27. ledna 2023

Senát si připomněl Den památky obětí holocaustu vzpomínkovým setkáním i kampaní #WeRemember

(www.senat.cz) ​​​​​​​Pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila ve spolupráci s Federací židovských obcí v České republice a Nadačním fondem obětem holokaustu při příležitosti „Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“ proběhlo v historických prostorách Valdštejnského paláce již poosmnácté vzpomínkové setkání. Kromě tradiční připomínkové akce se senátorky a senátoři také zapojili do mezinárodní kampaně #WeRemember, která si klade za cíl využít sílu digitálních médií k šíření znalostí a povědomí o holocaustu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil komentoval význam vzpomínkového setkání: „Dnes je to 78 let, kdy při osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim byla zcela obnažena brutální zvěrstva, která se děla za zdmi a ostnatými dráty tábora. Je nutné připomínat a zdůrazňovat, že holokaust nepřišel zčistajasna. Předcházely mu roky často podceňované propagandy a radikalizace společnosti. Naslouchejme proto velmi pozorně, s velkou úctou a se vší pokorou a vážností příběhům přeživších a poučme se z minulosti. Buďme každodenně citliví k nespravedlnostem a neúnavní a neúprosní v nápravě. Právě dnes si připomínáme, kam až může tolerance zla a nenávisti vést.“

S projevy během vzpomínkového setkání také vystoupili předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamové, bývalá vězenkyně nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Dita Krausová, občanská členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Heráková a předseda Federace židovských obcí v České republice předseda Petr Papoušek. Součástí programu byla rovněž výstava fotografií Štěpána Bartoše s názvem „Neviditelná synagoga“.

Mezinárodní kampaň #WeRemember má za cíl šířit povědomí o holocaustu v digitálním prostoru, a nejen mladé generaci tak předávat ponaučení i podněty k diskuzi pro širší a intenzivnější vzdělávání o různých formách antisemitismu. V České republice nad kampaní převzal záštitu mj. předseda vlády Petr Fiala. Více informací o kampani naleznete na webových stránkách Světového židovského kongresu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR