31. srpna 2021

Miloš Vystrčil v Polsku jednal s politickými špičkami, ve Štětíně otevře honorární konzulát

(www.senat.cz) Šestičlenná senátní delegace vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem během prvního dne své oficiální návštěvy Polské republiky jednala s nejvyššími ústavními činiteli na parlamentní i exekutivní úrovni. Probíhající cesta má díky spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR výrazné ekonomické zaměření. Senátory doprovází přes dvacet zástupců českých firem a podnikatelského sektoru. Dnes se delegace přesouvá z hlavního města do Štětína, kde se předseda českého Senátu Vystrčil společně se svým hostitelem, předsedou polského Senátu Tomaszem Grodzkim, zúčastní slavnostního otevření honorárního konzulátu ČR. Ve Štětíně proběhne také další podnikatelské fórum s polskými obchodními partnery.

„Pozvání do Polska a polského Senátu jsem velmi rád přijal. V letošním roce, nadále ovlivněném pandemií, je to má první oficiální návštěva parlamentu spřízněné a spřátelené země. To samo o sobě říká, jaký význam klade český Senát a já osobně přátelství s Polskou republikou,“ říká Miloš Vystrčil.

Senátní cesta má dle Vystrčila dva hlavní cíle: rozvoj podnikatelských a obchodních vztahů a budování kontaktů s polskou politickou reprezentací. Účastní se jí rovněž pětice senátorů napříč všemi senátorskými kluby: Patrik Kunčar, Jiří Cienciala, Jan Holásek, Raduan Nwelati a Petr Štěpánek.

Tematicky během oficiálních jednání s polskou stranou – s předsedou Senátu Tomaszem Grodzkim, předsedkyní Sejmu Elzbietou Witek, prezidentem Andrzejem Dudou i místopředsedou vlády a ministrem kultury Piotrem Glinskim – rezonovaly zejména otázky bezpečnosti, ať již aktuální, v souvislosti se vzájemnou spoluprací při evakuaci z Afghánistánu, či dlouhodobé, jako je hybridní válka či rozpínavost Ruska.

„Ujistili jsme se, že Polsko a Česká republika jsou důležitými partnery, kteří jsou zároveň součástí společenství NATO i Evropské unie. Kvůli své historické paměti jsme povinni přinášet do jejich fungování myšlenky a zkušenosti, které potom budou prospěšné všem,“ shrnuje Miloš Vystrčil.

Vedle otevření českého honorárního konzulátu a podnikatelského fóra se senátoři ve Štětíně zúčastní setkání s primátorem města Piotrem Krzystkem a maršálkem Západopomořanského vojvodství Olgierdem Geblewiczem.