3. března 2015

Kroky současné levicové vlády jsou namířeny proti aktivním lidem

Ekonomický expert strany Jan Skopeček říká, že kroky vlády v hospodářské oblasti jsou zaměřeny proti aktivním lidem. Andrej Babiš podle něho nedělá úspory, ale projídá rezervy a dělá účetní triky. Opatření vlády poškozují podnikatele. Finanční ústava je dle něj vykastrovaná. Skopeček je obecně proti sankcím, i těm proti Rusku, a tvrdí, že současné přestřelky mezi hnutím ANO a ČSSD jsou předem domluvené a hrané.

 
Co se vám jako ekonomickému expertovi opoziční ODS nejvíce nelíbí na krocích vlády v hospodářské oblasti?
 
Kroky současné vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v hospodářské oblasti mají výrazný protitržní, intervencionistický, antiliberální charakter. To je jejich základní definiční charakteristika. Svoji povahou jsou tak vládní kroky namířeny proti aktivním lidem. Vláda demotivuje občany a podniky od jakékoliv aktivity, protože na ně přenáší dodatečné náklady, administrativu a další překážky.
V rozpočtové oblasti jsou pak kroky této vlády naprosto zoufalé. Ministr financí Andrej Babiš v době dvouprocentního hospodářského růstu přišel se 100miliardovým deficitem rozpočtu, čímž se zařadil mezi vůbec nejhůře hospodařící ministry financí. Tvrdí přitom, že snižuje státní dluh, což je úplně legrační záležitost, protože jde jen o účetní operaci, kdy odčerpává peníze státních firem a využívá rezervy vytvořené v minulých letech. Nejde tedy o žádné úspory, ale o projídání rezerv. Fiskální politika se vrátila do nezodpovědných kolejí, jako tomu bylo za minulých levicových vlád. Bohužel, žádné překvapení.
 
 
Můžete uvést nějaká konkrétní opatření, kterými vláda podle vás demotivuje aktivní lidi?
 
Vláda přišla s novým formulářem, kontrolním hlášením k DPH, ale žádný jiný formulář nezrušila. Vláda chce na živnostníky uvalit povinnost pořídit si registrační pokladnu připojenou on-line k finančním úřadům. To řadu zejména malých živnostníků povede k ukončení podnikání, protože nemají prostředky na nákup pokladny a platbu internetového připojení. Maminka na mateřské dovolené přivydělávající si na živnostenský list například jako kadeřnice raději podnikání ukončí, než aby nesla náklady spojené s registrační pokladnou. Nedotkne se to samozřejmě jen těch samotných živnostníků, kterých ubude. S nimi ale ubude i konkurence s negativním dopadem na kvalitu a ceny. To už odnesou i ostatní občané. Nezaměstnaní bývalí živnostníci budou rovněž čerpat více podpor, které opět zaplatí ostatní daňoví poplatníci.
 
 
Kritizujete vládu za špatné hospodaření. Vláda ale schválila návrh takzvané finanční ústavy. Není to důkaz, že chce současná vládní koalice hospodařit zodpovědně?
 
S finanční ústavou a dluhovou brzdu přišla jako vůbec první v České republice Občanská demokratická strana už v roce 2009. Ještě předtím, na konci devadesátých let, to byla opět ODS, která navrhla zákon o povinně vyrovnaném státním rozpočtu. Tenkrát tento návrh neprošel i kvůli tehdejší KDU-ČSL ještě s Miroslavem Kalouskem. Ale vraťme se do přítomnosti, chtěl jsem jen naznačit, jak podstatné a dlouhodobé téma je odpovědné hospodaření státu pro občanské demokraty.
Vládou schválená verze finanční ústavy je bohužel bezzubá. Jde o vykastrovanou verzi námi navržené finanční ústavy. Vláda posunula směrem vzhůru hranici státního dluhu, při které musí začít přicházet s opatřeními brzdícími špatné hospodaření. My jsme tuto hranici navrhovali na úrovni 40procentního zadlužení státu vůči HDP, vláda to zvýšila až na 55 procent. Vláda také nepočítá s poklesem platů poslanců při špatném hospodaření a oproti našemu návrhu chybí i povinnost vlády požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu, když zadlužení dosáhne mezní úrovně. Vláda tedy i na této věci demonstruje, že o zodpovědné hospodaření nemá zájem. Z finanční ústavy se stal kvůli této vládě a zejména Andreji Babišovi cár papíru.
 
 
Jak budete v této věci hlasovat, až se návrh dostane do Poslanecké sněmovny? Není lepší něco než nic?
 
Ale vládou schválený návrh finanční ústavy je opravdu spíše nic než něco. Respektive jde o prázdnou schránku, která byla původně plná rozumných pravidel a úkolů pro vládu, jak se má chovat, vyvíjejí-li se veřejné finance nedobrým směrem. Tato pravidla a principy původního konceptu finanční ústavy byly současnou vládou odstraněny. ODS bude určitě i v tomto případě aktivní a bude navrhovat pozměňovací návrhy tak, aby finanční ústava opět dávala smysl. Uvidíme, jak se k tomu postaví ostatní politické síly v Poslanecké sněmovně.
 
 
Jaký vliv na eurozónu bude mít podle vás politický a ekonomický vývoj v Řecku?
 
Neočekávám rozpad současné eurozóny, to se dozajista v nejbližší době nestane. Současní evropští politici nainvestovali do projektu eura tolik politického kapitálu, že jeho politický neúspěch nedopustí, byť to bude za cenu obrovských nákladů. Už při samotném vzniku eurozóny bylo zřejmé, že ji vytvářejí naprosto strukturálně odlišné ekonomiky, které mohou mít společnou měnu jen za cenu obřích nákladů a fiskálních transferů. To se stává realitou a pro ekonomy to není žádné překvapení.
Jen se ptám, proč nejsou k zodpovědnosti předvoláni ti politici a zastánci stále hlubší evropské integrace, kteří slibovali, že euro přinese vyšší hospodářský růst a stabilitu. Euro přineslo pravý opak a stále titíž nám přednášejí o výhodách další evropské integrace. Trpí naprostou ztrátou soudnosti. ODS teď navrhovala v Senátu vypsat k euru jednorázové referendum poté, co nasbírala tisíce podpisů pod "Petici pro korunu". Socialisti a další ale toto referendum nepodpořili, až zas tolik úsudku a názorům voličů a veřejnosti nedůvěřují.
 
 
Z ODS nedávno odešel Tomáš Haas, protože se nemůže ztotožnit s pohledem ODS na krizi na Ukrajině. Má podobný pohled jako Václav Klaus, i když více zdůrazňuje neonacistické síly na Ukrajině. Jak se díváte na jeho krok a na postoj ODS k ukrajinské krizi? Nekopíruje ODS jenom politiku TOP 09?
 
Pana Haase znám osobně, dokonce jsem s ním nějaký čas spolupracoval ve sboru poradců prezidenta Václava Klause, než z něj také odešel. Nemám radost z odchodu žádného člena ODS, ale platí, že ke členství v politické straně nelze nikoho nutit a ani by takové členství nebylo smysluplné. Já jsem rovněž byl v ODS v situaci, kdy jsem nesouhlasil s vedením v docela podstatné věci, a to v příliš rychlém kývnutí na Lisabonskou smlouvu ještě za doby premiérování Mirka Topolánka. Tehdejší vedení dokázalo nicméně delegáty kongresu ODS přesvědčit o opaku. Dodnes myslím, že chybně, ale já jsem většinový názor respektoval a snažil se argumentovat v dalších otázkách tak, aby ODS zastávala rozumnější stanoviska. Prostě nejsem ten typ, který by to vzdával, když se stranická politika vydá v určité otázce jiným směrem.
Ale vůbec neznám situaci Tomáše Haase a to, jak k jeho argumentům přistupovali jeho spolustraníci v jeho okolí. To vůbec nemohu a nechci hodnotit. Já považuji za potřebné a užitečné, aby názory pana Haase zaznívaly, já je sleduji, čtu a vytvářím si i díky nim názor na poměrně složitou otázku kolem ukrajinské krize. Co se týče kopírování názorů TOP 09, to je naprostý nesmysl. Kdybychom kopírovali názory TOP 09 v zahraniční politice, to bychom museli být také stejní eurohujeři, a to opravdu naštěstí nejsme.
 
 
Pomáhají něčemu sankce proti Rusku?
 
Už jsem na to odpovídal nesčetněkrát. Jako zastánce volného obchodu nemohu mít radost z žádných sankcí. Mám pocit, že sankce většinou spíše utužují režimy, proti kterým jsou namířeny. Byl bych rád, kdyby všechny strany ukrajinského konfliktu našly diplomatické řešení současné neutěšené situace. Je mi velmi líto lidí, kteří kvůli této vyostřené situaci trpí. Odmítám na této velmi smutné mezinárodní situaci získávat laciné politické body předháněním se v ostrosti výroků. Situace kolem Ukrajiny vyžaduje spíše rozvahu a uměřenost.
 
 
Hnutí ANO si zvolilo o víkendu nové vedení a vymezilo se vůči ČSSD. Nepřebere tím další část elektorátu pravice?
 
Sněm ANO byl velmi prazvláštní snad vším, co se na něm odehrálo. Každému racionálně uvažujícímu člověku, který to sledoval, muselo být jasné, kdo a jak na sněmu rozhoduje a jak má toto hnutí k demokratické, pluralitní politické straně daleko. Co se týče vymezení vůči ČSSD, jde jen o marketingový trik, snahu ošálit voliče. ANO vzniklo jako protestní hnutí proti všem a teď se snaží vytvářet dojem, že snad v současné levicové koalici ani nefiguruje. Je třeba voličům připomínat, že hnutí ANO je ve vládě už rok a půl a realizuje tam velmi levicovou a populistickou politiku. Deficitní hospodaření, rušení zdravotnických poplatků, rušení penzijní reformy bez alternativy, to jsou všechno kroky této vlády s aktivní účastí hnutí ANO. Nic pravicového hnutí ANO neprosadilo a s ničím pravicovým ani nepřišlo.
Vymezení se vůči ČSSD je přípravou podvodu na voličích v blížících se krajských volbách. Troufám si tvrdit, že současné přestřelky mezi hnutím ANO a ČSSD jsou mezi těmito subjekty předem domluvené a hrané. Obě strany totiž spolu chtějí strašně moc vytvářet koalice i v krajích po krajských volbách za rok a půl. Proto spolu budou naoko soupeřit, aby získaly pravicové i levicové voliče a mohly pak v klidu realizovat levicovou a populistickou politiku v krajích jako dnes ve vládě. Doufám, že se pravicoví voliči nenechají tímto trikem nachytat a nepodpoří volbou ANO levicové krajské koalice. 
 
(Autor: Lukáš Petřík)
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady