23. února 2022

ČRo: Věřím, že sankce jsou maximálně efektivní při minimálním dopadu na nás. Ale pocítíme je

(ČRo Plus) Evropská unie, Spojené státy a další země, třeba Japonsko, Austrálie nebo Kanada, už zveřejnily první balík sankcí, které zavádí proti Rusku v souvislosti s jeho kroky vůči Ukrajině. „Je to důležitý první krok, který má vést k tomu, aby Rusko zastavilo svou agresi. Pokud se ukáže, že sankce nebyly dostatečné, dá se počítat s tím, že by jak EU, tak USA a další spojenci mohli ještě přitvrdit,“ očekává předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Miloš Vystrčil předpokládá, že zvolená míra sankcí je dobře promyšlená, stejně jako případný další postup: „Věřím, že sankce začínáme fázovat takovým způsobem, aby byly maximálně efektivní při minimálním dopadu na ty, kdo je realizují.“

Nějaká cena za demokracii se ale musí platit, uvažuje Vystrčil a dodává, že myšlenka na zastavení agresora, aniž bychom sami pocítili jakýkoliv diskomfort, by byla naivní.

„Tím, že chráníme Ukrajinu a její nezávislost a celistvost, chráníme ostatně také sebe – Českou republiku a jiné demokratické země, které by mohly přijít další na řadu,“ zdůrazňuje.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany