27. ledna 2022

Společnost nesmí přihlížet projevům agrese

(www.vystrcil.cz) Společnost nesmí přihlížet projevům jakékoliv agrese proti lidem kvůli jejich původu, shodli se dnes předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Uvedli to na slavnostním setkání ke Dni památky holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, které se konalo v sídle horní komory. "Ustupování zlu problém nikdy neřeší, naopak, legitimizuje ho," řekla předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09).

„Je důležité, abychom se nikdy nestali oběťmi ani pachateli, ale abychom se nestali ani pouhými přihlížejícími,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Podle něj nelze být přihlížejícími ani vůči dění v Bělorusku a na Ukrajině, které hrozí ruská agrese. Vystrčil poukázal na nedávné 80. výročí setkání nacistických pohlavárů ve Wannsee, na němž bylo rozhodnuto o organizaci likvidace 11 milionů evropských Židů. Připomněl, že setkání vedl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, který bývá označován za kata jak českého, tak židovského národa. Česko by proto mělo zůstat bezpečnou zemí pro obyvatele židovské víry.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen německý koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim na jihu Polska. K vězňům osvětimského tábora patřilo také 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6 000.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany