7. června 2021

Svobodné Bělorusko má dlouhodobou podporu Senátu

(www.senat.cz) Do České republiky na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila zavítala Svjatlana Cichanouská. První pracovní jednání proběhlo ve Valdštejnském paláci a účastnili se jej také místopředsedové Jiří Růžička a Jiří Oberfalzer, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a senátor David Smoljak. Senátoři se zajímali především o to, jak může Česko ve spolupráci s dalšími demokratickými zeměmi Bělorusku v současné situaci nejefektivněji pomoci.

„Český Senát dlouhodobě a kontinuálně pokračuje ve své parlamentní diplomacii v tom, co prosazoval a podporoval Václav Havel ve své zahraniční politice. Je to podpora základním právům a svobodám,“ říká Miloš Vystrčil a připomíná, že Senát již v roce 2000 přijal první snesení, v němž kritizoval kriminalizaci tehdejších zástupců běloruské opozice.

Ve středu 9. června Svjatlana Cichanouská navštíví horní komoru českého parlamentu ještě jednou, tentokrát vystoupí před celým senátorským sborem. „Činíme tak, protože chceme právě z Jednacího sálu českého Senátu říci všem, kteří to chtějí slyšet, jak to dnes v Bělorusku vypadá, jak se tam žije, jaké jsou tam represe a jakým způsobem si počíná zločinný Lukašenkův režim,“ vysvětluje Vystrčil.

Z pondělní společné diskuze Cichanouské s předními představiteli Senátu vyplynuly čtyři oblasti, v nichž by Česko spolu s demokratickým světem mohlo Bělorusku pomoci: „Tou první oblastí jsou ekonomické sankce, jejich pokračování prostřednictvím čtvrtého a pátého balíčku. Další oblastí je nezávislosti médií a jejich podpora, protože jsou v boji za svobodu a demokracii důležité. Také jsme hovořili o podpoře běloruských studentů skrze stipendijní programy, které by bylo dobré posílit. A čtvrtá, velmi důležitá oblast, je podpora představitelů běloruské opozice,“ vypočítává Miloš Vystrčil.

Svjatlana Cichanouská po oficiálním přijetí v Senátu vyjádřila poděkování politické reprezentaci České republiky napříč politickým spektrem. Vyzdvihla mimo jiné program MEDEVAC, který se postaral o zraněné a perzekvované zdravotníky, činnost Rádia Svobodná Evropa sídlícího v Praze, aktivity řady neziskových organizací či podporu běloruských studentů a kultury.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany