17. března 2022

Polední televizní noviny: Rusko dál pokračuje s ostřelováním klíčových ukrajinských měst

(TV Nova) Hostem zpravodajské relace TV Nova Polední televizní noviny byl v živém vstupu předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na tn.cz.

Petra KŘIVKOVÁ SVOBODA, moderátorka:
A já teď vítám ve vysílání předsedu
Senátu Miloše Vystrčila. Dobrý den. Pane předsedo, jak vnímáte aktuální situaci na Ukrajině například v Mariupolu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den z českého
Senátu. Vnímám ji jako katastrofu. A vnímám ji jako pokračování barbarského chování Putinových vojáků a je na nás, abychom maximálně podporovali Ukrajinu, a to, jak symbolickými gesty, tak zejména potom dodávkami zbraní, jak o tom mluvil například český premiér Petr Fiala po návratu z Kyjeva.

Petra KŘIVKOVÁ SVOBODA, moderátorka:
Prezident Zelenskyj včera promluvil k americkým kongresmanům a dnes k
poslancům Bundestagu a byl poměrně nekompromisní. Vyzýval Západ, aby udělal pro Ukrajinu více, například zajistil bezletovou zónu. Nemůže být tento jeho tlak kontraproduktivní?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že prezident Zelenskyj říká jediné, co říkat může a je na nás, abychom si ty jeho výzvy správně vyhodnotili. Je evidentní, že dneska na Ukrajině se bojuje za celý civilizovaný svět, to znamená, Ukrajinci bojují nejen o svoji vlast, ale i o civilizaci, o naše hodnoty, které dlouhodobě se všichni snažíme chránit a nyní to musíme prokázat i tím, že budeme pomáhat Ukrajině. Co se týká bezletové zóny, tak předseda Fiala říkal, že jedna z možností je, že tu bezletovou zónu zařídí přímo NATO, ale to je velké riziko vzniku potom celosvětového konfliktu, anebo že budeme pomáhat a dodávat takové zbraně Ukrajině, že ukrajinští vojáci budou schopni si potom tu bezletovou zónu, v uvozovkách, zařídit sami tím, že budou mít moderní zbraně, zbraně, kterými budou likvidovat ruské letectvo. Já si myslím, že je právě proto potřeba udělat všechno pro to, abychom dodávali Ukrajincům, co možná nejmodernější zbraně, abychom v této věci byli ještě akčnější, aby všichni postupovali tak rychle, jak postupuje dneska Česká republika a k tomu věřím, že i přispěl projev prezidenta Zelenského ke kongresmanům ve Spojených státech amerických.

Petra KŘIVKOVÁ SVOBODA, moderátorka:
Pane předsedo, děkuji za váš čas, hezký den.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já taky děkuju, držte se a držíme palce Ukrajině.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany