13. března 2013

Ministerstvo zemědělství vytvořilo účinnější nástroj na ochranu zdraví spotřebitelů

Lepší možnosti, jak zabránit závadným potravinám, aby se dostaly ke spotřebitelům, získali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Vláda dnes schválila návrh zákona o SZPI, který navrhlo Ministerstvo zemědělství. Podle nové legislativy budou mít kontroloři větší pravomoci k rychlému zásahu při potravinových krizích.

Ministerstvem zemědělství navržené změny zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci zvýší efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů zavedením nových opatření, která mimo jiné  umožní rychlou reakci na případy vyžadující bezprostřední zásah (například dioxiny, bakterie Escherichia coli).

 „SZPI bude oprávněna uložit nápravná opatření nejenom kontrolované osobě, ale i dalším subjektům, pokud bude stejná nebezpečná potravina uváděna na trh větším počtem potravinářských podniků na území České republiky. Tento nástroj bude využíván v případě potravinových krizí, jako byla dioxinová aféra, aféra potravin s bakterií Escherichia coli, nebo v případě přírodních katastrof,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.   
 
Návrh umožní inspekci zastavit prodej výrobků, které jsou nekvalitní nebo klamavě označené. SZPI získá pravomoc zakázat užívání prostor, pokud kontrolovaná osoba odmítne inspektorům vstup na svůj pozemek, do výrobny nebo do prodejny. 
 
Právní úprava reaguje na zkušenosti s aplikací zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a na současnou situaci na trhu s potravinami. Novelizuje také českou legislativu v souladu s pravidly Evropské unie. 
Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR