5. září 2020

Děkujeme za podporu, mise na Taiwan byla úspěšná

(www.ods.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil poděkoval za podporu mise na Taiwan, kterou označil za úspěšnou. Senátoři, vědci a podnikatelé podle něj splnili všechny tři úkoly, které si předsevzali. Senátor ODS Lumír Aschenbrenner, další z členů výpravy, oceňuje především dohody v hospodářské oblasti.

„Na úvod chci poděkovat všem, kteří nám drželi palce, kteří věřili, že naše mise bude úspěšná, což se také stalo a jsem velmi rád, že jsme cestu realizovali. Velmi si vážíme veškeré podpory, které se nám dostalo ať už z České republiky, nebo ze zahraničí. Mise měla tři úkoly, prvním z nich bylo navázání hospodářských kontaktů, vědecko-výzkumných kontaktů a kontaktů v oblasti inovací a spolupráce na modernizaci nejrůznějších technologií. Dalším úkolem byl návrat charakteru nebo narovnání páteře České republiky, tedy důkazu toho, že jsme suverénní a samostatná země. Obzvláště za tuto část jsme dostávali spoustu děkovných reakcí. Poslední oblastí byla logická spolupráce dvou demokratických zemí. Jsem přesvědčen, že všechny tři úkoly se nám podařilo splnit a s výsledky mise jsem spokojený,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Jako předseda senátního hospodářského výboru představím výsledky mise z této oblasti. Potvrdilo se, že Taiwanská kooperační banka, která má 300 poboček po celém světě, mezi nimiž jsou například USA nebo Austrálie, skutečně plánuje zřízení pobočky v naší zemi, plány jsou tak daleko, že připravuje studii proveditelnosti celé akce. Druhou věcí je to, že se na spolupráci s taiwanským protějškem domluvila jedna plzeňská firma, která byla součástí delegace. Abychom se vyhnuli označení ‚sliby, chyby', budu plnění dohodnuté na Taiwanu osobně sledovat,“ ujišťuje senátor ODS Lumír Aschenbrenner.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany
zastupitel Kraje Vysočina