1. května 2024

Česká republika slaví 20 let v EU: Kandidáti do Evropského parlamentu koalice SPOLU zdůrazňují význam evropské spolupráce a vyzývají k účasti v nadcházejících volbách

(www.ods.cz) Česká republika slaví 20 let od vstupu do Evropské unie. Kandidáti do Evropského parlamentu Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek připomněli, že členství v EU naší zemi denně přináší stabilitu, bezpečí a široké příležitosti, stejně tak ale i mnohé výzvy. K bezpečnému, úspěšnému a silnějšímu Česku potřebujeme stabilní a odolnou Evropu. Koalice SPOLU nabízí dlouholeté zkušenosti a hluboké kompetence. Přijďte 7.-8. června k volbám a volte SPOLU! V Evropě společně prosadíme kroky, které povedou k větší bezpečnosti a odolnosti vůči hrozbám.

„Před dvaceti lety jsme vstoupili do Evropské unie. Lidé v referendu tehdy správně rozhodli, že se Česko bude aktivně podílet na evropské integraci, která je zárukou mírové a přátelské spolupráce v bezpečné a prosperující Evropě. Díky plnohodnotnému začlenění do vnitřního trhu EU a svobodnému pohybu lidí, zboží, služeb a kapitálu naše země za posledních dvacet let nesmírně zbohatla. Chceme tyto hodnoty dál rozvíjet. Musíme omezovat zbytečnou byrokracii, posílit konkurenceschopnost Evropy ve světě i její bezpečnost proti hrozbám zvenčí i zevnitř. Právě koalice SPOLU je v příštích evropských volbách zárukou, že se různým extremistům, populistům nebo hysterickým ideologům nepodaří evropskou integraci rozbít,“ řekl Alexandr Vondra.

„Naše členství v Evropské unii nám umožnilo získat stabilitu, bezpečí a prosperitu. Kvůli ruské agresi proti Ukrajině si každý den uvědomujeme, jaké máme štěstí, že jsme součástí evropských struktur. Evropská unie nám přináší mnoho výhod, ale také výzev, které musíme společně řešit. Rozhodnutí, která jsou přijata na evropské úrovni, nejsou vždy zcela ideální a je proto zásadní, aby politici, kteří Českou republiku v EU zastupují, byli zkušení, smysluplně posilovali naši roli v EU a zajistili, aby se naše hodnoty a zájmy stále odrážely ve společných rozhodnutích. Věřím, že jen tak můžeme společně čelit budoucím výzvám a prosazovat zájmy České republiky,“ řekla Veronika Vrecionová.

„Právě dnes jsme členy Evropské unie 20 let. A já se jí zhruba stejně tak dlouho také věnuji. Proto dobře vím, že EU je pro nás tím nejlepším možným společenstvím. Nemá smysl Unii za všechno jen chválit nebo na ni naopak jen nadávat. EU je taková, jaká je, jakou si ji tvoří členské státy, a my se v ní musíme aktivně zapojovat a spolupracovat, abychom prosazovali české zájmy a opravovali to, co není ideální. Proto je tu kandidátka koalice SPOLU,“ uzavřel Ondřej Krutílek.

Alexandr Vondra

místopředseda strany