25. února 2023

Proti bezpráví musíme bojovat i ve chvílích, kdy není jisté, zda vyhrajeme

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil a 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš společně s dalšími členy senátorského sboru si připomněli 75. výročí pochodu studentů, kteří tak v roce 1948 otevřeně vyjádřily svou podporu svobodě a parlamentní demokracii v tehdejším Československu. Pietní shromáždění u pamětní desky Senátu v Nerudově ulici v Praze se uskutečnilo ve spolupráci s Pražským akademickým klubem 48 a mezinárodním projektem Mene Tekel.

Celý projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila:

„Může nastat doba, kdy na krátkou - nebo i delší - dobu bezpráví zvítězí. Stává se to obvykle ve chvílích, které jsou obtížné. Po válce, v době sociálních a ekonomických krizí, v době, kdy narůstají nepokoje, nebo také v době, kdy jenom demokraticky zvolená vláda a demokraticky zvolení ústavní činitelé špatně vládnou nebo špatně rozhodují. Zkrátka v době, kdy je péče o svobodu a demokracii zanedbávána. A to je vždycky nebezpečné.

I v těchto chvílích se však vždy naleznou lidé, kteří se proti bezpráví postaví a nehledí na to, co to pro ně bude znamenat. Velmi často to bývají právě studenti, právě mladí lidé, kteří vycítí, co je správné, a postaví se proti bezpráví - v tomto případě proti komunistickému bezpráví. Já proto chci dnes všem mladým poděkovat za to, co pro nás udělali. A to nejen v roce 1989, ale i v roce 1948. Protože jedině když budeme proti bezpráví bojovat i ve chvílích, kdy víme, že není velká šance, že v danou chvíli vyhrajeme, tak potom je jisté, že vyhrajeme někdy později. A je také jisté, že někdy později si uvědomíme, že svoboda a demokracie jsou těmi zásadními hodnotami, na kterých vyrůstáme a které nám umožňují žít pospolu a spokojeně.

Proto nás všechny prosím, abychom tuto příležitost využili - abychom si ji uvědomili a abychom ji přenesli i do všedních životů. Protože ta doba, která je před námi a kterou prožíváme, nebude lehká a opět bude obtížná. A co hrozí v obtížné době jsem říkal na začátku. Tak na to prosím nezapomínejme, mysleme a ze všech svých sil napomáhejme tomu, abychom demokracii a svobodu nejen v naší zemi, ale i v zemích, kde je dnes kradená, například ruskými agresory, udrželi a abychom pomohli, aby se šířila, co možná nejvíce a co do možná nejvíce dalších zemí, do zemí našich sousedů a do všech dalších míst, kde ji ještě v tuto chvíli nemáme.

Děkuji všem za účast a za pozornost.“

S projevy dále vystoupili: bývalý předseda Senátu Petr Pithart, který inicioval vznik pietního místa v roce 2003, místopředseda Pražského akademického klubu 48 Jakub Kožíšek, projektová manažerka Mezinárodního festivalu Mene Tekel Daniela Řeřichová, jeden z posledních žijících účastníků únorového pochodu studentů v roce 1948 Antonín Kyncl, prorektor Univerzity Karlovy Jan Kuklík, prorektor Českého vysokého učení technického v Praze Radek Holý, prorektor České zemědělské univerzity v Praze Jiří Remeš, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák, člen představenstva Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Hala a s duchovní promluvou vystoupil kardinál Dominik Duka.

Vedle připomínky významné události studentského odporu proti nastupujícímu komunismu se předseda Senátu Miloš Vystrčil a 1. místopředseda Jiří Drahoš zúčastnili také komentovaného průvodu po trase studentského pochodu dne 25. 2. 1948 se zastávkami v místech, kde se odehrály konkrétní události. Pořadatelem pochodu, který pietnímu shromáždění v Nerudově ulici předcházel, je Pražský akademický klub 48.

Vzpomínkových akcí se za Senát zúčastnili rovněž předseda evropského výboru David Smoljak, místopředsedkyně školského výboru Jaromíra Vítková, místopředseda zdravotnického výboru Tomáš Fiala a senátoři Petr Štěpánek a Jan Pirk.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR