15. července 2014

Odmítáme zkomplikovat daně podle vládních návrhů

Občanská demokratická strana nepodpoří plány vlády, kterými chce zkomplikovat a znepřehlednit daňový systém. ODS je zejména proti zavedení další, třetí, sazby daně z přidané hodnoty. Stejně tak občanští demokraté odmítají omezení paušálu pro řemeslníky. ODS naopak podpoří obnovení slevy na dani pro pracující důchodce nebo zavedení slevy na dani na druhé a třetí dítě.

 
„Zaváděním dalších sazeb DPH vláda dál znepřehledňuje náš daňový systém, bude to znamenat vyšší administrativní zátěž podnikatelů a v neposlední řadě se tím zvyšuje riziko daňových podvodů,“ říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Namísto toho navrhujeme zavedení jednotné DPH ve výši 15 procent. Připomínám, že podle platné legislativy by se daň z přidané hodnoty měla sjednotit na 17,5 procentech. Nicméně pokud se vláda rozhodla zrušit druhý pilíř penzijní reformy, náklady na jehož vznik měla financovat navýšená DPH, není důvod dál zůstávat u vyšší sazby,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura.
 
Zbyněk Stanjura také zdůrazňuje, že občanští demokraté budou bránit stávající výdajové paušály živnostníků. Ty totiž vláda plánuje zastropovat, což se dotkne zejména řemeslníků, zemědělců nebo automechaniků, tedy těch, kteří mají velké výdaje s nákupem vstupů pro svoje podnikání. „V době, kdy na nás čím dál více tlačí asijská konkurence, tak naše západní civilizace může zůstat na špičce jen díky flexibilitě, kreativitě a inovacím. A tu zajistí právě živnostníci, malé a střední podniky. Paušály mají zjednodušovat administrativu, šetřit peníze za účetní, daňové poradenství. Vláda tímto komplikuje systém, zvyšuje byrokracii,“ říká Zbyněk Stanjura.
 
Poslanci ODS naopak podpoří zejména obnovení slevy pro pracující důchodce a slevu na dani na druhé a třetí dítě. Zbyněk Stanjura vysvětluje, že u slevy na dani pro seniory se nejedná o obnovení tohoto opatření, ale jen o zkrácení doby, po kterou byla omezena. „Česká ekonomika znovu roste. Proto jsme zkrácení období bez slevy na dani pro důchodce navrhli již na začátku letošního roku. Tehdy to bohužel vládní poslanci zamítli. Dnes to sami navrhují,“ uzavírá Zbyněk Stanjura.
 
Předseda poslanců ODS zároveň upozorňuje, že se vláda rozhodla daňová opatření předložit v jednom balíčku. „Proto pokud se materiál ve výsledku nezmění, bude pro nás nemožné pro něj jako pro celek hlasovat,“ uzavírá Stanjura.