21. prosince 2022

ČT: Návštěva Zelenského v USA je symbolické gesto

(ČT 24) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) soudí, že jde o velké symbolické gesto. Osobní kontakt je v politických záležitostech nenahraditelný, shodl se s ministrem zahraničních věcí Lipavský s Vystrčilem.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT.

„Já si především myslím, že je to veliké symbolické gesto,“ zhodnotil Vystrčil. „Jsem rád, že je Zelenskyj na návštěvě USA, které jsou lídrem demokratického světa. (…) Vím, že prezident Zelenskyj měl pozvání od prezidenta Bidena, doufám, že má i pozvání od evropských lídrů. I Evropa by se tímto způsobem měla zachovat. To je důležité, aby to (ruský prezident) Vladimir Putin viděl a slyšel, aby dostal strach,“ soudí předseda Senátu Vystrčil.

„Něco jiného je bavit se on-line, jako třeba když prezident Zelenskyj vystupoval v různých parlamentech, včetně českého Senátu a sněmovny, takže jsme ho viděli na obrazovce. Ale to je něco jiného, než když si lidé mohou potřást rukou nebo se uchopit za ramena,“ myslí si Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR