3. října 2022

Jsem vděčný voličům, že nenaskočili na pomluvy a lži a vyhodnotili si to podle toho, jak mě znají

(Deník) Únava i úleva byly v sobotu večer vidět na předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi z ODS. V boji s kandidátkou ANO Janou Nagyovou úspěšně obhájil svůj mandát. Zároveň přiznal, že konfrontační kampaň ho překvapila. „Nikdy jsem nezažil, že by o mně skupina lidí, co kandidovali proti mně, řekla tolik nepravd a pomluv,“ povídá v rozhovoru pro Deník

Věřil jste od začátku, že svůj mandát obhájíte?

Když jdete do volební kampaně, není to o tom, jestli něčemu věříte, nebo ne, ale chcete být úspěšný a vyhrát. Byl jsem rozhodnutý, že udělám všechno pro to, abych byl úspěšný. Věřil jsem, že mám za sebou kus poctivé práce, a to je základ úspěchu.

Zažil jste někdy vyhrocenější volební kampaň, než byla nyní?

Nezažil jsem nikdy tak nechutnou a tak konfrontační kampaň. Musel jsem se s tím nějak vyrovnat. Jsem vděčný voličům, že nenaskočili na tyto pomluvy a lži a vyhodnotili si to podle toho, jak mě znají. Vedlo to potom k tomu, že jsme docela významně vyhráli první kolo a pak uspěli i ve druhém.

Máte ambici i dál být předsedou Senátu?

Budeme to probírat v našem senátorském klubu ODS a TOP 09, který bude poměrně dost veliký. Tam se budeme bavit, co by bylo nejlepší pro Senát, jak by nejlépe mohl fungovat. Tam se domluvíme i na tom, kdo by mohl z našeho klubu kandidovat na předsedu. Nechci předjímat, ale už jsem to dělal.

Jak jste spokojený s výsledky dalších kandidátů ODS, potažmo koalice SPOLU?

Jsem velmi spokojený. Jsem rád, že slušná politika, kterou kandidáti reprezentují, jako je Tomáš Czernin, Zdeněk Nytra, má úspěch. Přibyli noví úspěšní kandidáti.

Premiér Petr Fiala řekl, že další postup v případě kandidáta na prezidenta koalice SPOLU oznámí 4. října. Byl jste oslovený?

Už jsem říkal, že s kandidaturou nepočítám. Pro mě byl hlavní cíl obhájit mandát senátora, to se podařilo. A to pořád platí.

(Autor: Michal Hrabal)

 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR