20. dubna 2022

Pomoc Ukrajině a výzva předsedům parlamentů demokratického světa byly stěžejními tématy česko-polské spolupráce

(www.senat.cz) Několikadenní návštěva polské delegace v České republice vedené maršálkem polského Senátu Tomaszem Grodzkým započala návštěvou českého Senátu. V Kolovratském paláci, sídle českého Senátu, ji přivítal jeho předseda Miloš Vystrčil společně s 1. místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou a senátory Janem Grulichem, Petrem Štěpánkem, Jiřím Cieńciałou a Ondřejem Šimetkou. Mezi tématy česko-polské meziparlamentní diskuze rezonovala především aktuální situace a pomoc Ukrajině v boji proti ruskému agresorovi.

Šéfové české a polské horní parlamentní komory se setkávají jen necelý týden poté, co se společně na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka vydali na Ukrajinu na zasedání jejího parlamentu a do válkou poničených měst Boroďanka, Buča a Irpiň. V návaznosti na tuto cestu podepsali dnes výzvu určenou představitelům parlamentů zemí Evropské unie, NATO a dalších zemí demokratického světa, která vybízí k podpoře Ukrajiny.

„Byli jsme prvními předsedy komor evropských parlamentů, kteří tak učinili. Nemohlo tomu tedy být jinak, než že se obsah naší návštěvy na Ukrajině promítl i do dnešního jednání, a to jednak tím, že jsme si sdělovali zkušenosti z přijímání ukrajinských uprchlíků, tzn. lidí, kteří byli vyhnáni z Ukrajiny z hlediska poskytování zdravotní péče, sociálního a dalšího zabezpečení. Zároveň jsme se dotkli i příhraniční spolupráce,“ řekl předseda české horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil.

Během své návštěvy v České republice se polská delegace setká také s předsedou české vlády, prezidentem republiky, ministrem zahraničních věcí, předsedkyní Poslanecké sněmovny a hejtmanem Kraje Vysočina. Společně s předsedou českého Senátu a ukrajinským velvyslancem v Praze Jevhenem Perebyjnisem zavítají ještě dnes na Vítkov v Praze, kde u hrobu Neznámého vojína uctí památku padlých. Ve čtvrtek čeká pak polskou delegaci návštěva senátního obvodu předsedy horní parlamentní komory, konkrétně Telče.

Celé znění výzvy naleznete na webových stránkách Senátu.
 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany