2. února 2022

Předsedové českého Parlamentu: „Aktivní členství v NATO je naší prioritou“

(www.senat.cz) Třídenní pracovní cesta do belgického hlavního města byla předsedy obou komor Parlamentu zakončena diskuzemi o obraně a bezpečnosti. Na půdě Severoatlantické aliance se setkali s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem a předsedou Vojenského výboru admirálem Robem Bauerem. Poslední den pracovně nabité a symbolické cesty pokračovala i setkání se zástupci Evropské unie a to s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.

Jednání v NATO potvrdila, že je Česko jeho pevnou součástí a podporovatelem a že je v rámci Aliance naše země vnímána pozitivně i díky působení českých vojáků v misích NATO.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová po jednáních uvedla: „Naše členství v NATO nemá alternativu. Jeho význam se jasně ukazuje tváří v tvář aktuální ruské hrozbě. Ve vládním prohlášení jsme se zavázali k cíli odvádět 2 procenta našeho HDP na obranu. A spolehlivý partner plní své závazky. Je tedy třeba přejít od slov k činům, jakkoli je to při současném stavu veřejných financí velmi složitý úkol.“

Předseda Senátu Miloš Vystrčil komentoval aktuální probíraná témata: „Rolí České republiky v současné krizi s Ruskem je několik. Je to například předávání našich zkušeností, které souvisí s tím, že ruský bratr pobýval poměrně dlouhou dobu přímo na území ČR. Musíme si uvědomit, že Rusko má mocenské ambice, tak není možné projevovat slabost, ale naopak jasně ukázat, že pokud se nebude chovat v souladu s právem, tak že to pocítí jak ze strany NATO, tak ze strany Evropské unie.“

Série evropských jednání s hlavními představiteli institucí EU byla zakončena na půdě Evropské rady diskuzí s jejím šéfem Charlesem Michelem. Tématem bylo nadcházející české předsednictví v Radě EU, Zelená dohoda a její sociální dopady a podpory Ukrajiny. S místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem diskutovala česká delegace o Konferenci o budoucnosti Evropy, portfoliu místopředsedy o strategickém výhledu a aktuálních dopadech brexitu.

Předseda Senátu se setkal v ranních hodinách s českými krajany v Belgii, kde za účasti českého velvyslance v Bruselu Pavla Kruckého představila krajanská komunita činnost Českého centra v Bruselu a místních spolků Česká škola bez hranic a Česká inspirace.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny začala den setkáním s českými europoslanci. Napříč politickým spektrem se společně shodli na významu cesty předsedů obou komor zákonodárného sboru pro zvýšení širšího povědomí o blížícím se předsednictví.