19. března 2024

Martin Kupka vnímá rozpor mezi činy a slovy politiků ANO týkajícími se Ukrajiny

(ČT 24) Mimořádná sněmovní schůze má podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka nastolit základní hodnotový směr dalších kroků vůči Ukrajině. Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka v úterních Událostech, komentářích souhlasil, že Česká republika potřebuje jednoznačnou pozici.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT.

Poslanci se v úterý na mimořádné schůzi věnovali bezpečnostním hrozbám pro Česko. Na programu se shodli lídři pěti vládních stran. Požadavek na svolání mimořádné schůze vznesl v pondělí šéf Pirátů Ivan Bartoš poté, co předseda ANO Andrej Babiš v neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti) – včetně toho, zda má děti. Událost se stala podle premiéra Petra Fialy (ODS) bezprostředním impulzem, koalice ale upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost.

Martin Kupka vnímá jako základní téma schůze vymezení jasného směru české politiky. „A pokud tady slyšíme relativizaci, a té se Andrej Babiš prokazatelně dopouští, tak chceme dát jasně najevo, že Česká republika potřebuje jednoznačnou pozici – i proto, aby byla vnímána dále tak bezpečně a dále tak dobře, jako jsme v poslední době na mezinárodním poli vnímáni,“ řekl Kupka. Za dobré by považoval, pokud ANO bude brát vážně svá slova o tom, že Česko je pevnou součástí NATO a má pevný postoj k útoku Ruska na Ukrajinu.

Podle Martina Kupky realistický pohled znamená udělat maximum pro to, aby se Ukrajina mohla bránit.

Martin Kupka

ministr dopravy