznikl protektorát Čechy a Morava, který se stal podle výnosu nacistického vůdce Adolfa Hitlera součástí německé třetí říše.

„15. 3. 1939 ráno zasedla v Kolowratském paláci československá vláda kvůli jednání Háchy a Hitlera. Výsledek známe. Naše historie by měla být poučením nejen pro nás, ale pro celou Evropu. Vše totiž začalo mnohem dřív, když velké země uvěřily, že lze ustupovat a dohodnout se na míru se zlem,“ upozornil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vystrčil: Takové režimy nesmí vítězit

Miloš Vystrčil připomněl, že okupace s sebou nesla likvidaci občanské společnosti, zavírání vysokých škol a další kroky, které omezovaly svébytnost a samostatnost občanů. „Tohleto všechno trvalo šest roků, jeden měsíc a 19 dní a celkem nacistická okupace znamenala ztráty asi 340 tisíc životů,“ zdůraznil s tím, že jde o připomínku a uvědomění si toho, že nelze ustupovat autoritativním a mocichtivým režimům.

„Jediné, co z toho plyne, je posílení jejich chuti k moci. Kromě toho, že si to tady dnes připomínáme, je to pro vás také výzva, abychom to nepřipustili a každý na své pozici dělali maximum pro to, aby tyto režimy nevítězily,“ apeloval Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR